Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


MİT’e 12 Eylül sorusu




12 Eylül dâvâsına bakan mahkeme, MİTe darbenin hazırlık çalışmalarının darbe öncesinde Başbakanlık, Cumhurbaşkanlığı ve Meclis Başkanlığına bildirilip bildirilmediğinin sorulmasına karar verdi.


MİT’e, 12 Eylül sorusu
12 Eylül darbesine ilişkin duruşmada, mahkeme, MİT Müsteşarlığı’na darbenin hazırlık çalışmalarının, darbe öncesinde Başbakanlık, Cumhurbaşkanlığı ve Meclis Başkanlığı’na bildirilip bildirilmediğinin sorulmasına karar verdi.
Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki 12 Eylül askerî darbesini yapan dönemin Genelkurmay Başkanı 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile emekli Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya’nın yargılanmasına ilişkin dâvânın 3. celsesinde ara karar açıklandı.



“MECLİS VE BAŞBAKANLIK DÂVÂYA MÜDAHİL”


Mahkeme, suçtan zarar görme ihtimaline göre, TBMM, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ne izafeten Başbakanlık, CHP, MHP, DİSK, Hak-İş ile darbe öncesinde milletvekili oldukları anlaşılan Hüseyin Doğan, Azimet Köylüoğlu, Şükrü Bütün, Nurettin Yılmaz’ın müdahillik taleplerini kabul etti.


Mahkeme, Cemil Kırbayır’ın gözaltında öldürüldüğü, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu alt komisyon raporuyla belirlenmiş olduğundan anne Berfo Kırbayır, kardeşler Fatma Gülten ve Mikail Kırbayır’ın müdahillik talebini de kabul etti.


Diğer parti, dernek, kurum ve vakıf gibi tüzel kişiliklerin müdahale taleplerinin değerlendirilebilmesi açısından, bu tüzel kişiliklerin amaçları ve kuruluş tarihleriyle ilgili belgeleri sunmaları için süre verilmesine ve taleplerinin bu belgeler sunulduktan sonra değerlendirilmesine karar veren mahkeme, bireylere ilişkin müdahillik taleplerinin, 16 Nisan 2012’de dosya üzerinden değerlendirilmesini, değerlendirme öncesinde işkence, kötü muamele, işkenceyle adam öldürme, gözaltında kaybolma ve diğer hak ihlâlleriyle ilgili mahkeme kararlarının ve resmî belgelerin dosyaya sunulmasının beklenilmesini kararlaştırdı.



İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELE İÇİN SUÇ DUYURUSU

Duruşma zabıtlarıyla, yargılama sırasında verilen işkence ve kötü muamele suçlamalarıyla ilgili dilekçelerin, gereğinin yapılması için özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’ne gönderilmesine karar verildi.
Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkında sistematik olarak işkenceye sebep olma suçlamalarında da bulunulduğundan, iki sanık hakkında gerekli soruşturmanın yürütülebilmesi açısından suç duyurusunda bulunulması kararlaştırıldı.



TUTUKLAMA TALEBİNE RET

Evren ve Şahinkaya’nın, son sağlık durumlarının, gerektiğinde doktor ve ekipman getirtilerek ifade vermeleri halinde, hayatî tehlikeyle sonuçlanacak bir durumun oluşup oluşmayacağının tesbiti için daha önce sunulan bütün tıbbî belgelerin, İstanbul Adlî Tıp Kurumu’na gönderilmesine karar veren mahkeme, gerektiğinde sanıkların İstanbul ve Ankara’da muayene de edilmek suretiyle gerekli raporun düzenlenmesinin istenmesini kararlaştırdı.


Mahkeme, gelecek raporun sonucuna göre, yargılamanın sürüncemede kalmaması açısından sanıkların belirlenen duruşma gününde savunmalarının CMK’nın 196/4. maddesi gereğince görüntülü ve sesli iletişim tekniği kullanılarak alınmasına yönelik, gerek Ankara ve gerekse İstanbul GATA hastanelerinde gerekli donanımın bulunup bulunmadığının kontrolü ve diğer işlemlerin tamamlanması için Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi, cumhuriyet savcılıkları ve diğer kurumlara müzekkere yazılmasına karar verdi.


Yaş ve sağlık durumları ile ölçülülük ve orantılılık ilkeleri birlikte değerlendirildiğinde haklarındaki yurt dışına çıkmamak yönündeki adlî kontrol kararı yeterli görüldüğünden, sanıkların tutuklanması talebinin reddi kararlaştırıldı.
MİT Müsteşarlığı’na, 1 Mayıs 1977 olaylarıyla ilgili istihbarat raporu konusunda müzekkere yazılmasına karar veren mahkeme, duruşmayı 11 Mayıs’a erteledi.



UYARI MEKTUBU İSTENECEK

Mahkeme, ara kararı uyarınca, Aralık 1979’da TSK tarafından Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk’e teslim edilen uyarı mektubunun gönderilmesi için Cumhurbaşkanlığı makamına müzekkere yazacak, bu konuda daha önce Genelkurmay Başkanlığı’na yazılan müzekkerenin cevabını bekleyecek. İddianamenin örneği duruşma günüyle Cumhurbaşkanlığı makamına gönderilecek.


MİT Müsteşarlığı’na darbenin hazırlık çalışmalarının, darbe öncesinde Başbakanlık, Cumhurbaşkanlığı ve Meclis Başkanlığı’na bildirilip bildirilmediği sorulacak. Başbakanlık’tan da MİT Müsteşarlığı’nın, darbe olacağı konusunda 12 Eylül öncesinde bilgi verip vermediği sorulacak ve buna ilişkin belgeler istenecek.
Bu arada, mahkemenin kararını vermesinin ardından salonda bulunan bazı kişilerin tepki gösterdiği görüldü.


Yeni Asya Gazetesi


Siyasi Haberler

MollaCami.Com