Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Asansöre bilgi etiketi




Asansör yıllık kontrol faaliyetleri kapsamında A tipi muayene kuruluşları tarafından uyulması gereken kurallar belirlendi.

Asansörlere bilgi etiketi

Asansör yıllık kontrol faaliyetleri kapsamında A tipi muayene kuruluşları tarafından uyulması gereken kurallar belirlendi. Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın konuya ilişkin Tebliğ’i Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı. Buna göre, yıllık kontrolü yapılan her asansöre, kırmızı, sarı veya yeşil renkli zemin üzerine, gerekli açıklamaların siyah renkli olarak yapıldığı bir bilgi etiketi iliştirilecek. Bilgi etiketi, kabin içerisindeki kullanıcıların rahatlıkla görebileceği bir şekilde kumanda butonunun etrafına ve ana durakta yer alan kumanda düğme panelinin yanında yer alacak.

Kırmızı renkli bilgi etiketi, can ve mal güvenliği açısından yüksek risk taşıyan ve en kısa sürede giderilmesi gereken uygunsuzlukların tespit edildiği asansöre asılacak. Sarı renkli bilgi etiketi, kabul edilebilir seviyede risk oluşturan uygunsuzlukların tespit edildiği asansöre iliştirilecek. Yeşil renkli bilgi etiketi, uygun olan asansörde yer alacak.

Kırmızı, sarı ve yeşil renkli bilgi etiketleri, yıllık kontrol tarihini ve A tipi muayene kuruluşuna ilişkin bilgileri içerecek. A tipi muayene kuruluşu asansör yıllık kontrollerinde görevlendireceği muayene personelini, konu ile ilgili bir mühendislik dalında muayene ve sektörel deneyime sahip teknik müdür ve muayene elemanlarından oluşturacak.


Asansörün monte edildiği ve kullanıma açıldığı tarih itibarıyla zorunlu uygulamada olan yönetmeliklerin ve/veya standartların gereklilikleri doğrultusunda asansörün yıllık kontrolü yapılacak. A tipi muayene kuruluşu, asansör yıllık kontrolünde görevlendireceği muayene elemanına tanıtıcı kimlik belgesi düzenleyecek. Asansörlerin yıllık kontrolüne ilişkin olarak ilgili idare ile protokol yapan A tipi muayene kuruluşu tarafından görevlendirilecek olan muayene elemanı, bir tam gün içerisinde en fazla beş asansörü muayene edecek.


ALINACAK TEDBİRLER

Kırmızı renkli bilgi etiketi iliştirilmiş olan asansör, tespit edilen uygunsuzluklar giderilinceye kadar kullanım dışı bırakılması amacıyla ilgili idareye bildirilecek. Sarı renkli bilgi etiketi iliştirilmiş olan asansörde mevcut uygunsuzlukların giderilip giderilmediğine dair kontroller, söz konusu kontrolü takip eden ilk yıllık kontrolde A tipi muayene kuruluşu tarafından yapılacak. A tipi muayene kuruluşu tarafından oluşturulacak yıllık kontrol neticesinde tüm bilgi ve kayıtların aktarılacağı veri tabanı, sözleşme imzalanan ilgili idare ve Bakanlık ile paylaşılacak.


Bu Tebliğde belirtilmiş olan muayene kuruluşunun personel yapısına, yıllık kontrol listelerinin içeriğinin uyumuna, yıllık kontrol esaslarına, yıllık kontrol sayısına, yıllık kontrol raporuna, işaretlemeye, veri tabanına ve takip kontrolüne ilişkin kriterleri sağlamayan A tipi muayene kuruluşunun sözleşmesi, ilgili idare tarafından iptal edilecek. Tebliğin hükümleri 2 ay sonra yürürlüğe girecek.


Yeni Asya Gazetesi

ben hiç binmedim


Genel Bilgiler

MollaCami.Com