Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


12 eylül nihayet yargılanıyor

12 Eylül darbecileri Kenan Evren'le Tahsin Şahinkaya'nın yargılanacağı dâvâ Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesinde bugün başlıyor. Dâvâya müdahil olmak için mahkemeye başvuran TBMM Başkanlığının dilekçesinde, “Sanıkların gerçekleştirdiği askerî müdahale ile kaynağını anayasadan almayan yetkiler kullanılarak, TBMM'ye ait yasama yetkisi zorla elinden alınmış, anayasal görevini yapması engellenmiştir. Bu nedenle TBMM, sanıklara isnad edilen suçun birinci derece mağdurudur” denildi.



BÜTÜN 12 EYLÜL DARBECİLERİ YARGILANSIN

Mecliste grubu bulunan partiler olarak AKP, CHP ve MHP de mahkemeye verdikleri dilekçelerle dâvâya müdahil olma taleplerini iletirken, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu “12 Eylül’ü Yargılama Platformu” üyeleri, “12 Eylül geleceğimiz için yargılanmalı. Evren ve Şahinkaya ile başladı, onlarla bitmesin! Tüm 12 Eylül darbecileri yargılansın! 12 Eylül rejimi tüm kurum ve yasalarıyla kaldırılsın” yazılı pankartlarla yaptıkları eylemde, vatandaşların dâvâya destek vermesini istediler.


Sadece Evren değil, bütün darbeciler yargılansın


12 Eylül darbe döneminde eşiyle işkence gördüğünü ifade eden Işılay Karagöz, ‘’Sadece Kenan Evren’in değil, Şavşat’ın Köyündeki işkencecisine kadar tüm sorumluların yargılanmasını istiyorum’’ dedi.
Karagöz, Mülkiyeliler Birliği’nde düzenlediği basın toplantısında, 12 Eylül darbe döneminde yaşadıklarını anlattı. Öğretmen olan eşi Enver Karagöz ile işkence gördüklerini belirten Karagöz, işkence görürken çıkardıkları seslerin de birbirlerine dinletildiğini ifade etti. Darbe döneminden sonra, eşiyle Almanya’ya göç ettiklerini kaydeden Karagöz, ‘’Eşim, Almanya’da darbecilere karşı mücadelesini yazdığı kitaplarla verdi, ama öldüğünde gözleri açık gitti. Biz 3 kere gözlerini kapattık, gözleri yine de açık gitti. Ben de gözlerim açık şekilde gitmek istemiyorum. Sadece Kenan Evren’in değil, Şavşat’ın köyündeki işkencecisine kadar tüm sorumluların yargılanmasını istiyorum’’ dedi.


EVREN’İN KOLU KIRILDI

Bu arada davanın başlamasına bir gün kala, yargılanacak iki isimden bir olan dönemin Genelkurmay Başkanı ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in kolunun iki gün önce kırıldığı öğrenildi. Adlî Tıp’tan daha önce yapılan açıklamada da Evren ve Şahinkaya’nın sağlık durumuyla ilgili mahkeme yazısının kendilerine henüz ulaşmadığı ifade edilmişti.


12 Eylül yargı önünde


12 Eylül 1980 askerî darbesini gerçekleştiren darbeciler, bugün hakim karşısına çıkacak. TBMM, Hükümet, CHP ile MHP, 12 Eylül davasına müdahil olarak katılmak için ayrı ayrı başvurdu.
Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek dâvâda, dönemin Genelkurmay Başkanı ve eski Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile emekli Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya, darbe yaptıkları için yargılanacaklar. “Şüpheli” sıfatıyla iddianamede yer alan Evren ile Şahinkaya’nın 765 sayılı TCK’nın “Devlet Kuvvetleri Aleyhinde Cürümler” ilişkin 146. maddesi ile 80. maddesi uyarınca “ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına” çarptırılmaları isteniyor. Sanıkların, duruşmaya gelmemeleri halinde ise “polis zoruyla getirilme” kararı uygulanacak.


TBMM, Hükümet, CHP ile MHP, 12 Eylül dâvâsına müdahil olarak katılmak için ilgili mahkemeye ayrı ayrı başvurdu. TBMM’nin başvurusunda, şu ifadelere yer verildi: ‘’Askeri müdahalenin yapıldığı tarihte yürürlükte bulunan 1961 Anayasası’na göre, yasama yetkisi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndedir. Bu yetki devredilemez hükmünü içermektedir. TBMM’ye ait olan bu yetki, mutlak ve münhasır bir yetkidir. Sanıkların gerçekleştirdiği askerî müdahale ile kaynağını anayasadan olmayan yetkiler kullanılarak TBMM’ye ait yasama yetkisi, zor ve güç kullanılarak elinden alınmış, Anayasal görevi yapması engellenmiştir. Bu nedenle TBMM, sanıklara isnat edilen suçun birinci derece mağdurudur. Dâvâya müdahil olarak katılınması gerekmektedir. Bu yönde talep yazısı ilgili mahkemeye verilmiştir.’’


HÜKÜMET DE BAŞVURDU

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanlık 1. Hukuk Müşaviri’nin 12 Eylül Dâvâsı’na müdahil olmak için 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvuru yaptığını bildirdi. Meclis’ten ayrılırken gazetecilerin, ‘’CHP ile MHP de 12 Eylül dâvâsına müdahil olmak için başvurdu. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?’’ sorusuna, ‘’Her halde aklı selimin yolu birdir. Bizim de Hükümet olarak bu konuyla ilgili müdahil olacağımızı dün Bakanlar Kurulu’ndan sonra zaten Hükümet Sözcümüz açıkladı. Şu anda da zannediyorum, müşavirim 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ne müracaatı yapmış olması lâzım’’ karşılığını verdi.
Kimi yetkilendirdiğinin sorulması üzerine Erdoğan, 1. Hukuk Müşavirini görevlendirdiğini söyledi.


CHP DE TALEPTE BULUNDU

CHP, 12 Eylül darbesiyle ilgili Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkında açılan dâvâda müdahillik talebinde bulundu. CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, partinin avukatları Şenal Sarıhan ve Celal Çelik ile birlikte Ankara Adliyesi’ne gelerek, dilekçeyi Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesine verdi. Tarhan, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, ‘’Bu sürecin gerçekten yargılanması gerektiğini düşünüyoruz. Dâvâya müdahil olmamızın nedeni, CHP’nin dâvânın gerçek bir mağduru olmasıdır’’ dedi.


MHP DE MÜDAHİL OLMAK İÇİN BAŞVURDU

MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal da 12 Eylül’de yapılan askerî müdahalenin mağdurlarından birinin de partisi olduğunu dile getirerek, bu kapsamda dâvâya müdahil olmak için başvurduklarını bildirdi.
MHP Genel Başkan Devlet Bahçeli ise kovuşturmaya, 12 Eylül döneminin adlî ve idari görevlilerinin, işkenceci canilerin, infaz ve kolluk memurlarının dahil edilmesi gerektiğini belirterek, “Böylesi bir gelişme bir nebzede olsa millet vicdanını rahatlatacaktır” dedi.


Yeni Asya Gazetesi


Siyasi Haberler

MollaCami.Com