Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Diyarbakır usulu Çiğ Köfte


Malumaliniz 2-3 hafta öncesinde Diyarbakırdaydım
eee seyatlerin bir amacıda davetlerden oluşuyor
buda ilk davetimiz..onlardan birini
sizlerle paylaşmak istedim..
Doğu ve güneydoğu denildiğinde akla ilk olarak

ÇİĞ KÖFTE gelir.

gerçi artık sadece artık doğuda deyilde, batısından, kuzeyine

bu güzel yemekler her yere dağılmıştır ..

her yörede, her evde sevilir ve yapılır.

yalnız mubarek köftede tek başına tadı olmuyor ,
mutlaka bir kaç aile ile tadı çıkıyor

bizimkiside onlardan biri oldu işte

birkaç arkadaş bir araya gelinildi ve tatlı telaş başladı..

ben sözümü fazla uzatmadan isterseniz
Köftemizin tarihçesiyle başlıyayım

Çiğköftenin Doğuş Öyküsü:

tevatir ya:

Hz. İbrahim (a.s) döneminde yaşayan bir Urfalı avcı, avladığı ceylanı eve getirerek hanımından yemek yapmasını ister.

Hanımı evde odun bulunmadığını söyler.

Çevrede toplanacak bir tek dal dahi kalmamıştır.

Zira Nemrut, Hz. İbrahim'i ateşe atmak için yakacak ne varsa toplattırmıştır.

Avcı, hanımından bir çare bulmasını ister.

Bunun üzerine kadın, ceylanın budundan bir miktar yağsız et çıkararak bir taş üzerinde başka bir taşla ezmeye başlar.

Sonra ezilmiş eti bulgur, biber tuzla karıştırarak yoğurur.

Yeşil soğan, maydanoz ekler. Böylece Urfa'nın o leziz ve tadına doyum olmaz çiğköftesi meydana gelir.

Hz. İbrahim'in ateşe atıldığı günden bir hatıra da bu yemek kalır.

Çiğköftenin Yapılışı

Malzemeler:
yarım kg dana kıyma 2 kere çekişmiş yağsız sinirsiz kısmından 4 su bardağı köftelik bulgur , 2-3 yemek kaşığı isot, 1 tatlı kaşığı tuz, 3-4 - adet yeşil soğan, 2 kuru soğan, biraz kara biber, kimyon ,kekik 1 demet maydanoz, bir tatlı kaşığı salça.bol sarımsak

HAZIRLANIŞI:
Çiğköftelik bulgur özel olarak yaptırılmış köfte leğenine konur, tuz, kuru isot, kara biber, salça ve et eklenir. Kuru soğan soyulup doğrandıktan sonra bu malzemeye eklenir. Yeşil soğan ve maydanoz yıkanıp incecik doğranarak bir tarafa alınır.

Leğendeki malzemeler yavaş yavaş bastırarak bulgur iyice yumuşayıncaya kadar yoğrulur.

Doğranmış maydanoz vesoğan karışımı eklenir,

kekik ,kimyon köfte baharı,

az zeytin yağda dökülür güzelce

yoğrularak bir araya toparlanır.



Küçük sıkımlar haline getirilerek arzuya göre marul,

salatalık, nane, semiz otu ayran vs.vs ile servis yapılır.



Buyurun soframıza:
AFİYET OLSUN

teşekküler hak yolcusu

çiğ köfteyide çok severim...canım çekti yaw
:P

eline emeğine sağlık teşekkürler...


eline emeğine sağlık teşekkürler...


eline emeğine sağlık teşekkürler...

Ellerinize sağlık görüntü ne kadar güzel.

firdevs27 ,cennet ırmağı ,deli_prof ,beyaz kelebek ,alanyasultanı kardeşlerim
hepinize ayrı ayrı teşekür ederim gözlerinize sağlık..

tesekkürler, emegine saglik

BU ARADA BEN DE SÜPER YAPARIM HA.

sena ve yenice kardeşim çok teşekkür ederim
gözlerinize sağlık..

yenice kardeşim sizinde güzel yaptığınızdan hiç şüphemiz yok mutlaka güzel yapıyorsunuzdur..

Ne kadar güzel bir sofra allah berekti arttırsın.
Emeklerinize Sağlık hak yolcusu kardeşim


Ne kadar güzel bir sofra allah berekti arttırsın.
Emeklerinize Sağlık hak yolcusu kardeşim


aminn ecmainn kardeşim çok teşekkür ederim
gözlerinize sağlık..

keşke bakmasaydım mesaja hak yolcusu! :(

gece gece de olmaz ki! :-\

nerden bulcaz şim di? :'(


keşke bakmasaydım mesaja hak yolcusu! :(

gece gece de olmaz ki! :-\

nerden bulcaz şim di? :'(




yolun buralara düşerse size özel yaptırırım kardeşim nasıl
affettinizmi ;) ;)

estağfirullah,af Rabbime mahsus,riyadan muhafaza eylesin ,biz neyiz?

Rabbim bilir, dünya küçük ,birgün bir yerde olmasa bile ahirette inşaallah,

şöyle kurdururuz sofraları ! ::)

ben bu amellerim ile nasıl gireceksem O cennete! :'(


estağfirullah,af Rabbime mahsus,riyadan muhafaza eylesin ,biz neyiz?

Rabbim bilir, dünya küçük ,birgün bir yerde olmasa bile ahirette inşaallah,

şöyle kurdururuz sofraları ! ::)

ben bu amellerim ile nasıl gireceksem O cennete! :'(


inşallah hep beraber Sevgili Rasulümüzün ve Büyüklerimizin eteklerinde
gireririz Cennetialaya...


Yöresel Yemekler

MollaCami.Com