Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


İsverenler, kendi sirketinden SSK sigortasını sürdürebilecek

Ali Bey, limited şirket ortağı olarak kendi şirketimizde SSK’lı olarak çalışıyorum. 1 Ekim’de yürürlüğe giren Sosyal Güvenlik Reformu’yla şirket ortakları hakkında da bir şeyler yazılıp çizildi ama bir türlü netlik kazanmadı. Bu konuda bizi aydınlatırsanız sevinirim.

İsmi mahfuz


Sayın okurum, aslında hiç kimse ama hiç kimse kurucu ortağı şirketten SSK’lı bildirilemez, Bağ-Kur’lu olması gerekir. Ancak, sizin gibi Bağ-Kur’lu olması gerektiği halde SSK’lı gibi bildirilmeye devam edilenler de var.

Yeni sigortalıların durumu:

1.10.2008 günü yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun “Sigortalılık hallerinin birleşmesi” başlıklı 53’üncü maddesine göre, 1 Ekim 2008 gününden sonraki olaylarda aşağıdaki kurallar geçerli olacaktır.

# Bir kişi, SSK (4/A), Bağ-Kur (4/B) ve Memur (4/C) gibi sigortalılık hallerinden birden fazlasına aynı anda tabi olmasını gerektirecek şekilde çalışabilir bu durumda, sosyal güvenliğin tekliği ilkesi gereğince, öncelik 4/C esastır. SSK ve Bağ-Kur’lu olmasını gerektirecek çalışması varsa bu durumda, ilk önce başlayan kesintiye uğrayıncaya kadar sonra başlayan devreye girmez.

# Ancak, eski adıyla Bağ-Kur’lu yeni adıyla 4/B’li sayılanlar, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden dolayı, 4/A’lı yani SSK’lı olarak SGK’ya sigortalı bildirilemezler.

# İsteğe bağlı sigortalı olanların, 4’üncü maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentleri kapsamına tabi olacak şekilde çalışmaya başlamaları halinde, isteğe bağlı sigortalılığı zorunlu olarak sona erer.

# Sigortalının, sigortalı sayılması gereken sigortalılık halinden başka bir sigortalılık hali için prim ödemiş ise ödenen primler esas alınması gereken sigortalılık hali için ödenmiş kabul edilir.

# Halen kendi şirketlerinden SSK’lı olan işverenleri kurtaran düzenleme

28 Eylül 2008 Pazar günü Resmi Gazete’de yayınlanan, “5510 Sayılı Kanun Gereğince Sigortalı Sayılanlar, Sayılmayanlar, Sigortalılığın Başlangıcı, Kuruma Bildirilmesi Ve Sona Ermesi Hakkında Tebliğ” hem eski hem de yeni sigortalı olanların bazı durumlarına açıklık getirmiştir. Tebliğ’in “V- SİGORTALILIK HALLERİNİN ÇAKIŞMASI” başlıklı bölümüne göre;

# “01/10/2008 tarihinden önce 5510 sayılı Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi (Bağ-Kur) kapsamında sigortalı oldukları halde, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden bu Kanunun 4’üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendine tabi (SSK’ya) prim ödemesi olanların sigortalılıkları kesintiye uğrayıncaya kadar devam ettirilir.” Dendiğinden SSK’ya ara vermeden prim ödemeye devam edebilirsiniz.

Eski sigortalılara borçlanma hakkı:

# SS ve GSS Kanunu gereğince, 01.0.2008 gününden önce Bağ-Kur’lu olması gereken bir faaliyeti olup da bugüne kadar Bağ-Kur’a kayıt olmamış olanlar için Bağ-Kur sigortalılığın 1.10.2008 gününden sonrası için geçerli olacağını belirtmektedir.

# Öte yandan isteyenler, 01.10.2008 gününden geriye doğru 04.10.2000 gününe kadar geçen zamandaki Bağ-Kur’luluk sürelerini de 6 ay içinde (01.04.2009 gününde kadar) SGK’ya müracaat ederek borçlanabileceklerdir ama bu tamamen isteyenler için geçerlidir. Son başvuru tarihi de 31.03.2009 günüdür.


Ali Tezel


Genel Bilgiler

MollaCami.Com