Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Evinizde Yangın Çıkarsa Ne Yapmanız Gerekir?


Akdeniz Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği Programı Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Saadet Alkış, yangının ortalama 4 dakikada çıktığı mekanın tamamını sarabildiğini bildirdi.
''Evimizde yangın çıksa ne yapacağımızı bilmiyoruz'' diyen Alkış, kişilerin daha çok, ''Yangın çıkarsa itfaiye çağırırız'' dediğine dikkati çekti. İtfaiye ekipleri gelene kadar bir evin tamamen yanabileceğinin altını çizen Alkış, ''Yapılan istatistikler, yangının ortalama 4 dakikada bir mekanın yüzde 100'ünü, yani tamamını sarabildiğini gösteriyor. Örneğin Atatürk Havalimanı'nda çıkan yangında benzeri yaşandı. Bilirkişi olarak inceleme yaptığım yangın alanındaki güvenlik görevlisi, 'Ceketimi alamadım' diyordu. Yangın işte böyle bir şeydir. Örneğin Atatürk Havalimanı yangınında 22 bin metrekarelik alan 6,5 dakikada yangına tamamen teslim oldu." dedi.

Saadet Alkış, evlerde yangın riskini en çok barındıran yerin mutfak olduğunu, ancak mutfaklarda bu riske karşı bir tedbir alınmadığını kaydetti. Kişilerin mutfaklarına pahalı malzemeler almak yerine, mutfakta bir yangın söndürme tüpü bulundurmasının ''hayati'' değeri olduğuna işaret eden Alkış, küçük boy bir yangın söndürme tüpünün 20-25 lira tuttuğunu anlattı.

Ayakta durmayın, ağzınızı ıslak bezle kapatın

Saadet Alkış, yangın anında ayakta durmamak gerektiğini, yangın çıkan yerde öncelikle ağzın ıslak bir bezle kapatılması ve yanan alandan emekleyerek çıkılması gerektiğini söyledi. Alkış, ocakta yanmaya başlayan yağın üzerine kesinlikle su dökülmemesi gerektiğini, suyun yanan yağın aniden alev almasına sebep olacağını aktardı. Alkış, ıslak bir bezle tencerenin üzerinin kapatılmasının yeterli olacağını sözlerine ekledi.

illa başımıza gelecek sonra tedbir alacağız, üzülerek itiraf ediyorum :-\ hiç düşünmemiştim. Ömür kardeşim tebrik ederim... Hayati meselelere alternatif çözümler, sayenizde bunları da öğrenmiş olduk. Teşekkür ederim, ::) Allah razı olsun... kardeşim dualarla selamlar...


Genel Bilgiler

MollaCami.Com