Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Kalite mi,Çoğunluk mu Daha Mühimdir?

Tekasür1,2.''Çoğunluk olmak iddianız sizi o kadar meşgul etti ki, mezarları ziyaretle oradakileri de sayacak kadar oldunuz.''
Selamlar,yüce Rabbim bu ayette kalitesiz çoğalmayı çok müthiş bir benzetmeyle kınamıştır.bu kınamada ölülerin obje olması çok anlamlıdır.Çünkü ölü dünyadakilere faydasız bir varlıktır.
demekki burada yani çoğalmada ilke fayda meselesi üzerine bina edilmelidir.faydadan kastettiğimiz tabiki kalite.örneğin bir tavuk çiftliği olan tüccara göre yumurtlamayan 3 tavuktan,yumurtlayan bir tavuk iyidir,niçin? o bir tavuk üretmektedir.diğerleri ise sadece tüketmektedir.o tüketen ise sadece kesildiği zaman etinden faydalanılacak tavuklardır.demekki bu meselenin özü yine kalite olayıdır.
insanlar üzerinden de misal verebiliriz,örneğin 15 milyon civarındaki bir nüfusa sahip israil devleti,1.7 milyarlık islam alemini sömürüyor ve fırsat buldukça da işgal ve yağmalarla sürekli ilerlemeci politikalar peşinde buna karşı çıkanlara da kan kusturmaktadır,örneğin filistin'e.yani müthiş bir dengesizlik.
Şayet nüfus kalabalığı güç ve belirleyicilik meselesinde tam bir kriter olmuş olsaydı,insanlar üzerinde verdiğim misalin tam tersinin olması lazımdı.demekki nüfusta güçlü olmak belirleyici kriter sayılmıyor.
Bakara249:''"Nice az topluluk çok topluluğa Allah'ın izniyle üstün gelmiştir,Allah sabredenlerle beraberdir" dediler.''
Buradaki sabır sizce nelerdir,bence sabır bütün iyiliklerde kararlılık ve o iyiliklerde istikrarlı olmak ve şeytanların hile ve tuzaklarına düşmemektir.
Müslümanlar gerçekten sabır ilkelerine riayet etmişler midir?bence çok az riayet etmişlerdir.israil karşısında mağlup durumda olduklarından dolayı onların bu sabır ilkelerine riayet etmediklerini rahatlıkla anlayabiliriz.örneğin müslümanlar ilim ve teknolojide geri kalmışlar,kendi savaş araçlarını ve savaş uçaklarını bile hep yabancı ülkelerden alıyorlar,hem yabancıları zengin ederek o şekilde küfre hizmet etmiş oluyorlar hem de aynı zekayı Rabbim kendilerine de verdiği halde o uçakları yaptıracak partilere değilde batılılara uşaklık yapma ilkelerini benimsemiş partileri iktidara getirerek ülkelerinin zayıf kalmalarına sebep oldukları için bu sabır ilkelerini çiğnemiş oluyorlar,
karşı tarafta yer alanlar ise kendilerine uygun sabır ilkelerini yerine getirdikleri için Allah'ın sözü yerine gelerek sabredenler sabretmeyenlerden üstün konuma geliyorlar.
Demekki sabırdan kastedilen,
1-imanda sebat etmek,
2-dünyevi rızık ve ilimlerde kararlılık,
3-birlik ve beraberlik,
4-böbürlenmemek,
5-Allah'ın Kur'andaki hükümleriyle amel etmektir.
6-adaletle iş yapmak
Aksi halde ölüleri saymak insanlara bir şey kazandırmayacaktır.Kalitesizlik insanlara bir şey kazandırmayacaktır.Kısacası,Rabbim sayıdan daha fazla kaliteye değer veriyor.Bizde aynı ilkeler doğrultusunda hareket etmeliyiz.
selamlar,sevgiler.


Kur'ân-ı Kerîm ve Tefsir

MollaCami.Com