Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


MEZHEP DEĞİŞTİRMEK NASIL OLUR

Selamün Aleyküm
Mezhep değiştirmek için ne yapılması gerekir hangi nedenlerle mezhep değiştirilir.Bu konuyla ilgili sahip olduğunuz bilgileri paylaşırsanız sevinirim.

Dördüncü asra kadar bir kimsenin, dinî-amelî hayatında bir mezhebe bağlanmasının gerekliliğini ortaya atan olmamıştır. Tatbikatta, müçtehit olmayanlar, herhangi bir müçtehitten meselesinin hükmünü sorar, aldığı fetvaya uyabilir; fakat artık bütün meselelerini aynı müçtehide sorma mecburiyetini hatırına bile getirmezdi. Âlimler de, mezhep hükümlerine, imamın görüşlerine göre değil, kitap ve sünnet delillerine göre hüküm verirlerdi.

Mezheplerin teşekkülünden bir müddet sonra, içtihat terbiye ve kültürünün değişip zayıflaması, hazır hükümlerin çoğalması, siyasî baskı gibi çeşitli nedenlerle mezhep taassubu meydana gelmiştir. Bununla birlikte bir mezhebe bağlılığın lüzumu da gündeme gelmiştir. Sonra gelen âlimlerden mezhep mukallit ve mutaassıpları, her mükellefin dört mezhepten birine bağlanmasının vacip olduğunu ve mezhebini terk edene ta'zir tatbik edilmesi gerektiğini iddia etmişlerdir. Buna mukabil, diğer bazı usulcüler ise, bir mezhebe bağlanmanın gerekli olmadığını, belki caiz olabileceğini, gerektiğinde o mezhebi bırakıp başka bir mezhebe geçilebileceğini kabul etmişlerdir. (Alıntıdır)

Efendim konu alabildiğince geniştir. Fakat güzel bir konuya değinmişsiniz... Sizin görüşünüz nedir?

Muhterem kardeşim mezhep her zaman değiştirilmez. İşine geldiğinde hanefi işine geldiğinde şafi efendim hanbeli olunmaz. Mezhep bir kolaylıktır.Bir defaya mahsus olarak değiştirilebilir. Ancak hanefi dışındakiler içindir. Hanefiler değiştiremezler mezhep. Ve 4 mezhep imamı bir araya gelse ve namaz kıldıracak olsalar imamlık hakkı evveliyet ile hanefi imamındır. Günümüzde benimde gördüğüm kimseler 3 aydan 3 aya mezhep değiştiriyorlar. Hiç bu mantıklı bir şey midir ? Elbette hayır.Nedeni mesela her zaman bir şey değiştiren bir dalda durmayan bütün dalları kayb eder. Lakin mezhep taklidi yapmak zor durumlarda caizdir. Bunun haricinde bütün mezheplerle amel etmekte haramdır. Diye yazılıdır akaid kitaplarımızda.

Bir defaya mahsus olarak değiştirilebilir. Ancak hanefi dışındakiler içindir. Hanefiler değiştiremezler mezhep. Ve 4 mezhep imamı bir araya gelse ve namaz kıldıracak olsalar imamlık hakkı evveliyet ile hanefi imamındır.


bunun sebebi? Kaynağı nedir?

Mezhep hakkında geniş malümat için aşağıdaki linkden ulaşabilirsiniz

http://www.mollacami.net/forum/index.php/topic,22228.0.html


Dini Sorular ve Cevaplar

MollaCami.Com