Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Helal mi Haram mı ?

Öncelikle olayı izah edeyim. Benim bir projem var. İnternet üzerinden oynanan bir bilgisayar oyunu. Bu oyunu düzenleyip kendi internet sunucuma ekledim. Oyunu insanlar ücret ödemeden oynayabiliyor ama oyundaki karakterini güçlendirmek için oyun sahiplerine bir miktar para ödeyerek karakterini güçlendirebiliyor. Bu projenin bazı masrafları var. Sunucu kurmak için ayrı bir miktar para ve oyunun popülaritesini artırmak için reklam masrafları ödüyorum. Ayrıca manevi olarak oyunu kontrol altında tutmak için vakit harcamam gerekiyor. Bu oyunu oynayanların belirli bir yaş ortalaması yok. 10 yaşındaki çocuk da oynuyor 30 yaşındaki yetişkin de..

Benim sorum şu ; Az önce bahsettiğim gibi oyunu insanlar hiç bir ücret ödemeden oynayabiliyor ama oyunda ileri seviyeye gelmek isteyenler oyun sahiplerine bir miktar para veriyor. Bende bir oyun sahibi olarak oyunda ileri seviyeye gelmek isteyen insanlara bir şeyler satmak istiyorum. İnsanlar bunları almak zorunda değiller. Dediğim gibi oyun istendiği takdirde tamamen ücretsiz oynanabiliyor. Ücret karşılığı oyunculara bir şeyler satmak helal midir haram mıdır bilmiyorum ve bunu öğrenmek istiyorum. Sonuçta bu oyunu 12-13 yaşlarında kardeşlerimizde oynuyor. O yaşlardaki çocukların okul harçlıklarını oyuna yatırmalarını istemem. Ne yapmalıyım sizce bahsi geçen iş haram mı helal mi ?

Biraz karışık oldu kusura bakmayın, elimden geldiğince anlaşılır yazmaya gayret ettim.

internette benzer versiyon oynlar bulunuyor. satman ticaret kısmı olduğu için hiç bir mahsuru yoktur. Sonuçta siz bunu ticaret amacı ile geliştiriyorsunuz.. Emeğinizin karşılığını tabiki almalısınız..

Fakaaat, asıl dananın kuyrugunun koptugu nokta böyle bir oyun gerçekleştirmek caiz mi? Siz aldığınız paranın helalliğini sorgulamak yerine böyle bir oyun yapmak caiz mi bunu sorgulamalısınız..

Çünkü sizin oyunu oynamak için insanlar günlerce zaman harcayacak. emek verecekler. uzun bir dönem ve süreç yani. Onların zamanlarını alacaksınız. bunun cok büyük bir vebali var. Çünkü benzer bir oyun projesini ben de geliştirmeyi planlamıştım. Sırf bu nedenden dolayı projeyi geliştirmekten vazgeçtim.

İşin takvası oraya harcayacağınız zamanı farklı alanlara yönlendirmeniz olur..

Fakat madem geliştirdiniz. müslüman ülkelere değil de ingilizce, almanca, fransızca, rusca, yunanca yapıp gevur ülkelere pazarlamayı öncelikli hedefiniz yapabilirsiniz :) ve Önceliğiniz de ticaret olmalı

Son olarak oyuna, insanların beceri ve yeteneklerini geliştirmelerinde faydalı olacak özellikler ekleyebilirsiniz.


Misafir Soruları

MollaCami.Com