Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Çalışma Bakanı’na hodri meydan

İleride 60 veya 65 yaşında emekli olacak gençlerimiz, çocuklarımız alt sınır aylığı olarak 223 YTL alacak dedim. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Anadolu Ajansı’na 06.11.2008 günü verdiği demeçte, “Bu sosyal güvenlik uzmanları bu hesabı nasıl yapmış bana bir hesabını çıkartsınlar bakalım. Aslında bunlara ağır şeyler söylemek gerekir, yok böyle bir şey” demiş.

Ne kadar ağır şey söyler bilmem ama ben doğruyu söylemekten hiç korkmadım-yılmadım, Faruk Çelik’ten de korkacak yılacak birisi değilim. Ancak, kendisini de anlıyorum, etrafında bir tane bile sosyal güvenlikten anlayan kişi yok. Çevresine baksın, değil milletin, kendi emekli aylığını hesaplayabilecek kadar sosyal güvenlik bilgisi olan tek bir adamı yok. İşte o nedenle de 24 Kasım 2008 günü 2 yaşına yeni girecek tazecik SGK, şu an çökmüş, bitmiş bir halde.



1-Yaş 65’e, aylık 223 YTL’ye

Emeklİlİk yaşı düşük, emekli aylığı düşük. Biz bu nedenle emeklilik yaşını 65’e yükselttik diyenler, bu gençler-çocuklar 65 yaşına geldiklerinde kaç para emekli aylığı alacaklarını ise söylemiyorlar. Ben açıklıyorum 223 YTL alacaklar. Bunu ben söylemiyorum bakın 1 Ekim 2008 günü yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 55’inci maddesi söylüyor. Çalışanlarımızın yüzde 80 kadarının aylık ücret bildirimi asgari ücret düzeyinde ve bu kişiler ileride SGK’dan emekli olduklarında ancak 223 YTL aylık alacaklar.

2-Şu anda alt sınır 598 YTL

BeĞenmedİklerİ her ortamda eleştirdikleri, İsmet İnönü, Süleyman Demirel hükümetleri zamanında çıkarılmış Kanunlar gereğince, alt sınır bugün için 598 YTL’dir. Yani 08.09.1999 gününden (4447 sayılı Kanun’dan) önce işe girenler için alt sınır emekli aylığı 598 YTL olup, 08.09.1999 gününden önce sigortalı olmuş hiçbir SSK emeklisine bu rakamdan daha az emekli aylığı verilemez.

3-Alt sınır aylığı 223 YTL olacak

Bİze “Sosyal Güvenlik Reformu” diye yutturulmaya çalışılan Kanun’un “Gelir ve aylıkların düzeltilmesi, yükseltilmesi, alt sınırı, ödenmesi ve yoklama işlemleri” başlıklı 55’inci maddesine göre;

“...Bu Kanuna göre sigortalıya bağlanacak aylıklar ile ölen sigortalının hak sahiplerinin aylıklarının hesabına esas tutar, çalışma sürelerindeki her yıl için 82’nci maddeye göre tespit edilen prime esas günlük kazanç alt sınırları dikkate alınarak, talep veya ölüm yılına ait Ocak ayı itibariyle 29 uncu maddenin ikinci fıkrasına göre belirlenen ortalama aylık kazancın % 35’inden, sigortalının bakmakla yükümlü olduğu eşi veya çocuğu varsa % 40’ından az olamaz...”.

Madde metni içinde geçen, “82’nci maddeye göre tespit edilen prime esas günlük kazanç alt sınırı...” ibaresi ise siz vatandaşların kafasını karıştırmak için yazılmış olup özeti ASGARİ ÜCRETTİR. Ancak, buraya asgari ücret yazarlarsa hepiniz hemen anlayacağınız için gizlemeye çalışmışlar. Peki asgari ücret 638 YTL değil mi? Asgari ücretin yüzde 35’i de 223 YTL değil mi?

4-Şu an bu rakamdan az gelir alanlar var

08.09.1999 gününden sonra işe girip de iş kazası-meslek hastalığı geçirmiş ve en az yüzde 10 veya daha fazla oranda meslekte kazanma gücünü kaybetmiş gençlerimize 598 YTL alt sınır aylığı-geliri rakamı değil de asgari ücretin yüzde 35’i uygulandığından, bu gençlerimize halen ayda 223 YTL gelir verilmektedir.

***

Bakana ve ekibine hodri meydan

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik,

# ’’Sosyal Güvenlik Reformu’yla ilgili maalesef kendilerini uzman diye tanıtanlar, bu kadar önemli bir yasal düzenlemeyi, halkın kafasını karıştıracak şekilde takdim etmek için çok gayret sarf ettiler ve yazık ettiler’’.

# ’’Emekliler 213 YTL aylık alacak deniyor. Bunu kim nereden çıkardı? Bunun hesabını yapsınlar bana. Yok böyle bir şey’’ demiş.

Sayın Bakan hodri meydan, size bilgi-belge verecek tüm uzmanlarınızı getirin, istediğiniz TV’de canlı yayına çıkalım, size de ekibinize de sosyal güvenlik dersleri vereyim. Hatta yetmez bu reform dediğiniz paçavrayı, IMF’nin hangi talimatları ile yaptığınızı da size göstereyim. Dul ve yetimlerin üç kuruşunu, parasını hangi sermayeye peşkeş çektiğinizi herkese göstereyim. Var mısınız?


Ali Tezel


Genel Bilgiler

MollaCami.Com