Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


“postmodern” darbede oynadıkları rol sorusturulacak- 28 subat’çılar gözaltında

Refahyol Hükümetini yaptıkları darbe ile yıktıkları gerekçesiyle haklarında Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Bassavcı Vekilliğince sorusturma açılan 31 emekli asker gözaltına alındı. Emekli askerlerin Ankara, İstanbul, Niğde, Çanakkale ve Eskisehir′de bulunan evlerinde dün sabah saatlerinde arama yapıldı.

28 SUBAT′IN KUDRETLİ PASASI DA GÖZALTINDA
Gözaltına alınan kisiler arasında 28 subat sürecinde Genelkurmay 2. Baºkanlığı görevinde bulunan ve Sincan′da yürüttüğü tanklar için "Demokrasiye balans ayarı yaptık" sözleri çok tartısılan emekli Orgeneral Çevik Bir de yer alıyor. Çevik Bir, emeklilik dönemindeki çalısmaları ile de gündeme gelmisti.



MEDYA, YARGI VE İS DÜNYASI
Bu dalganın giderek genisleyeceği yönünde beklentiler olusurken, dönemin genelkurmay baskanlarının da gözaltına alınabileceği yorumları yapılıyor. 28 subat′ta mesrû hükümete karsı "irtica" bahanesiyle yapılan darbeyi üniversite, yargı, medya ve is dünyası alkıslamıs ve bu süreçte getirilen yasaklarla özellikle dindarlar mağdur edilmisti.


28 Şubat’çılar gözaltında


ÖZEL yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği’nin yürüttüğü 28 Şubat Soruşturması kapsamında 5 ilde çeşitli adreslerde yapılan arama yapıldı. Soruşturma kapsamında Refahyol Hükümetini yaptıkları darbe ile yıktıkları gerekçesiyle aralarında dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir’in de bulunduğu çok sayıda emekli asker gözaltına alındı.


Edinilen bilgiye göre, Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği’nin yürüttüğü 28 Şubat soruşturması kapsamında, Ankara, İstanbul, Niğde, Çanakkale ve Eskişehir’de savcılığın talep ettiği 30’dan fazla adrete arama yapıldı. İstanbul’da ikamet eden ve haklarında gözaltı kararı olan 11 kişiden, aralarında “Batı Çalışma Grubu”nun başında olduğu ifade edilen dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir’in de bulunduğu 9’u gözaltına alındı.



Çevik Bir, emekli Tuğgeneraller İdris Koralp ve Ünal Akbulut’un da aralarında bulunduğu bu kişiler, aramalar tamamlandıktan sonra sağlık kontrolünden geçirildiği, ardından da uçakla Ankara’ya gönderildikleri belirtildi. Bu arada, haklarında gözaltı kararı bulunan ve emekli albay oldukları bildirilen 2 kişiye evlerinde olmadıkları için ulaşılamadığı öğrenildi.
Öte yandan, bu soruşturma kapsamında gözaltına alınan emekli Tuğgeneral Ünal Akbulut’un, ‘’Balyoz Planı’’ soruşturması kapsamında 7 Nisan 2010 tarihinde Beşiktaşâ€™taki İstanbul Adliyesi’ne getirildiği ve savcılıkta ifade verdikten sonra serbest kaldığı belirtildi.



RESMÎ AÇIKLAMA HSYK BAŞKANI’NDAN
Operasyonla ilgili ilk resmî açıklama HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici’den geldi. Hamsici, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturma kapsamında 31 kişi hakkında arama ve gözaltı kararı bulunduğunu söyledi. Gözaltı kararları 11’i İstanbul, 17’si Ankara, 1’i Niğde, 1’i Çanakkale, 1’i Eskişehir’deki kişiler için alındı. Gözaltı kararı çıkarılan 31 kişinin kimlikleri şöyle:


‘’Ankara’da emekli Tuğgeneral Abdullah Kılıçarslan, emekli Kurmay Albaylar Hüsnü Dağ, Arslan Daştan, Oğuz Kalelioğlu, Sezai Kürşatökte, Ahmet Nazmi Solmaz; emekli Kıdemli Albaylar Serdar Çelebi, İbrahim Selman Yazıcı, emekli Albaylar Mustafa Kemal Savcı, Ziya Batur, Ruşen Bozkurt, Mehmet Şinasi Çalış, Aburrahman Yavuz Gürcüoğlu, İsrafil Aydın, Yahya Cem Özarslan; emekli binbaşı Ahmet Aka; emekli Başçavuş Hamza Özaltun İstanbul’da emekli Orgeneral Çevik Bir, emekli Tuğgeneraller İdris Koralp, Ünal Akbulut; emekli albaylar Yüksel Sönmez, Eser Şahan, Cengiz Çetinkaya; emekli Binbaşı Salih Eryiğit; emekli yüzbaşılar Orhan Nalcıoğlu, Mustafa Babacan; emekli Başçavuş Necdet Batıran, Aydın Karaşahin. Çanakkale’de emekli Astsubay Ahmet Tarık Yelkenci; Niğde’de emekli Kıdemli Albay Ümit Şahintürk; Eskişehir’de emekli Albay Alican Türk.’’



KILIÇARSLAN’IN EVİNE AMBULANS GELDİ
BU ARADA, Soruşturma kapsamında gözaltı kararı çıkarılan emekli Tuğgeneral Abdullah Kılıçarslan’ın Ankara Birlik Mahallesi’ndeki evinin önüne ambulans geldi. Kılıçarslan’ın oturduğu Çağıl Apartmanı’nın önünde duran ambulanstan bir doktor inerek binaya girdi. Yaklaşık yarım saat içeride kalan doktor, daha sonra ambulansla evin önünden ayrıldı.


NUH METE YÜKSEL: EVİMDE ARAMA YOK
ESKİ Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) Savcısı Nuh Mete Yüksel, soruşturma kapsamında evinde arama yapıldığı iddialarına ilişkin, ‘’Bana intikal eden bir şey yok. Evimde arama da yok’’ dedi.


ERGİN: DARBELERLE YÜZLEŞMELİYİZ
ADALET Bakanı Sadullah Ergin, 28 Şubat soruşturması ve bu kapsamda yapılan aramalarla ilgili olarak, ‘’Türkiye yakın siyasi tarihinde, geçmişinde yaşamış olduğu ve demokrasisini belli periyotlarla kesintiye uğratan olaylarla yüzleşmek durumundaydı. Bunlar yaşanıyor. Temenni ederim, önümüzdeki süreçte ülkemiz demokrasisi kurumsallaşmış, ayağı yere sağlam basan ve kesintiye, askıya alınamayan bir istikrara kavuşsun. Bütün çabalar bunun için’’ dedi.


DAVUTOĞLU: GEÇMİŞLE YÜZLEŞME İTİBAR KAZANDIRIR
DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, 28 Şubat soruşturması ile ilgili soru üzerine, soruşturmanın hukuki bir süreç olduğunu, bir yargıda bulunmanın bu aşamada doğru olmayacağını söyledi. Davutoğlu, şöyle devam etti: “Geçen hafta 12 Eylül ile ilgili başlatılan hukuki süreç gibi, bu çalışmayı da dışarıdaki itibarımız bağlamında değerlendirdiğimizde Türkiye’nin yakın siyasî geçmişiyle yüzleşmesi Türkiye’ye itibar kazandırır.”


Meclis darbeleri araştıracak


TBMM Genel Kurulunda, darbe ve muhtıralarla ilgili Meclis Araştırma Komisyonu kurulması kabul edildi. TBMM Genel Kurulunda 4 siyasi parti grubu tarafından verilen, ‘’Ülkede demokrasiye müdahale eden tüm darbe ve muhtıralar ile demokrasiyi işlevsiz kılan diğer bütün girişim ve süreçlerin tüm boyutlarıyla araştırılarak, alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılmasına’’ ilişkin önergeler, birleştirilerek görüşüldü. Daha sonra yapılan oylamada, oybirliği ile Araştırma Komisyonu kurulmasına ilişkin önerge kabul edildi. Milletvekilleri kararı alkışlarla karşıladı. Alınan karar gereği Komisyon, 17 milletvekilinden oluşacak ve 3 ay süreyle görev yapacak. Ankara / aa


OPERASYON KARADAYI VE KIVRIKOĞLU′NA DA UZANABİLİR
GAZETECİ-YAZAR Nazlı Ilıcak, operasyonların sürpriz olmadığını belirterek, “Bu soruşturma bekleniyordu. Adı geçen Özkasnak, Çevik Bir gibi isimler 28 Şubat sürecinde aktif olarak rol oynamış isimlerdir. 28 Şubat emir komuta içinde gerçekleşmiş bir darbe teşebbüsü. Sıcak bir darbe olmamakla birlikte burada hedef Refah-Yol iktidarını devirmekti. Bunu başardılar. Emir komuta zinciri içinde olduğuna göre daha üst makamlara doğru bir arama kararı sorgulama kararı çıkacaktır. O dönemin iki Genelkurmay Başkanı var. Eski Genelkurmay başkanları İsmail Hakkı Karadayı ve Hüseyin Kıvrıkoğlu’na uzanma ihtimali var. Sonuç ne olur bilmiyoruz” dedi.



MEHMET ALTAN: ÖNEMLİ, GEÇ KALINMIŞ HAMLE
SORUŞTURMAYI Türkiye açısından önemli bulduğunu ifade eden gazeteci-yazar Mehmet Altan ise, “Türkiye açısından çok önemsiyorum. Olumlu buluyorum. Demokratikleşme açısından önemli bir hamle olduğunu geç kaldığımızı düşünüyorum. 28 Şubat’ı birebir mağduru olarak bire bir bütün detayı ile gördüm. Orada sivil siyaseti ve muazzam medya yaklaşımı var. Yargının yardımı var. Yargı sisteminin Genelkurmay’da brifing verdiği darbedir bu” diye konuştu.



ÖVÜR: DARBE YAPANLARIN YANINA KÂR KALMAYACAK"
Gazeteci-yazar Mahmut Övür ise şunları söyledi: “Türkiye geçmişteki darbelerle yüzleşmeye başladı. 12 Eylül darbecilerinin yargılanması kırılma noktası oldu. 28 Şubat süreci CHP’lilerin ‘yargılayamayacaksınız’ argümanının geçerli olmadığını gösteriyor. Türkiye’de artık darbe yapanın darbesi yanına kâr kalmayacak. Bunu ilk defa yaşadığımız için bu kolay olmayacak, ama doğru bir yolu bulacağız. Darbeleri yapanlar mutlaka hesap verecek. 28 Şubat herkesin gözü önünde gerçekleşen çok somut pervasız bir darbeydi.”


Yeni Asya Gazetesi


Siyasi Haberler

MollaCami.Com