Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Katılım payını sadece SSK ve Bağ-Kur’lular öder

28/11/2008 tarihinde eczaneden ilaç aldığımda bana 79 YTL fiyat çıkardılar. Bunun 66 YTL’sinin katkı payı olduğu söylendi. Yaptığımız araştırmada 1 seferinde 7 kere işlem yapılmış. Benim anlayamadığım katkı payı sadece muayene için mi alınıyor yoksa hastanede her türlü tahlil vb. şeyler içinde mi?

Kemal Avcı


5510 sayılı Kanun ile gelen GSS (Genel Sağlık Sigortası) ile SSK’lılar ve Bağ-Kur’lular her muayene olduklarında katılım payı öderler ki;

# Devlet hastaneleri için 3,

# Eğitim ve araştırma hastaneleri için 4,

# Üniversite hastaneleri için 6,

# Özel hastaneler için de 10 YTL’dir. Bu parayı memurlar, kamu görevlileri, milletvekilleri, yeşil kartlılar ödemezler, sadece SSK’lılar ve Bağ-Kur’lular öder.

Öte yandan, eczaneden ilaç alırken yine SSK ve Bağ-Kur’lular çalışan iseler yüzde 20, emekli iseler yüzde 10 oranında katılım payı öderler. Bu paralar çalışanlar ve yakınlarından ilaç alırken eczanelerde tahsil edilirken, emeklilerin de aylıklarından düşülmektedir. Katılım payı muayene ve ilaçlardan alınırken, kamu hastanelerinde tahlil, röntgen gibi işlerden fark alınmaz. Sizden istenen para muayene paraları ile ilaçların yüzde 20’sidir. Fakat özel hastaneler ile vakıf üniversitesi hastaneleri hem muayene hem tahlil hem de yaptıkları her işlem için bir de yüzde 30 oranında fark alabilirler ama bu parayı hastanede veznelere giderek ödersiniz.


Ali Tezel


Genel Bilgiler

MollaCami.Com