Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Klima Kullanımında alınabilecek önlemler

EMO'ya göre, alınması gereken önlemlerin başında öncelikle ucuz, standart dışı klimaların yurda girişi ve satışının engellenmesi yer alıyor ve bu alandaki mevzuatın uygulanmamasının ciddi sıkıntılara neden olduğu vurgulanıyor. Buna göre alınabilecek diğer önlemler şöyle sıralanıyor:

# Ucuz, kalitesiz klimalar, aşırı elektrik tüketimiyle sorun yaratırken, kaliteli, ancak teknik kapasiteleri ihtiyaçtan yüksek olan klimalar da elektrik tüketimini gereksiz yere artırmaktadır. Bu klimaların kullanımı gereksiz yere enerji tüketimine ve yüksek elektrik faturalarına neden olmaktadır.
# Gelişi güzel taktırılan klimalarda enerji maliyeti artışı yüzde 300'lere kadar ulaşmaktadır.
# Klima seçiminde öncelikle kullanım amacının belirlenmesi önemlidir.
# Kullanılacak odanın hacmi, estetiği, yerleşim ve hava hareketinin uygunluğu büyük önem taşır.

# Klima taktırılırken de odanın hacmi ve rengi, odadaki pencere ve kişi sayısı, odanın aydınlatılması, odanın güneş görme oranı, odanın içerisinde bulunan ve ısı yayan elektrikli aletler gibi çok sayıda ayrıntının dikkate alınması gerekmektedir. Bu nedenle, herhangi bir mekan için ihtiyaç duyulan soğutma ve ısıtma kapasitelerinin uzmanlar tarafından belirlenmesi önem taşımaktadır. Ancak bu belirlemelere göre alınacak klimalarla verimli enerji kullanımı sağlanabilir.
# Tüm elektrikli cihazlarda olduğu gibi klimalar da bakım gerektirir. İç ve dış ortamda değişik hava koşulları cihazların ısı transfer yüzeylerinde kirlenme ve tahribatlara yol açmakta, bu durum cihazın verimli çalışmasını engellemektedir.
# Ayrıca cihaz içerisindeki soğutucu gazın işletme basıncında mevsime göre düzeltme yapılması gerekir. Bu nedenle klima cihazlarına yılda iki kez bakım yapılması son derece önemlidir.

# Klima filtreleri düzenli olarak değiştirilmelidir. Filtrelerin değişimlerinin zamanında yapılması, sağlık açısından da soğuk hava ile birlikte bakterilerin ortama yayılmasına neden olacağı için önemlidir.
# Düzenli olarak filtrelerin değiştirilmesi, sistemin kontrol edilmesi ve fan kayışının ayarlanması yüzde 30'lara varan enerji tasarrufu sağladığı gibi aynı zamanda verimliliği arttırır ve klimanın ömrünü uzatıyor.
# Klima alırken enerji verimliği etiketini mutlaka kontrol edin. Yurttaşların, A sınıfı klimaları tercih etmesi, elektrik enerjisi sisteminin güvenliği bakımından hayati önem arz etmeye başlamıştır.
# "A" sınıfında bulunan bir cihaz, "C" sınıfında bulanan bir cihaza göre ve cihaz tipine bağlı olarak yüzde 15-20 arası, "G" sınıfındaki bir cihaza göre yüzde 70-80 oranında daha az enerji tüketiyor.

# Klima kullanımında da alınması gereken önlemler bulunmaktadır. Özellikle otellerde odalar boşken klimalar kesinlikle çalıştırılmamalıdır. Klimaların 18 derece gibi yüksek soğutma ayarlarında değil, 24-25 derecelik oda sıcaklığına göre çalıştırılmaları enerji tasarrufu açısından yararlıdır."


Kaynak: Milliyet

Klimalar konusundaki bilgi paylaşımı için teşekkürler.

bir iki notta ben ekliyeyim

- Klima alırken önünüzde iki seçenek var:

1. ödeyeceğiniz miktar yüksek gibi görülen fakat gerçekte çok hesaplı olanlar

2. seçenek ise ucuz gibi durup her ay elektrik faturası ile taksit taksit pahalı sandıklarınızdan daha fazla bedel ödüyor olmanız..

Klimalarda A, B, C, D sınıfı gibi sınıflar belirlenmiş olsada bunlar COP (ISITMA verimliliğ) ve EER (Soğutma verimliliğ) değerlerine göre belirlenmekte.

A sınıfı klimalar için cop/eer değeri 3.21 standartı belirlenmiş. fakat günümüzde 5 limiti aşılmış durumda. o yüzden a yazan 2 klimadan biri daha az yakıyor olabilir. COP değeri ne kadar yüksekse klima o kadar çok tasarruf eder demektir. Bu konuda lider TOSHİBA klimalardır.

ve tasarruflu klimalarda İNVERTER özellik mutlaka bulunur. klima alırken bu özellik aranmalı. (Eğer yaz/kış sürekli kullanmayı düşünoyrsanız.)

İnverter ilk defa 1981 yılında toshiba tarafından keşf edildi. Ancak bizim sözde yerli gerçekte çinliler ise sanki invartiri bugün kendileri keşfetmiş gibi DUR! KALK! reklamları ile ortalığı inletmekteler. Reklamlara kanmayınız. iyi araştırınız. bilmiyorsanız buradan sorun. hiç bir satıcı malım ekşi demez. hatta olmıyan özellikler varmış gibi iddia edebilir.

Süper inverterler biraz tuzlu ama önümüzdeki senelerde daha hesaplı hale gelebilir ümidindeyim.. özellikle toshiba tavsiye ederim.


GAZ olarakta çevreci R 410 A gazı olmasına dikkat edin. r22 vs tarzı olanlar sanırım avrupada yasaklanmış. yakında TR de de benzeri uygulama olabilir.


Genel Bilgiler

MollaCami.Com