Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Toprağın bağrındaki Şîfâ deposu soğan

Zambakgiller familyasından olan, yumrusu ve yeşil yaprakları da kullanılan keskin kokulu, acı bir bitki olan soğanın bileşiminde uçucu ve sabit yağ, şekerler, fermentler ve aminoasitler vardır.
İlaç şirketleri ve tip alanındaki araştırmacılar, soğanın hususiyetlerini araştırırken, kanda görülen pıhtıların eritilmesine yardımcı olduğunu tesbit etmişlerdir. Bunun bilin mesindeki ilk adımı atanın da Hintli bir doktor olduğu söylenmektedir.
Soğandaki faydalar: Vücutta biriken zararlı maddeleri ve suyu atar. İdrar tutukluğu nu gidererek, idrar söktürür. Böbrek ağrısını dindirir ve böbreklerdeki kum ve taşların dökülmesine yardıma olur. Romatizma, mafsal iltihabı ve damar sertliğinde de faydalıdır. Zayıflamayı sağlar, zihin yorgunluğunu giderir,, baygınlığı geçirir. Sinirleri yatıştırır, kalb çarpıntısını dindirir. Prostat bezinin hastalanmasını önler, iktidarsızlıkta faydalıdır. Egzama ve diğer cild hastalıklarında faydalıdır. Bronşları temizler ve öksürük söktürür.Soğan, ayrıca astım nöbeti, akciğer hastaIıkları, grip ve soğuk algınlığına faydalıdır Kandaki şeker seviyesini düşürür. Şeker hastalıklarna faydalıdır. Kolera ve veremde de faydalıdır. Vücudun direncini artırır. Bağırsaklardaki mikroplan temizler solucanların düşürülmesine yardımcı olur.
Yenildiğinde etrafa rahatsız edici bir koku salan soğanı çiğ olarak yemekten kaçınmaya çalışmak lâzımdır. Zira cemiyet içinde kendi nefsimizden dolayı başkalarını rahatsız etmeye hakkımız olmasa gerek. Bunun içindir ki insanlığın iftihar tablosu Efendimiz (s.a.v.), «Soğan sarmısak yiyen (kokusu gidinceye kadar) mescidimize yaklaşmasın» hadis-i şerif mealiyle bu mevzuda hassas olmamızı istemişlerdir. Bize düşen her hususta olacağı gibi bunda da sünnete riâyet etmektir,

Soğanın Faydaları
Soğan; A, B1, B2, P ve C vitaminlerince zengindir.

Kükürt, iyot, silis ve şeker ihtiva eder.

Şeker hastaları soğanı orta karar yemelidirler.

Soğan, bedenen ve zihnen çalışanlara çok faydalıdır.

Hazmı kolaylaştırır.

Bilhassa nişastası bol yemeklerde (Fasulye, nohut, patates, hamur işleri) soğan uyku verir.

Gelişmekte olan çocuklar ve ihtiyarlar için çok faydalıdır.

Yemekten önce yenen soğan iştah açar.

Kanı temizler, nefes yollarındaki enfeksiyonu önler.

Çiğ olarak yenen soğan astım ve bronşit gibi nefes yolları hastalıklarının şiddetini hafifletir.

Soğanın kükürdü, sinirlerin düzelmesini, cildin tazeliğini sağlar, saçların kuvvetli sürmesini temin eder.

Soğan kükürdü nasıl bir şey? :-[

aslında pek hoşlanmam ama sağlıklı işte yemek lazım

sagol bilgin için ecyad kardeşim :)


Şifalı Bitkiler

MollaCami.Com