Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Kadınlar peygamber olabilir mi ?

İTİKATTA HAK MEZHEP İKİDİR.BUNLAR ( EŞARİ VE MATURİDİ MEZHEPLERİDİR )BUNLARIN BİRBİRLERİNDEN AYRILDIĞI NOKTALARDAN BİRİDE KADINLARIN PEYGAMBER OLUP OLAMAYACAĞIDIR.NİTEKİM İMAM MUHAMMET MATURİDİYE GÖRE KADINDAN MUTLAK OLARAK PEYGAMBER OLAMAZ.ANCAK İMAM EŞARİYE GÖRE İSE KADINDAN PEYGAMBER OLABİLİR.
OLAYA BAZI AYETLERİN MANASINI OKUYUP ÖYLE DEVAM EDELİM:
I- Bir ayet-i kerimede: "Senden önce rasûl (Peygamber) olarak gönderdiklerimiz, ancak şehirlilerden kendilerine vahyettiğimiz bir takım erkeklerdi"( Yûsuf(12) 190; Benzer ayetler için bk. Nahl(16) 43; Enbiyâ (21) 7) buyrulur. Yani kadından, cinden ve melekten rasûl (peygamber) yoktur... Âlimler "Rasûl" olabilmenin şartlarından olarak, erkek, âdemî ve şehirli olmayı da saymışlardır.( Kurtubî IX/274) Hemen farkedileceği gibi burada sözü edilen peygamberlik "Rasûl" olma vasfında bir peygamberliktir.
2- Hz. Meryem'le ilgili bir ayet-i kerimede ise şöyle buyrulur. "Hani melekler de: Ey Meryem, Allah seni seçkin kıldı, seni arındırdı ve alemlerin kadınları üzerine seçti; demişlerdi" Yani melek ona, Allah'tan vahiy getirmişti.
3- bir âyet-i kerimede Hz. Musa'nın annesine de vahyedildiği söylenir: "Hani annene vahyolunan şeyi vahyetmiştik ki, onu sandığın içine koy ve onu suya bırak:.."Ama buradaki vahyin "ilham etme" tarzında bir vahiy olduğu söylenmiştir. Nitekim Kur'an-ı Kerim'de arı'ya ve yeryüzü'ne de vahyedildiği söylenir.
4- Diğer yönden Imam Eş'âri kadınlardan altı tane peygamber vardır der. -Havvâ, Sâre, Musa'nın anası, Hâcer, Âsiye, Meryem- Bu mesele ehli sünnet mezhebi arasındaki farklardan birini teşkil eder.Sonuç olarak:
Ibn Hazm bütün bu tartışmalara açıklık getirerek der ki:
"Erkeklere verilip kadınlara verilmeyen, risâlettir Allah, birisine henüz olmamış bir şeyi ve bir takım emirleri, gerçek ve Allah'tan olduğu kesin bir şekilde bildirmişse buna "nübüvvet"den başka bir ad verilmez... Allah Musa'nın annesine çocuğunu suya bırakmasını bildiriyor. Biz basit bir akıllâ anıyoruz ki, o bu vahyin doğruluğunu ve Allah'tan olduğunu kesinkes bilmeseydi, çocuğunu suya bırakması delilik ve ahmaklık olurdu..."Buna göre, Hz. Musa'nın, ayrıca Hz. Ishak'ın annelerini de "nebiyye" kadınlardan sayılmış oluyor.
Kısaca "risâlet" görevi üstlenen kadın peygamber yoktur. Zîrâ kadınlık haller an tebliğle görevli olacak peygamberliğe manidir. Ancak kendisine Allah'ın vahyettiği, bir "nebe"yani bir haber verdiği "nebiyye" peygamber kadınlar vardır ve Kurtubi ye göre Hz. Meryem'in böyle olduğu sahih ve tartışmasızdır.Fakat mutlak anlamda kadın peygamber bulunmadığı konusunda ümmetin "icmâ" (ittifâk) ettiği nakledilmiştir YİNEDE ALLAH DAHA İYİ BİLİR

Allah razı olsun kardeşim.


Allah razı olsun kardeşim.


Fıkıh - İlmihal

MollaCami.Com