Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


HERKES ASLINA ÇEKER

Bir zamanlar bir devletin en büyük yöneticisi "Bana Hızır As’ı göstereni ihya edeceğim." Diye ferman çıkartır. Bu ülkenin ücra bir köşesinde yaşayan bir fakir adam da; kendi kendine "Ben Hızır AS'yi gösteririm diyeyim, zaman isteyeyim, hiç değilse; istediğim o süre içinde biraz olsun rahat ederim, çocuklarımın kursağına sıcak yemek nasip olur." diye düşünür. Devletin görevlendirdiği adamlara "Ben Devletlûmuza Hızır AS'yi gösterecem, fakat bana altı ay süre verin." der. Devletin görevlileri, bu fakir adamı alıp; payitahta götürürler. Durumu Devlet Başkanına söylerler. Devlet başkanı fakir adamın söylediklerini dinler ve "Yer temin edin, ailesiyle birlikte rahat zaman geçireceği zemin hazırlayın." diye adamlarına talimat verir. Nihayet istenen süre dolmuş; zaman gelmiştir. Fakat Hızır AS'yi gösterecek adam Hızır AS'yi bulamamıştır. Süre uzatmanın bir anlamı yoktur. Divan kurulur; fakir adam huzura alınır, yargılanma başlar.

Tam bu esnada; fakir adamın yanında yaşlı bir kişi belirir; Fakat Devlet Başkanı "Bu kişi belki fakir adamın babası filandır." diye düşünerek yaşlı adamın da orada kalmasına müsaade eder.

Devlet Başkan'ı;

1. Vezire sorar: "Bu adama nasıl bir ceza verelim?".

Birinci Vezir "Asalım, yargılamaya ne gerek var, memleket bu tür yalancıların elinden ne hale geliyor." diye cevap verir. 1. Vezir'in cevabı bitince; fakir adamın yanında bulunan yaşlı kişi "Herkes aslına çeker." der.

2. Vezire sorar: Bu adama nasıl bir ceza verelim?".

İkinci Vezir "Kaynar sularda haşlayalım, herkese ibret olsun, bir daha kimse Devletlûmuza yalan söyleyemesin." diye cevap verir.

2. Vezir'in cevabının bitinde de o yaşlı adam "Herkes aslına çeker." der.

3. Vezire sorar: "Bu adama nasıl bir ceza verelim?".

Üçüncü Vezir "Parçalayalım her parçasını ayrı yere atalım, vahşi hayvanlar bunun kemiklerini bile bırakmasın ki; kimse bunun nerde yattığını bilip de; ilerde kabrine gidip ziyaret etmesin." diye cevap verir.

3. Vezir'in cevabı bitince; o yaşlı kişi "Herkes aslına çeker." der.

4. Vezir sorar: "Bu adama nasıl bir ceza verelim?".

Dördüncü vezir: "Devletlim, devlet hem sert hem şefkat demektir. Fakir kişi iki lokma sıcak yemek bulmak için bu yalanı söylemiştir. Devletin hazinesi bol, bu kişi çocukları ile yaşasınlar. Bu kişiyi siz affedin, affedilmeyecek suçları affetmeyin, nu kişi bu yalanı ile burada evlatlarına sıcak yemek temin etmiştir. Büyüklük sizdedir, takdir sizindir." diye cevap verir.

4. Vezir'in cevabı bitince; o yaşlı adam yine "Herkes aslına çeker." der.

Bütün cevaplar bitmiştir.

Devlet Başkanı; suçlu şahısın yanındaki yaşlı adama dönerek "Her Vezir düşüncesini söyledi, sen de ardından """"HERKES ASLINA ÇEKER"""" dedin, nedir bunun sebebi, neden böyle dedin?" diyerek yaşlı adama soru sorar.

Yaşlı adam:

"1. Vezir "Asalım." dedi. Onun dedesi zindanlarda cellâttı.

2. Vezir "Kaynar kazanlarda kaynatalım." dedi. Onun dedesi de başka bir ülkede esirleri kaynatmakla görevli idi.

3. Vezir "Parçalayalım, her parçasını ayrı bir yere atalım." dedi. Onun dedesinin dedesi, çok canlar yakmış bir eşkıya idi, her yere, herkese korku salmıştı.

4. Vezir "Affedelim, affedilmeyecek suçları affetmeyiniz, ama bu sıcak bir yemek için, hem de kendisine değil, ailesine sıcak yemek nasip olsun diye bu yalanı söylemiş, takdir sizin." dedi. Onun dedesi de; ilim öğreten doğru yolu gösteren bir insandı.

O '' VEZİR'' bende ''HIZIR'' '' der ve kaybolur...

sizden de..gözLerinize sağLık..




sizden de..gözLerinize sağLık..



amin..senden de...

: ))) rica ederim..okuyan gözLerine sağLık..amin...

Her kişiyi HIZIR bil,
Her geceyi KADİR.

[b]kıymetli EFSUN mekaleniz çok anlamlı ve ibret verici

söz asaletten açılınca bende rahmetli dedemin bana anlattığı bu hikaye aklıma geldi ...sizlerle paylaşmak istedim




İki arkadaş konuşuyormuş. Biri eğitimin önemli olduğunu, diğeri ise asaletin önemli olduğunu iddia etMİŞ.
Ama bir türlü biri diğerinin dediğini kabul etmiyormuş.
Sonunda birincisi : ben sana ispat edeceğim eğitimin ne kadar önemli olduğunu demiş.
Bir kedi bulmuş. Kediyi öyle bir eğitmişki gelen misafirlere hoşgeldin diyormuş . Sahibi işaret edince kahve bile pişirip getiriyormuş.
Eğitimin tamam olduğuna emin olduktan sonra arkadaşına haber ,yollamış misafirliğe gelsinde görsün kediyi nasıl eğittim diye.
Arkadaşı bu haberi alınca , pille çalışan oyuncak bir fare almış. kurmuş. ve davete icabet etmiş.
Ev sahibi karşılamış arkadaşını ha hatır ettikten sonra kediyi nasıl eğittiğini öve öve bitirememiş.
kedi gelip misafire hoşgeldin demiş ev sahibi işaret etmiş kedi kahve pişirmiş getirirken misafir cebindeki oyuncak fareyi çıkarıp ortaya bırakmış.
fare bip bip diye hareket etmeye başlayınca
kedi kahve tepsisini attığı gibi farenin peşine gitmiş.
heryer berbat ev sahibi mahcup.
misafir: yaaaaa arkadaşım ne kadar eğitirsen eğit asalet olmayınca aslına döner her şey demiş...

teşekkürLer payLaşım için sevindim..
zaten öyLe değiL midir ? etrafa ßakarız ninesine çekmiş, dedesine çekmiş ,adını aLana çekmiş.....vs. ne oLursa oLsun asLına çekmiş..asLımız oLan hz.MUHAMMED (s.a.v) yoLunda oLmak ve O(s.a.v)na çekmek umuduyLa..




sizden de..gözLerinize sağLık..

Paylaşım çok hoş olmuş. Emeğinize sağlık nedensiz kardeş.

Allah(c.c.) razı olsun ;)


Hikaye & Kıssalar.

MollaCami.Com