Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Kuşlar Neden Boşaltım Maddesi Olarak Ürik Asiti Kullanır?

[color=purple]Çözünür bileşikler (örneğin amonyak ve üre) kabuksuz bir amfibiler yumurtasından dışarı sızabilir ya da bir memeli embriyosundan anne kanı aracılığıyla taşınabilir. Ancak, sürüngenlerin ve kuşların yumurtaları gazlara geçirgen olduğu halde, sıvılara değildir. Bu da, embriyo tarafından oluşturulan çözünür azotlu atıklar yumurtada kalacak tehlikeli yoğunluklara ulaşacak demektir. Fakat kuşlar ve sürüngenlerin yumurtalarında boşaltım maddesi olarak ürik asit kullanılır. Ürik asit toksik değildir, suda hemen hemen hiç çözülmez ve çok az su kaybı ile yarı katı bir halde atılır. Ürik asitin suda çözülmeme özelliği yumurtadaki canlının hücrelerine zarar vermesini engelleyecektir. Yumurta içinde sıvıdan ayrı olarak zararsız bir çökelek oluşturan ürik asiti kullanan bu hayvanlar yumurtadan çıkana kadar güven içindedirler.

Çözünür bileşikler (örneğin amonyak ve üre) kabuksuz bir amfibiler yumurtasından dışarı sızabilir ya da bir memeli embriyosundan anne kanı aracılığıyla taşınabilir. Ancak, sürüngenlerin ve kuşların yumurtaları gazlara geçirgen olduğu halde, sıvılara değildir. Bu da, embriyo tarafından oluşturulan çözünür azotlu atıklar yumurtada kalacak tehlikeli yoğunluklara ulaşacak demektir. Fakat kuşlar ve sürüngenlerin yumurtalarında boşaltım maddesi olarak ürik asit kullanılır. Ürik asit toksik değildir, suda hemen hemen hiç çözülmez ve çok az su kaybı ile yarı katı bir halde atılır. Ürik asitin suda çözülmeme özelliği yumurtadaki canlının hücrelerine zarar vermesini engelleyecektir. Yumurta içinde sıvıdan ayrı olarak zararsız bir çökelek oluşturan ürik asiti kullanan bu hayvanlar yumurtadan çıkana kadar güven içindedirler.

hatamı düzelttiğiniz için teşekkür ederim. arkadaşlar sizlerde kusuruma bakmayın henüz ilk paylaşımlarım olduğu için istemeyerek biraz fazla hata yapıyorum sanırım. sizlerde beni bu konularda uyarırsanız bende doğru olanı öğrenirim elbet. şimdiden Rabbim razı olsun inşaallah hepimizden.


Genel Bilgiler

MollaCami.Com