Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


GAZİANTEP'TEN NEFİS BİR TAT YUVALAMA






Bu yemeği bukadar özel yapan tadı kadar zahmetli olması sanırım. Uğraştırıcı bir yemek. Yapılacak miktar az değilse tek başına yapması zor. Aslında en zahmetli kısmı " yuvarlama" kısmı. Geri kalanı klasik bir yemek şeklinde. Bu şekilde başka yörelerde de yuvarlanıp hazırlanan yemekler var ama bu çok küçük yapıldığı için biraz uğraştırıcı oluyor. Bazı Antepliler neredeyse mercimek tanesi büyüklüğünde yaptığı gibi bazısı nohut kadar yapıyor. Normal olanı ikisinin ortası, bezelye büyüklüğünde diyebiliriz ya da 5-6 mm çaplı.



Bu yemek özellikle ramazan bayramında yapılır Gaziantep'te. Bayrama 1-2 hafta kalasıya başlayan hazırlıklardan biri de yuvarlamanın yuvarlanmasıdır. Konu komşu biraraya gelir hergün birinin yuvarlaması yapılır. Bu yemek özellikle bir de yemeğe çağrılan özel misafirlere yapılır. Gelin davetleri bunların başında geliyor. Bizim gelin davetimizde bir haftada gittiğimiz 3 evde birden yuvarlama yemiştik.

Bu yemekle ilgili son bahsetmek istediğim şeyse bunun bir "çorba" olmadığı. Yoğurtlu olmasından mı kaynaklanıyor bilmiyorum ama Antep dışından olanlar bu yemeğe çorba diyebiliyor ki biz bunu kabul etmiyoruz. Çorba biraz daha basit bir yemek olduğu için bu yemeğimizi çorba kategorisine koymuyoruz. Antep'de bol çeşidi olan Yoğurtlu yemekler kategorisi bu yemek için en uygun olanı.

Malzemeler:

500 gr. pirinç
300 gr. yağsız, çiğköftelik et

500 gr. kemikli ya da kuşbaşı et
1 bardak nohut
3 bardak süzülmüş yoğurt
1 yumurta
Yeteri kadar su
Sıvı yağ
nane
tuz
karabiber

Hazırlanması:

Pirinç yıkanıp süzgece alınır. Et makinası, robot veya mermer üzerinde merdane kullanılarak çekilip un kıvamına yakın hale getirilir.
Un haline getirilen pirince yağsız kıyma,tuz ve karabiber eklenerek iyice yoğrulur. Yoğurma işleminde gerektikçe az miktarda su katılır
Kıvama gelen hamurun üzerine ıslak bir bez örtülür ve bu sırada yuvarlama işlemine başlanır
Yuvarlama için hamurdan alınan ceviz büyüklüğünde parça uzun ince bir şerit haline getirilip 5-6 mm uzunluğunda parçalar koparılır. Daha sonra bu koparılan parçalar avuç içlerinde yuvarlanarak süzgece konulur. (Yuvarlama işlemi sırasında bir tabağa aldığınız sıvıyağa elinizi batırıp avuçlarınıza sürmeniz gerekiyor.)
Tencereye su konup kaynatılır ve süzgece alınmış yuvarlamalar tencereye atılarak fazla pişmeyecek kadar kaynatılır (annem 2 taşım dedi ama tadına bakarak karar verebilirsiniz)

Diğer tarafta parça veya kuşbaşı et yemeğin yapılacağı tencerede çok az yağ ile biraz kavrulup üzeri su ile tamamlanarak pişirilir. (Eğer pişmemiş nohut kullanılacaksa bu aşamada önceden ıslanmış olan nohut etle birlikte pişirilir ama pişme süresi konusunda sorun yaşanabileceğinden tavsiyem pişmiş nohut kullanıp et piştikten sonra nohutu üzerine ilave etmeniz) (Suyun miktarını ölçmediğimiz için veremiyorum, sonuçta sulu bir yemek olacağından göz kararı ayarlanabilir, eğer eksik gelirse sonradan üzerine kaynamış su ilave edilebilir)

Pişmiş olan etin üzerine yuvarlama eklenir.

Yoğurta yumurta katılıp karıştırılır, üzerine eğer yemeğin suyu yeterli ise yemeğin suyundan, yeterli değilse kaynamış su dökülerek koyu ayran kıvamına getirilir.

Yemeğin içine yavaş yavaş karıştırarak yoğurt dökülür ve kısa bir süre daha kaynatılır. (Bu aşamada yemeğin tuzuna bakılıp tamamlanır)

Üzeri için tavada yağ kızdırılıp nane atıldıktan sonra yemeğin üzerine dökülür.

Not: İlk kez deneyecekseniz miktarı azaltarak denemenizi tavsiye ederim. Pirinçle et birleştiği zaman hem bereketli oluyor hem de köfteler küçük küçük yuvarlandığından yapması zor oluyor

...bu yemeyi güzel yapar çünkü kendisi oralı yani sizin yörenin ne yemeyi varsa maşallahı var o konularda bende ondan öğrendim bir kaçını yapıyorum..elinize sağlık

Ellerinize sağlık kardeşim teşekkürler


Ellerinize sağlık kardeşim teşekkürler


afiyet olsun letaif kardeşim
antepte daha neler var neler
hele bir gelin de antep sofrasını görün parmaklarınızı bile yersiniz
övünmek gibi olmasında antep sofrası üzerine hiçbir yer tanımam
şahane yaw

oyy oyy oyyy kardeşim bu yemek enfes görünüyor :P yaa acayip canım çekti ama şimdi nolcak :'(


oyy oyy oyyy kardeşim bu yemek enfes görünüyor :P yaa acayip canım çekti ama şimdi nolcak :'(


eeeeee antebimizin farkı
ben sana kıyamam arkadaşım canın çektiyse hemen yapym gönderiym yaw





sağol kardeşim seninde gözlerine sağlık




Ellerinize sağlık kardeşim teşekkürler

gözlerinize sağlık deniz ve sena kardeşlerim
inşallah birgün yapıpda size ikram etmekde nasip olur

Bu yemegın tadına bakmıstım cok lezzetlı ve tarıfını arıyodum ıyı oldu arkadasım paylaısm ıcın tesekkurler..En kısa zamanda denıycem ıns..Yukardakı olcu galıba bayagı cok dımı..En basta az denemek lazım nolur nolmaz dıye:).. Gazı Antepın genelde yemeklerı cok guzel zahmetlı ama cok lezzetlı oluyo.Tekrar emegınıze saglık...

hayatımda en çok sevdıgım yemektir ama etsiz olacak ;D teşekkurler

analı kızlı diye bir yemek var ona çok benziyor,

yöreden dolayı ad farkı mı var acaba?


analı kızlı diye bir yemek var ona çok benziyor,

yöreden dolayı ad farkı mı var acaba?


Cepni kardeş biliyorsunuz iyi olan herşey taklit edilir bu analı kızlı yemeğide antep yöresinin taklidi ama malzeme farkı var tabi, hem istedikleri kadar taklit etsinler, buranın ki gibi asla olmaz... ;) ;) ;)
İşin ehli burda... ;) ;) ;)


hayatımda en çok sevdıgım yemektir ama etsiz olacak ;D teşekkurler


Etsiz mi :-\ :-\ :-\

O zaman bambaşka bir tat çıkar mesela yoğurt çorbası olur... ;) ;) ;)


Yöresel Yemekler

MollaCami.Com