Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Zencefil, bin derde deva!

Diğer isimleri: Zingiber officinalis, Zencebil, Zingiber, Ginger, Gingembre

Doğada: Bu tanıdık baharatın esans yağı, zencefil bitkisinin kök gövdesinden damıtılır. Ana vatanı Güney Asya olmakla beraber birçok tropikal ülkede (Hindistan, Çin, Güney Asya Adaları, Meksika, Batı Afrika) tarımı yapılır. Ülkemizin iklimi uygun olmadığından Türkiye'de zencefil yetişmez.

Özellikleri: Hazımsızlık, mide ve bağırsakların gazlı olması ve karın ağrısı durumlarında sindirim salgılarını artırır ve gaz söktürücü etkiler yaparak iyileştirici olur. Son yapılan araştırma sonuçlarına göre mideyi yatıştırıcı etkileri nedeniyle yolculuklarda kusma refleksini yok eder ve rahatlama sağlar. Kan dolaşımının yetersiz kaldığı durumlarda, özellikle kılcal damarlardaki dolaşımı hızlandırır. Ateşlilik durumunda terlemeyi artırır; bu yararlı terletici etkisiyle soğuk algınlığını çabuk iyileştirir. Soğuk havalarda bedeni ısıtır, dayanıklılığını artırır.

Kullanıldığı yerler:

Buhar yolu ile: Solunum organlarını ve mideyi balgamsı salgılardan temizler, Kış hastalıklarında özellikle inatçı öksürükte, kırmızı burunda ve alerjik olgularda yararlıdır. Zencefil boğaz ağrılarını iyileştirir.

Masaj yoluyla: kas ağrıları, kramplar ve selülitte karşı etkilidir.

Uyarılar: Heparin, warfarin ve aspirin gibi kan inceltici ilaçlarla beraber kullanılmamalıdır. Hamilelik dönemindeki uzun süreli kullanımı hariç (Kısa süreli olarak hamilelik bulantılara karşı kullanılabilir), bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur.

Zencefil öyle bir bitki ki yumurtalık kanserinden, bulantıya kadar birçok derde şifa...
İşte zencefilin kanıtlanmış etki ve faydaları:
Kemoterapide; mide bulantılarının azalmasında çok etkili.

Deniz ve taşıt tutmasında ortaya çıkan bulantı ve kusmalara
Hamileliğe bağlı bulantı ve kusmalarda da etkili.
Zayıflama tedavisinde etkili.
Zayıflama tedavisinde kan şekerini dengede tutmakta olan etkisinden dolayı tok tutucu ve metabolizmanın yavaşlamasını engelleyici etkisi ile rahat kilo verimini sağlıyor.
Diabette kan şekerinin dengede tutulmasında etkili
Üst solunum yolu enfeksiyonlarında ve soğuk algınlığında kullanılıyor.
Kolestrolü düşürücü ve kanın pıhtılaşmasını engelleyici etkisi var.

Beynin çalışması ve gücü üzerine de etkili.

Kan şekerinin dengede tutmaktaki etkisi ile kanda beynin enerji kaynağı olan glikoz yani kan şekeri sürekli kullanılabilir olduğundan pozitif etkisi var.

teşekkürler...emeğine sağlık..


teşekkürler...emeğine sağlık..

teşekkürler...emeğine sağlık..


Şifalı Bitkiler

MollaCami.Com