Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


>>şüphelilerden kaçınmak>>

Günümüzde en çok işlenen kusurların başında helal–haram sınırının ihlal edilmesi gelir. Yüce Allah’ın (cc) hiç müsaade etmediği halde, kulların bu konuda haddini aşmasının temelinde yatan en büyük etken; nefis olgusudur. Benlik duygusunun egemen olduğu insanlar; “Ben de varım! Ben de bilirim!” içgüdüsüyle davranırlar. İnsanlar, bu davranışlarıyla bazen, kendini ebedi hayatta hüsrana uğratacak tehlikeli bir işle uğraştığının farkında bile olmazlar.

Hâlbuki bu konuda Allah (cc) kullarını çok açık bir vaziyette uyarmıştır. “Diliniz yalana alışmış olduğu için her şeye, şu helaldir, şu haramdır’ demeyin; aksi halde Allah’a iftira etmiş olursunuz. Şüphesiz Allah’a yalan uyduranlar asla kurtulamazlar.”

“Onlar için dünyada pek az bir menfaat var, ahirette ise çok acıklı bir azab vardır.” (Nahl suresi: 116 –117).
Sonra da yüce Peygamberimiz (sav) gerekli uyarıyı yapmıştır:

“Kim Kur’an hakkında kendi reyiyle konuşursa, cehennemdeki yerine hazırlansın.” (Tirmizi).

“Onlar Allah Teala’nın ayetlerini az bir bedel karşılığında sattılar. Sonra da O’nun yolundan çevirdiler. Şüphesiz ki onların yapar oldukları şey ne kadar kötüdür.” (Tevbe: 9).

Hem dini konuda hüküm mercileri belirlenmiştir. Resulullah Aleyhisselam Hz. Muaz’ı Yemen’e vali olarak gönderirken kendisine;
– Sana bir dava geldiği zaman nasıl hükmedeceksin? Diye sorar.
– Allah’ın kitabıyla hükmedeceğim, der Muaz.
– Meseleyi Kitabullah’ta bulamazsan?
– Resulullahın sünnetiyle hükmedeceğim.
– Kitabullah’ta ve Resulullahın sünnetinde bulamazsan?
– Kitabullaha ve sünnete ters düşmeyen kendi reyimle içtihat edeceğim’.

Bunun üzerine Resulullah (sav), Muaz’ın göğsüne eliyle vurarak memnuniyetini dile getirir". (Ebu Davut–Tirmizi).
İşte bu hadis–i şerif İslam dininin temel ölçülerini ve hüküm mercilerini belirlemiştir. Zaman içerisinde bu kavramlar şöylece adlandırılmıştır:

“Kitap–Sünnet–İcma–i Ümmet– Kıyas–ı Fukaha”.

Bu konuda mezhep imamlarımız her şeyin en ince ayrıntısına girerek, bize sadece yaşamak kalmışken, boşuna zaman kaybetmemek ve bu sapıklıklara pirim vermemek lazımdır. Gerisi lafı güzaftır.

Haram ve helal konusunda söylenecek her söz söylenmiş. Ve hatta şüpheli olanlardan bile kaçınmamız emredilmiştir. “Şüphesiz haram da bellidir, helal de bellidir; siz şüphelilerden kaçının” (Kütübi– Sitte: 5127).
Bir büyüğümüzden bu hadisi şerifte geçen “şüphelilerden kaçının” ifadesinin açıklamasını dinlemiştim. Şöyle izah ediyordu: “Komşunuzun tarlasının sınırı ile sizin tarlanızın sınırı arasında “takım” denen bir ara alan vardır. Koyunlarınızı otlatırken kendi tarlanızda otlatmanız helaldir. Komşunuzun tarlasında otlatmanız haramdır. Ara takımda otlatmanız tehlikelidir, şüphelidir. Çünkü koyunlarınız her an komşunuzun tarlasına girebilir. İşte o ara bölge bundan dolayı şüpheli ve tehlikeli alan olarak kabul edilmiştir. İşte dinde şüpheli olan davranışlardan kaçınılmasının önemi bundan kaynaklanmaktadır. Şüpheli şeyler yüzünden insanlar her an harama düşebilir. O halde; şüphelilerden kaçınmak akıl kârıdır.”

“Ey mü’minler! Şarap, kumar, dikili taşlar (putlar), şans okları, şeytan işi bir pisliktir. Bunlardan kaçının ki, kurtuluşa eresiniz” (el–Mâide, 5/90).

Mesela halkımızın çoğu bu ayetin yoruma bile gerek kalmadan ne manaya geldiğini bilmektedir. Bu ve benzeri cürümü işleyenler bile cürümlerinin farkındadırlar. Zaten insanlar çoğunlukla bilmediklerinden değil de, nefislerinde söz geçirememekten hataya düşmektedirler.

O zaman nefisle mücadelenin yolunu bilen kâmil insanlarla arkadaşlık kurup bu hastalıklarını tedavi ettirmelidirler. Allah uyanık gönüller versin deyip cürüm sahiplerinin, cürümlerinden vazgeçmeleri için dua ve nasihat etmek lazımdır.

Bu konuda mezhep imamlarımız her şeyin en ince ayrıntısına girerek, bize sadece yaşamak kalmışken, boşuna zaman kaybetmemek ve bu sapıklıklara pirim vermemek lazımdır. Gerisi lafı güzaftır.


teşekkürler kardeşim ince ince teferruat bunlar...

Rabbim “Ben de varım! Ben de bilirim!” içgüdüsüyle davranıp yanılanlardan eylemesin,amin.......

Bu konuda mezhep imamlarımız her şeyin en ince ayrıntısına girerek, bize sadece yaşamak kalmışken, boşuna zaman kaybetmemek ve bu sapıklıklara pirim vermemek lazımdır. Gerisi lafı güzaftır

Allah arzı olsun


Hadis ve Sünnet

MollaCami.Com