Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Anayasada karar milletin olsun




ANAYASADA KARAR MİLLETİN OLSUN



MARMARA Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Can, ‘’Anayasa, millete ait olan kararın, millet tarafından biçimlendirilmesi hadisesidir’’ dedi.

Anayasada karar milletin olmalı
MARMARA Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Can, ‘’Anayasa, millete ait olan kararın, millet tarafından biçimlendirilmesi hadisesidir’’ dedi. AKP Osmangazi İlçe Başkanlığı’nın Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde (AKKM)


düzenlediği ‘’Yeni Anayasa Paneli’’ne katılan Doç. Dr. Can, yeni anayasayı halkın yapacağını fakat milletin bir araya gelip yeni anayasa metni hazırlamasının söz konusu olmadığını söyledi. ‘’Anayasa, millete ait olan kararın millet tarafından biçimlendirilmesi hadisesidir’’ diyen Can, şöyle devam etti: ‘’Gümrük kapısından içeri girdiğinizde sizin karşınıza çıkacak polisin size muamelesi anayasayla ilgili bir meseledir.


Seçim sandıklarına gittiğinizde oy vermek istediğinizde burada yaptığınız faaliyet bir anayasa meselesidir. Elektrik faturası sizin karşınıza geldiğinde ‘Bunun niye böyle değil de şöyledir’ diye itirazınızın konusu anayasadır. Yani anayasal düzendir, devletin yapılanma biçimidir.’’



ANADOLU HALKININ YENİ ANAYASADAN BEKLENTİSİ: SADECE HUZUR

Panele katılan gazeteci Meryem Gayberi, Anadolu halkının yeni anayasadan beklentisinin sadece huzur olduğunu ifade etti. Yüzyıllardan beri bu toplumda yaşayan insanların hiç bir zaman birbirleriyle problemi olmadığını dile getiren Gayberi, Anadolu toplumunun, Maraş, Sivas ve doğuda yaşanan acılardan sonra sadece huzur olan bir anayasa istediğini belirtti.


Türkiye’nin yeni anayasa arayışının sadece Anadolu’da yaşayanların sorumluluğunu temsil etmediğinin altını çizen Doç. Dr. Ergün Yıldırım ise şöyle konuştu: ‘’Yeni anayasa, ‘Arap Baharı’ ile birlikte bölgede yükselen demokratikleşmeye, farklı toplumsal kümelerin var olma arayışlarına müjde olacak, onları da kapsayacak bir biçimde olmak zorunda.


Bütün bölgedeki insanlar bizden bir sorumluluk bekliyorlar. Artık ideolojiler ve diktatörler dönemi bitiyor. Bu toplumlar, birbirleriyle barış ve diyalog içinde yeni bir bölgesel vizyonla var olmak zorundalar. Anayasa da bunu yansıtacak bir üst hukuksal mekanizma olmalıdır.’’

Çiçek: Halkın istekleri dikkate alınmalı
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, ‘’İlk defa halkın katılımıyla, halkın istekleri doğrultusunda yeni bir anayasayı yapabilmeliyiz’’ dedi. Samsun’da ‘’Anayasa Ulusal Gençlik Toplantısı’’ başlığıyla düzenlenen, Anayasa Platformu adı altında bir araya gelen meslek örgütü ve sivil toplum kuruluşlarının yer aldığı geniş katılımlı ‘’Türkiye Konuşuyor’’ toplantılarının sekizincisine katılan Çiçek, ‘’Türkiye’nin özlediği tablo, bugün burada gördüğünüz tablodur’’ diye konuştu.


Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu herkesin söylediğini belirten Çiçek, şunları kaydetti: ‘’İhtiyaç var, talep var, tecrübe var, akademik birikim var, yani yağ var, un var, şeker var ve halkın yüzde 99’u Meclis’te temsil ediliyor. Bu defa bu işi başarmalıyız. İlk defa halkın katılımıyla, halkın istekleri doğrultusunda yeni bir anayasayı yapabilmeliyiz.’’


Gençlerin mutlaka bu anayasada sözü, talebi olması gerektiğini ifade eden Çiçek, “Yapılacak anayasaya da sahip çıkmalı ki bu anayasa yapıldıktan sonra yeniden tartışmalara, ileri geri konuşmalara başlamayalım, yolumuza devam edelim.’’ şeklinde konuştu. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise, anayasa olmadan diğer unsurları düzeltmemiz mümkün olmadığını belirtti.


Yeni Asya Gazetesi

Acilen Profesyonel ORDU ve Sivil ANAYASA...


Siyasi Haberler

MollaCami.Com