Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Özel tartismalar ve taktikler!!!

Selam aleyküm,

Haddim degil fakat bir kac noktada düsüncelerimi ve tartismalardan edindigim tecrübelerimi paylasmak istiyorum. Eger hatam ve yanlisim olursa düzeltirseniz memnun olurum.

* * *

bir cok yerde cemaatsel tartismalarla karsi karsiya kalabiliyor. Farkli bir cemaat topluluk ya da kisisiler tarafindan elestirilerle yüzyüze birakilabiliyoruz.

Bu her zaman olacak. Olmaktada. Bir kisi farkli bir topluluk icinde ise, kendilerinden haric herkesi ret edebilme düzeyine cikmis olabilir. Bunlara her zaman hazir olmak zorundayiz..

"vay efendim sen nasil dersin" demek bos kürek sallamaktir.. Bu en büyük hatadir..

* * *

Böyle bir tartisma hangi alanlarda seyir alir, nasil baslar?

1. Direk cemaat ya da toplum adi zikr edilerek aleyhte konusmalar yapiliyor olabilir

2. Toplulugun herhangi bir uygulamasi önplana cikartilarak elestiri yapilabilir. Bu Namaz vakti, egitim metodu, dersler, siyasi kararlar, herhangi konuda söylenmis sözler, darulharb, faiz, yardim toplamalari, kurban, deri, toplumla iliskiler, diger insanlara yaklasimlar, sevenlerin tutumlari gibi cesitli konular da olabilir.. bunlardan biri ya da bir kaci da olabilir..

3. Sevilen takdir edilen isimler yerilerek böyle bir tartisma acilmi olabilir

4. Herhangi bir konuda müzekereler yapilirken farkli bir mecraya kaymis ve yukaridaki 3 maddeden biri zuhur etmis olabilir..


* * *

Neden böyle bir tartisma ortaya cikar?

1. Karsi tarafa olan kini garazi nefretinden dolayi kusmak istiyor oldugundan baslamis olabilir.. Bu kisi kinini hemen kusmaya baslayabilecegi gibi. Ilimli durum alttan vurmaya da kalkisabilir. Gizli düsmanda oalbilir..

2. Kafasina takilan soru isaretleri var olabilir. Tarafli ya da tarafsiz o soru isaretlerine cevaplar ariyor olabilir. Karsiymis gibi ya da tarafmis gibi duruyor olabilir fakat temelde sorulara cevap arayan biri olabilir..

3. Maksat muhabbet olsun tarzi insan olabilir. Zaman öldürmek icin seni kizdirmak icin, ya da farkli nedenlerden muhabbet icin böyle bir tartismaya baslatmis olabilir.. bu insanlari tanimaya calismak gerek.. Muhabbet olsun diye öyle ise firsat vermeden konuyu degistirmek ugrasmamak gerek..

4. Bagli oldugu yerin üstünlügünü ispatlama derdinde biri olabilir. Karsi zit falan degildir. Ama bagli oldugu yeri düsünerek oranin üstünlügünü ispatlamak icin konular atip tartismayi sürdürmek isteyecektir.. Hedef üste cikma cabasidir. Senin tarafi hicbilmiyor, yanlis biliyor ya da umursamiyor olabilir..

5. Seni kendi tarafina cekmek isteyen biri olabilir. bunun icin konular acip aklini bulandirmaya kafani karistirmaya yönelik konusuyor olabilir. Hedef kazanma oldugu icin böyle bir rota icinde olacaktir.

6. Kisisel garazdan böyle yapiyor olabilir. Sahsina ait yada gecmiste senle olan iletisimsel sorunlardan dolayi deger verdiklerinin ne oldugunu bile bilmeden sadece sana inat karsi cikiyor ve restler cekiyor olabilir.. sen ne yapiyorsan zittini yapan tarz olabilir. kiskanclik vs gibi faktörler icinde var olabilir. Sen a icinde isin o b'ye gidiyor olabilir vs vs. vs.


7. Kisisel sorunlarindan kaynaklaniyor olabilir. Psikolojik ya da sosyolojik sorunlarindan dolayi bir yerlere tas atiyor olabilir..

8. icinde olmak katilmak baglanmak ya da daha yakin olmak icin konusmaya calisiyor olabilir..

Bu maddelerin biri tamamen ön plana cikabilecegi gibi her birinde belli bir oranda muhatap oldugumuz insanda yer alabilir..

Örnegin: ayni anda kendi toplulugunun üstünlügünü ispatlamaya calisan kisi iken diger taraftan %20 lik oranda da yeni bir ve daha iyi topluluk aramaya calisan biri olabilir.. bir taraftan kisisel garazi varken sana karsi diger taraftan kafasina takilan sorulara cevap ariyor olabilir..

* * *

Böyle bir tartisma baslarsa ne yapilmali ne yapmaliyiz?

1. Hic bir tartismanin galibi yoktur.. Bu yüzden baslamadan bitirmek en dogrusu fakat genelde biz nefsani davranir üzerine gideriz..


2. Eger devam edecekse, durun ve düsünün. Önce karsinizdaki insani tanimaya calisin. Sözünü tamamlamasina firsat verin. Sorun, cevaplar ve uzun anlatimlar yerine sorular sorun anlamaya calisiniz..

yukaridaki belirttimiz ve siniflamaya calistigimiz gruplar icinden hangisinde yer aldigini cözmeye calismaliyiz. Ne kadar neler var bunlari anlamaya calisiniz. Öncelikle dogru bir teshis yapmak gerek hastaliga.. Bu vatandasin hastaligi nedir? sorunu nedir bunlari cözmeden tartismaya girmekte büyük bir hata olacaktir.. haritasiz yola cikmak gibi olur.. ayrica tartisma sürecinde kiside degisikliklerde olabilir.. kisisel saldiri yaparken bir süre sonra kafasinda soru isaretleri dogabilir. ya da bunalip olayi muhabbet olsuna cevirebilirde..


3. Karsinizdaki insani az cok haritalandirdikta sonra. Bagli oldugu yer vs konusunda da birseyleri cözmeye calisiniz. Bundan emin olmadan hareket etmek körü körüne davranmaktir. Egitim düzeyi yasadiklari, senin gibi düsünenlerle gecmiste basindan gecenler vs bunlari anlamaya calisiniz.. Sabirli olunuz. hemen atilmayiniz.. Mesela hadislri inkar ediyor olabilir. Hemen o kisiye zindik kafir demeyin.. Söz ile inkar ederken belki kalbinde hale iman vardir.. Buna sebeb olan seyler neler arastirmak gerek. Nereden okumus. kimlerden görmüs vs. bilmeden olmaz..

4. Kisinin sizin degerlerine karsi tutumunu ortaya cikartip sonrada kisinin bilgi birikimi ve gecmisni cözdükten sonra ne istiyor bunu anlamaya calismak gerekiyor.. O kisi bizden ne istiyor? cevap mi, kavgami, tartisma mi, ögrenmek mi, ögretmek mi, önemli oldugunu anlatmak mi?

genelde kendisinin bilgili oldugunu vs vurgulamak ister insanlar.. önemli oldugunu ispatlama sevdasi yani... ne istedigini bilmediginiz insana hic birsey veremezsiniz..




5. Acik ifadelerle konusmamak gerek. Daha kapali ifadeler ve tarihsel örneklerle konunun süreci genisletilebilir.. Onun kabul ettigi dogru dediklerini görüp onlara göre misallemeler yapilarak anlatilabilir.. Karsi cikacagi saldiracagi seyleri ilk etapta gözünden uzaklastirmak gerek.

Örnegin ermeni meselesinde israrla soykirim var diyorsa, bu insana hayir soykirim olmadi demek yerine mantiksal yollarla sorgulattirtilabilir.. Tartisma sürecine göre bu sorgulama yaptirtilabilir.. bosna hersek, filistin gibi soykirimlar önplana cikartilabilir. ya da sence hic mi türklere katliam yapilmadi? acaba türk soykirimida olmusmudur gibi farkli acilara yönlendirilebilir.. o kisi ermeni ise zaten buna inandirmak imkansizdir. Almansa alman kaynaklarina daha cok inanmak ister.. falanca prof bak böyle diyor ne dersin denebilir:) ama bir türkse inandirmak daha kolay olabilir.. hem de müslümansa ortaya islami acidan da yaklasilabilir..

O kisi soykirimi kabul etmisse asla olmadi demek acik ifadedir.. ite dalasmaktansa caliya dolasmak denir ya.. burada o kisinin acikca karsi ciktigi nokta itin kendisi olur. ona dalsmak ise aksini söylemek olur.. soykirim oldu demenin aksi hayir olmadi demek gibi yani :))



6. mantik yürütmesine saglanabilir.. En makul yöntem kisiyi kendi silahi ile vurmak olabilir.. kendi kabul ettiklerinin yaptiklari örneklendirilerek tartismayi onun kabulleri üzerine cekilebilir..

Örnegin: kendi inancinin propagandasini yapmaya calisan birinin islamda cihad ve ne kadar kötü dediginde. cihad evet hep silahliymis gibi gösteriliyor ama cihad aslinda anlatma yöntemidir. Bakin mesela su an siz kapima caldiniz. sizi davet etmedim ama geldiniz birseyler paylasiyorsunuz. sizin su an yaptiginizda cihad kelimesinin anlatmak istedigi manayi tasiyor.. ama yüzyillar öncede bunu hacli olarak yapmaya calismislardi vs gibi örneklemelerle o kisiyi farkli boyuta tasiyabiliriz..


burda onun bir kabulu ve o an yaptigi var nedir? kendi görüsünün propagandasi.. bunu yaparken birseyi elestiriyor.. dur kardesim elestirdigin sey senin su an yaptigin seyle ayni..

ya da dilencisiniz kuran kitap diyorsunuz para topluyorsunuz diyen kisiye, bak senin bagli oldugun kurumda da yapilanmavar. biryerlerden para gelmese para toplanmasa bu seviyeye gelinir miydi? armut pis agzima düs nerede var ki? calismak gerek degil mi? siz bunu yaperken olmuyorda bir baskasi yapinca mi oluyor? denebilirde..

ya da bak adam hoca para yiyor. arabasi var evi var vs dendiginde ya da o hem yardim istiyor hem bende ndaha iyi sartlarda yasiyor dendiginde, bak kardesim ibrahim tatlises kim? hakan sükür kim? hülya avsari taniyor musun? Kadin allahin haram kildigi göz zinasini erkekler yapsin diye soyunuyor orasini burasini gösteriyor karsiliginda yatlari katlari villalari satin aliyor. en lüks hayati yasiyor.. Adam haram olan calgi aletlerini caliyor. sarki söylüyor. zinanin alasini yapiyor. ve sonra söyledigi kasetlerden milyonlarca insana ticaret adi altinda satip paralarini topluyor ve onlari yiyor hemde hapur supur.. insanlarin cinsel duygulari, asklari, sevigleri istismar edilerek tüm paralari toplanip yurtdisilarinda yeniyor.. bülent ersoy gibi biri kahvalti icin ucaga atlayip italyalara gidiyor onlara alkisliyorsunuzda Allah icin gecesini gündüzüne katmis birinin gardorabindaki iki elbiseye mi kafaya takiyorsunuz? yaziktir günahtir be kardesim.. Orasini burasini gösterip tirilyonluk ciplere binenlerin dizilerini kacirmiyor, yeni albümü ciksada satin alsam diyor ya da dergide bir fotosunu gördügünde düsünmeden ne kadr olursa olsun dergiyi satin aliyorsunuz da Allah, Peygamber diyen ahiret gününü hatirlatan gel cocugunu ver kuran ögreteyim diyenin sofrasinda iki tas yemek cok diye ona mi elestiriyorsunuz. ya da bindigi arabaya mi kiskaniyorsunuz dadenebilir...







7. yeri geldiginde geri cekilebilmeli.. uzatmamali.. hedef kazanmak olmali. Yeri geldiginde firsat cikincaya kadar sineye cekebilmeli..


Örnegin: bir yahova sahidi kapima caldiginda dediki siz islami anadan dogma kabul ettiniz. baska dinleri incelemediniz ama belki islam senin fitratina göre degil vs gibi yaklasimlar icine girdiginde. fazla cevaplamayip konuyu sümene alti yapip gecistirmeyi tercih etmistim. aradan bir süre sonra ayni kisiler kapida görüldü.. bu sefer güzel ve genc bir kizda yanlarinda.. ögrendik ki kizcagiz dogma büyüme yahovaci.. kursagimizda kalmis bir soru birden patliyor.. eee peki sen hanim kardesim hic islami arastirdin mi? belki islam senin fitratina göre.. belki senin icin en dogru olani islam... sorular üst üste gleince ava giden avlanma korkusuna tam gaz kacis.. sonuc olarak ise bizim daha gocamanlarimiz var bir dahakine seni tavlamak icin güzel birini degil onu getiririk deyip bir daha gözükmemek..


8. Konusmanin seyrini bilmek gerekiyor. Bir örnek bir yerde cok güzel durup karsi tarafi hizaya getirirken, bir baska yerde ayni örnek seni rezilde edebilir.. Yolda ilerleyen söför gibi pür dikkat olmak gerek..

arabanin gazi depraji, freni ve fitesleri gibi.. gittigin yola dikkat edeceksin. tartismak bir yolda araba ile ilerlemek gibidir.. nerde gaza basacagin, nerede frene basacagini bilmelisin.. her an karsindan koca bir tir cikacakmis gibi hareket etmek gerek.. yol dar ya da genis olabilir. bunlari hesaba katmak zorundasin. Hic araba sürmedinse önce ehliyet almalisin.. manavcilik yapmiyoruz öyle degil mi:)



simdilik aklima gelenler bunlar.. dikkatli olmaliyiz..

sizde düsüncelerinizi yazarsaniz eksik ve hatalari gidererek güzel bir yazi ortaya cikarabiliriz..


piri reis

cok güzel ifade etmissin piri reis kardesim, Allah (c.c.) razi olsun..bunlar tatbik sahasina konulsa hic bir sikintida olmaz , malesef insan ummadigi an ,ummadigi kisiden, ummadigi ifadelerle karsilasinca , gafil avlaniyor...

bundan böyle daha dikkatli ve temkinli oluruz inşallah
uyarınız için teşekkürler.

HZ.ALLAH razi olsun siz elinizden geldikçe ifade etmeye çalışmışsınız.
aslında bunuda imtihan gibi görebilmemiz doğru bir ifade diye düşünüyorum.
bazen sınav test olur bazen klasik bazen sözlü.
HZ.ALLAH hayırlı insanlarla karşılaştırsın vesile olalım derken soğutmakta olabilir.
paylaşımınız için teşekkürler.

genel anlamda söylenmesi gerekenleri söylemişsiniz, diyecek söz kalmamış...
parmaklarınıza sağlık :) açıklayıcı da olmuş...

duruma göre tartışmalarla ilgili kafamıza takılan soru-sorunları burada paylaşalım o zaman uygun mudur?

"(...)Maksat muhabbet olsun tarzi insan olabilir. Zaman öldürmek icin seni kizdirmak icin, ya da farkli nedenlerden muhabbet icin böyle bir tartismaya baslatmis olabilir.."

Sıkça karşılaşıyoruz. Niyetini tam anlayamayınca yok yere kalpler kırılıyor...

***

"Seni kendi tarafina cekmek isteyen biri olabilir. bunun icin konular acip aklini bulandirmaya kafani karistirmaya yönelik konusuyor olabilir."

Çoğunun düşüncesi... Gözüne kestirdikleri üyelerimizi/yöneticilerimizi davet edebiliyorlar... :-\

Bunun yanında bir de sitelerimize gizli hizmet edenler var imiş. :D Sitemizin isminin yanına kendi sitesinin ismini yazarak "tıklanma ve üye sayısı düşük" diye sitemizin tıklanma sayısını artıracak kimseler de var imiş... :D Bunları birtakım faaliyetlerden sonra açıklıyorlar tabi...

Sitelerimizin faaliyetlerini, sitemize olan rağbeti, bu kadar çok ciddi bilgi birimkimini gururlarına yediremeyen birtakım site sahipleri birkaç kişi göndererek sitesine/cemaatine ait olan yazıları (peşpeşe 9-10 adet birden) sitemize koyarak ardından kendi sitesinin linklerini koyabiliyor, bir nevi üyelerimizin koydukları yazılarla dikkatlerini çekerek sitelerine gelmelerini sağlamak... Yazılara birşey demiyoruz, ancak bir anda hepsini yazıp kaçar gibi gitmeleri garibime gidiyor... ???

***

Piri Reis'in açıklamaları çok güzel. Zaman zaman sınırı aşabiliyoruz; fakat dikkat edeceğiz inşaallah... :-[ :'(

Kardeşim ellerinize sağlık.Zaman zaman aynı fikri paylaşmadığımız kişilerle karşılaşabiliyoruz,onlarla münakaşaya giripte duymak istemediğimiz şeyleri onlara söyleme fırsatını vermemeliyiz diye düşünüyorum.Zaten öğrenmek maksadıyla gelen kişi kendini belli ediyor.Mevla kolaylıklar ihsan eylesin...........


genel anlamda söylenmesi gerekenleri söylemişsiniz, diyecek söz kalmamış...
parmaklarınıza sağlık :) açıklayıcı da olmuş...

duruma göre tartışmalarla ilgili kafamıza takılan soru-sorunları burada paylaşalım o zaman uygun mudur?

İnşallah bundan sonra dahada dikkat ederiz..

Birde bu tartışmalarda kaynak vererek ilmi cevaplar verilirse o da faydalı olur. Birden bire kızmamak, hiddetlenmemek ve sakin olarak cevap vermek. Tüm gayretlere rağmen laftan anlamıyor ve muannidlik yapıyorsa tartışmayı bitirmek lazım diyorum. Adminimizin yazdıklarını iyi okuyup tatbikte fayda var.. Allah razı olsun..

yersiz yere yapılan tartışmalara çok güzel bir çıkartma olmuş.gözlerine sağlıık diyebilirim kardeşim.şu üç günlük dünyada dinimizi en güzel şekilde yaşamak için çabalarken niye bu atışmalar.birçok yerde farklı cemaatlerden kardeşlerimizin bu tür polemiklere girdiğini gördüm ve insanlığımdan utandım.denizde boğulmak üzere olan insanoğlu kurtulmak için birşeyden yardım almak zorunda.burada önemli olan kendimize bir kurtarıcı bulmak.selam vedua ile

gerçektende önemli olan öncelikle konuya,soruya yada karşıdakine göre soruna tam anlamıyla hakim olduktan sonra gerekenler gerektiği kadar konuşulmalı ;) da

bu tür tartışmalara eğer kardeşlerimizden biriyle girip üstelik birde ihtilafa düşüyorsak,mesela;en basitinden oy verme meselesinde kaça bölündüğümüz hepimizce malüm.......

işte bu durumda pes ediyorum .çünkü yolumuza girmiş nasıl girmek oluyorsa tabi bu, ama itaatten biihaber,nasıl halkamıza oturup hala yüzümüze bakıyorlar anlayamıyorum çünkü ???

o kişilerle mesafe koyuyorum arama ama yinede yardımcı olacağınız her bilgiye açığım bu konda

şunuda eklemeden edemiycem bu konu paylaşımlarınız ve bu site içindeki herkezden hz.mevla razi olsun


,mesela;en basitinden oy verme meselesinde kaça bölündüğümüz hepimizce malüm.......

işte bu durumda pes ediyorum .çünkü yolumuza girmiş nasıl girmek oluyorsa tabi bu, ama itaatten biihaber,nasıl halkamıza oturup hala yüzümüze bakıyorlar anlayamıyorum çünkü ???

o kişilerle mesafe koyuyorum arama ama yinede yardımcı olacağınız her bilgiye açığım bu konda


biraz katı düşünmüyormusunuz önemli olan insanın son durumu
o gibilerin savunuculuğunu yapmak istemiyorum ama
böyle düşünmeniz de doğrusu beni incitiyor ..

hepimiz şunun şurasında kardeşiz aynı zamanda da
hepimiz beşeriz şaşıra biliriz hatalı olabiliriz hatalarda günahlarda bizler için ..

yarının ne getireceğini kim ne diyebilirki belki sizde aynı hataya düşebilirsiniz

ama itaatten biihaber,nasıl halkamıza oturup hala yüzümüze bakıyorlar anlayamıyorum çünkü ???

dediğiniz bu kişilerde hatalarını anlayıp belki aff ve özürlerini
gereken yerlere yaparlar da ve kabulde görürlerse siz ozaman o insanlara nasıl bakabilceksiniz
bu kadar büyük konuşmuyalım büyük lokma yutalım demiş atalarımız ,düşmez kalkmaz bir ALLAH

RABBİM cümlemizi haktan hakikatten ayırmasın vessselam..


biraz katı düşünmüyormusunuz önemli olan insanın son durumu
o gibilerin savunuculuğunu yapmak istemiyorum ama
böyle düşünmeniz de doğrusu beni incitiyor ..

hepimiz şunun şurasında kardeşiz aynı zamanda da
hepimiz beşeriz şaşıra biliriz hatalı olabiliriz hatalarda günahlarda bizler için ..

yarının ne getireceğini kim ne diyebilirki belki sizde aynı hataya düşebilirsiniz

ama itaatten biihaber,nasıl halkamıza oturup hala yüzümüze bakıyorlar anlayamıyorum çünkü ???

dediğiniz bu kişilerde hatalarını anlayıp belki aff ve özürlerini
gereken yerlere yaparlar da ve kabulde görürlerse siz ozaman o insanlara nasıl bakabilceksiniz
bu kadar büyük konuşmuyalım büyük lokma yutalım demiş atalarımız ,düşmez kalkmaz bir ALLAH

RABBİM cümlemizi haktan hakikatten ayırmasın vessselam..



amin.

bu konuda yardımınız için teşekkürler.en azından biraz katı düşündüğümü anlamış oldum.bu sitede her geçen gün yeni birşey öğreniyorum.gerçektende aynı duruma bende düşebilirdim muhafazanallah.ama eklemek istiyorum o yazdıklarım çok ileri giden birileri içindi.söylediklerinin ucu büyüklerimize daynıyordu.velhasılkelam.......yinede sagolun varolun.


Özel Yazılar

MollaCami.Com