Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Ayasofya müze değil cami!



Vakıflar Genel Müdürlüğü; Ayasofya’nın cami olduğunu açıkladı


Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “2012 Mihraplar Takvimi”nde Ayasofya cami olarak tanımlandı. Takvimde; Mayıs ayının bulunduğu yaprakta Ayasofya’nın mihrab fotoğrafı yer aldı ve fotoğrafının altına "Ayasofya Camii" yazısı yazıldı.

Ayasofya Camii’nin yakın zamanda ibadete açılacağı öğrenildi. Vakıflar Genel Müdürlüğü; İstanbul Fethi’nin sembolü olan ve fetihten sonra camiye çevrilen, ancak şaibeli bir şekilde müzeye çevrilen Ayasofya’nın cami olduğunu açıkladı.


TAKVİMDE 12 CAMİ TANITILDI

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün takviminde; Türkiye’de yer alan 12 caminin mihrabı tanıtıldı. Takvimde; Bursa Ulu Camii, Sivas Divriği Ulu Camii, Nevşehir Damsaköy Camii, Konya Beyşehir Eşrefoğlu Camii, İstanbul Ayasofya Camii, Kayseri Hunat Camii, İstanbul Rüstem Paşa Camii, Manisa Muradiye Camii, İstanbul Süleymaniye Camii, İzmir Hisar Camii, Edirne Muradiye Camii ve İstanbul Yıldız Hamidiye Camii’nin mihrap fotoğrafları yer aldı.


“AYASOFYA; FATİH SULTAN MEHMED’İN 1453’TE İSTANBUL’U FETHETMESİYLE CAMİYE ÇEVRİLDİ”


Takvimde; “Ayasofya Camii- İstanbul” başlıklı ve Ayasofya Camii’nin mihrab fotoğrafının yer aldığı bölümde şu bilgiler yer aldı:

"Fatih Sultan Mehmed’in 1453’te İstanbul’u fethetmesiyle camiye çevrilen Ayasofya Camii’nin 19. yüzyılda yenilenen mihrabı mermerdendir. İçinde şemse ile yıldız motiflerinin yer aldığı çokgen planlı nişin üzerini yarım kubbeli kavsaranın örttüğü bir örnektir.


Kıvrık dallı, akantus yapraklı geniş bordürle sınırlanan mihrapta bolca altın yaldız kullanılmış olup üstte gösterişli bir tepeliği bulunmaktadır. Mihrabın iki yanında Kanuni Sultan Süleyman Devri’nde (1520-1566) yapılan Macaristan seferinde, Budin’in fethi sırasında, Sadrazam İbrahim Paşa tarafından, Macar Kralı 1. Matyas’ın sarayından getirilen şamdanlar bulunmaktadır.” İstanbul’daki Ayasofya Camii’nin yakın zamanda ibadete açılacağı öğrenildi.


ŞAHİN: AYASOFYA CAMİİ

Mehmet Ali Şahin, Başbakan Yardımcısı olduğu dönemde; Ayasofya’nın Fatih Sultan Mehmet Vakfı hayratında olan cami olduğunu ve Vakıflar Genel Müdürlüğü adına kayıtlı bulunduğunu açıklamıştı.

Şahin, 24 Mart 2005 tarihli yazısında, Ayasofya Camii’nin, "Mehmed Han-ı Sani bin Murad Han-ı Sani (Fatih Sultan Mehmed) Vakfı" vakfiyesinde yer aldığına dikkat çekti ve vakfiyenin şartlarını sıralamıştı.

Kenan Kıran / Yeni Akit


Haberler

MollaCami.Com