Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


vefat eden kişi için hatim.

"İncelediğim hiçbir kitapta yok" demeliydi aslında. Çünkü bu mesele fıkıh kitaplarımızda mevcut. Müslüman öldüğü zaman yıkanması/gusledilmesi gerektiğinden yanında Kur'an-ı Kerim okunmasını mekruh görmüş alimlerimiz. Tahtavi'ye göre ölünün yanında olursa mekruh, uzakta okunduğunda bir beis yoktur; yıkanmadan önce tabi...

Vefat eden bir Müslüman yıkandıktan sonra denfedilinceye kadar yanında Kur'an-ı Kerim okunabilir. Hiçbir beis yok. Reddü'l-Muhtar veya diğer fıkıh kitaplarımızda bu hususu inceleyebilirsiniz.

Vefat eden Müslümanın yıkanması, defnedilmesi uzun sürmemesi gerekir, asıl olan bu. Ancak günümüzde akrabalarına haber vermek ve dostlarının da cenazede bulunmasını sağlamak, cenaze namazında daha fazla kişinin bulunmasını sağlamak için Ashab-ı Kiram'ın devrine nazaran biraz daha geciktiriliyor. O dönemde defin için acele edildiğinden Kur'an-ı Kerim okumak definden sonraya bırakılıyor olabilir.

Fakat yıkandıktan sonra okunmasında hiçbir beis yoktur, hatta yıkanmadan önce yanında olmamak şartıyla (bir başka yerde de) okunabilir.

Bazı alimlerimiz ölen Müslüman için gusül abdesti gerektiğinden naaşın pis olabileceği görüşündeler. Bazıları da 'Ölülerinize pis demeyin! zira müslüman diri iken de ölü iken de pis olmaz.' hadis-i şerifi iktizasınca yıkanmadan önce de okunabileceğini söylemişlerdir.

teşekkürler açıklamalarınız için

malesef bazı mevzular çarpıtılıyor aslından uzaklaştırılıyor


teşekkürler açıklamalarınız için

malesef bazı mevzular çarpıtılıyor aslından uzaklaştırılıyor




"İncelediğim hiçbir kitapta yok" demeliydi aslında.


Cahillik basa bela. En büyük cahillikte cahil oldugunu bilmemek olsa gerek.

Açiklamalar için Allah razi olsun farukaktas kardesim, Allah razi olsun.


Dini Sorular ve Cevaplar

MollaCami.Com