Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Kurban kesmemek, herşeyden önce Allah'ın emrini dinlememek demektir.

CAMİÜ’S-SAĞİR 3740. [6:208, Hadîs No: 8973]

Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayetle:

îmkanı olduğu halde kurban kesmeyen kimse bizim namazgahı­mıza yaklaşmasın. [1]


Hali vakti yerinde olup da kurban kesmemenin ne derece mes'ûliyetli olduğu­nu anlamak için kurbanın mâhiyetini iyi bilmek gerekir. Allah, Kur'ân'ında açık açık "Rabbin için namaz kıl, kurban kes" [2] buyurmaktadır. Hanefî mezhebine göre bu emir vacip, yani farza yakın kesinlikte bir emirdir.

Kurban kesmemek, herşeyden önce Allah'ın emrini dinlememek demektir. Adı üstünde Allah'a kurbiyeti, yani manen yaklaşmayı sağlayan böyle bir ibadeti yapmayan insan manen Allah'tan uzaklaşacağının farkında mıdır acaba?

Kurban kesmeyen kimse günlerce, hatta aylarca et yüzü görmemiş birçok fa­kiri sevindirme gibi büyük bir mutluluktan ve bunun kazandıracağı hayırlı dua ve sevaptan da mahrum kalmaktadır. Aksine fakir fukaranın şimşeklerini üzeri­ne çekmekte, yer yer de kem göz ve beddualarına hedef olmaktadır. Ayrıca sı­ratta burak olabilecek önemli bir araca binme fırsatını da kaçırmaktadır.

İşte Resûl-ü Ekrem (a.s.m.) böylesine mânâiı bir ibadeti yerine getirmeyen kimseleri şiddetle uyarmakta, "Namazgahımıza yaklaşmasın" îkazında bulun­maktadır. Böylece Müslümanların sosyal hayatına bu kadar ilgisiz, maddî sıkın­tılar içerisinde kıvranan din kardeşlerinden bu kadar habersiz bir kimsenin onlar arasına katılmaya lâyık olmadığına işaret etmektedir.

Mü'minlerin gönül gönüle verip Allah'a yöneldikleri mukaddes bir yuvadan uzaklaştıracak dehşetteki bir tehdit, bir îkaz herhalde azıcık îmanı olanları dahi harekete geçirecek büyüklükte bir îkaz olarak değerlendirilmelidir.
[1] Ibni Mâce, Edâhî: 2; Mösned, 2:321.

[2] Kevser Sûresi, 2.

teşekkürler emeğine salğlık........


Hadis ve Sünnet

MollaCami.Com