Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim
Klima deyip geçmemek lazım.
Fiyatları ucuzlayan klimalar hem insan hayatı hem de enerji sarfiyatı açısından büyük tehlike oluşturuyor. Bu nedenle klima alım ve kullanımında bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor.
Elektrik Mühendisleri Odası'ndan (EMO) yapılan açıklamaya göre, klima fiyatlarındaki ucuzlama, Çin başta olmak üzere dış ülkelerden dampingli kontrolsüz cihaz girişleri, aşırı sıcak hava koşullarıyla birleşince özellikle ülkenin batısında klima kullanımları enerji sistem güvenliğini tehlikeye soktu.
Özel sektörün beklenen yatırımları gerçekleştirmemesi, kamunun da yatırımlardan çekilmesi nedeniyle ülke enerji ihtiyacını karşılamada açık oluşurken, sağlıksız klimaların yoğun kullanımı bölgesel düzeyde de sistemde sıkıntıya yol açıyor.
Türkiye'de 1990'lı yıllarda 100 bin adet olan klima satışı, 2002 yılında 233 bin 610'a çıkarken, bu rakam 2005 yılında 1 milyonu aştı, 2006 yılında da 1 milyon 314 bine ulaştı. Son 10 yılda kayıtlı yaklaşık 5 milyon klima satışı olduğu görülüyor.
Günlük 60 milyon kilovatsaat elektrik tüketimiyle, Türkiye'nin bir günlük elektrik üretiminin yüzde 7-8'lik bölümünün klimalarda kullanıldığı görülüyor. Bu tüketim Kızılırmak üzerinde bulunan Kesikköprü Barajı'nın yıllık üretim kapasitesine denk geliyor.
Klimalar yalnızca sistemden çektikleri elektrik nedeniyle değil, standart dışı özellikleri nedeniyle de sorun yaratıyor. Standart dışı klimaların elektrik tüketimi açısından teknik özelliklerinin de kötü olması enerji iletim hatları ve trafoları da zorlamakta, sistemde çökmelere neden olmakta. Standartlara uygun bir klimanın elektrik tüketimini sistem kaldırabilecekken, standart dışı bir klimanın kullanımı iletim hatlarında taşınan elektrik yükünü artırarak, trafo arızalarına yol açıyor.
Klima kullanımı nedeniyle puant saatler denilen en yüksek elektrik tüketiminin gerçekleştirdiği dönemlerde kaymalar yaşanmaya başladı. Yıllık bazda puant dönemin kış aylarından yaz aylarına kaydığı, gün içinde de 17.00-22.00 saatleri olarak kabul edilen puant saatler de gündüze doğru çekilmeye başladı.
klimaların elektrik tüketimi apayrı bir dert..
ne yazıkki yüksek verim sağlıyan elektrik tüketimi minumum olan klimalardanda yüksek oranda vergi alınıyor.
vergilendirme klimalarda COP değerinin ters orantısı olması gerek. cop düştükçe vergi yükselirken cop arttıkça vergi düşmeli. hatta COP değeri 5 olan klimalarda %0 vergi almalı devlet. en azından teşvik için 1er yıllık aralarla yenilenmeli bu vergi durumu. 6-7 vs yükeltildiğinde %0 lık vergi onlara yüklenmeli..
ama ne yazık ki böyle bir uygulama yok :( ve cop değeri 4-5 olan klimalarda 4 milyara varan satışlarla piyasada :((
COP kısaca harcadığı enerjiye karşın performans katı olarak değerlendirilebilir. 1 e 4 vs gibi