Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


içmeden önce düşünün!!!

Bir fincan kahveyi pişirmek için kullanılan çekirdekler, ekilmesinden toplanmasına kadar 140 litre su tüketiyor.

Her 1 kilogram et için 14 ton, 1 litre süt için de 1 ton su harcanıyor. Bir kilo pirincin sofraya gelinceye kadar ihtiyaç duyduğu su miktarı ise tam 3 ton.

Çevre mühendisi Prof. Dr. Aysen Müezzinoğlu'nun tarım ve hayvancılıkta su kullanımı ile ilgili yaptığı araştırma, inanılması zor gerçekleri gözler önüne serdi. Su politikasının önem kazandığına dikkat çeken Müezzinoğlu, kuraklık yaşayan ülkelerin çok su gerektiren ürünleri yetiştirmek yerine ithal etmeye başladığını söyledi. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysen Müezzinoğlu, yaptığı araştırmada 50-60 kalem ihracat malını tek tek inceledi. Bu ürünlerle dolaylı olarak ne kadar suyun dışarıya gittiğini ortaya koyan Müezzinoğlu, "Türkiye, ihraç ettiği ürünler yoluyla 22 milyar ton 'sanal su' ihraç ederken 11 milyar ton da ithal ediyor. " dedi.

Prof. Dr. Müezzinoğlu'nun verdiği bilgilere göre 'sanal su' kavramıyla kasaptan alınan 1 kilogram etin, o hayvanın yaşamı boyunca içtiği su miktarı kastediliyor. Mezbahada kesilen 600 kiloluk bir hayvandan yaklaşık 200 kilo et çıkıyor. Bu da içtiği toplam su miktarına bölündüğünde, ortalama 1 kg et için 14 ton su harcandığını ortaya koyuyor. Aynı şekilde 1 kg pirinç için 3 ton su kullanılıyor. Bunun gibi 1 kg buğday için 1,35 ton, bir fincan kahve için de 140 litre su gerekiyor.

Yaşanan kuraklığı karbondioksit salımına bağlayan Müezzinoğlu şunları söylüyor: "Üretim için kullanılan yakıtlar karbon esaslı. Açığa çıkan gaz, iklim dengelerini altüst ediyor. Akılcı bir ekonomi, bu dengeyi korumak zorunda. "
Bazı gıdaların tükettiği su miktarı
1 kg mısır 900 litre
1 elma 70 litre
1 dilim ekmek 40 litre
1 kg peynir 5 ton
1 kg tavuk eti 3,9 ton
1 pamuklu tişört 2,7 ton
1 kg keçi eti 4 ton
1 kg ayakkabı derisi 16,6 ton
1 yumurta 200 litre
1 portakal 50 litre
1 A4 kâğıdı 10 litre
1 kg patates 900 litre
1 kg şeker 1,5 ton
1 fincan çay 30 litre


Genel Bilgiler

MollaCami.Com