Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Kâinat..

Yumurtanın beyazı, sarısını kuşatıp etrafında bir dâire oluşturduğu gibi, birinci kat sema da, dünya ile diğer seyyareleri ihata ederek etrafını kuşatmıştır.




Bu dünya, birinci kat semanın yanında bir yüzüğün Arabistan yarımadasında işgal ettiği yer kadar mekan tutar.




Semadaki her mafevkde bulunan tabakada, vüs'at ve azamet bakımından mâtahtde bulunan tabakaya kıyasla, o nisbette azim ve büyüktür.




Dünyaya en uzak yıldız ne kadar mesafede ise, ordan birinci kat semaya da o kadar mesafe vardır.




Seyyareler arasındaki mesafe ziya mikyasıyla ölçülür. Ziya -ışık- saniyede üçyüz bin kilometrelik muazzam bir mesafe kateder. Kürre-i arza iki saniyede aksettiğine göre, dünyaya en yakın yıldızın altıyüz bin kilometre ötede olduğu anlaşılıyor.




Alem-i kebir, içinde daha binlerce, milyonlarca milyarlarca sene ziyası henüz dünyamıza vasıl olmayan bir çok ecram mevcuttur.




Arzdan, âlem-i emrin müntehasına kadar olan avâlime, daire-i imkân derler. Kâinat, işbu âlem-i kebirden ibarettir.Cümlesi mahlûkat-ı ilâhiye âlemleridir. A'zamiyyet ve evsar'ıyyet dereceleri, elimizdeki mikyasa sığmayacak ölçüde muazzam olduğundan, bu âlemleri akl-ı meaş ile kavramak kabil değildir. Çünki, her mataht-ı âlem, mâfevk-i aleme nisbetle -her alem kendi üstündeki aleme göre- hardal tanesi mikdar yer tutar.
Daire-i vücubun yanında, sair mataht-ı avalim dahi güneşten bir zerre ve deryadan bir katre hükmündedir.
Hadim-ül Kuran
Üstaz Süleyman Hilmi Tunahan

Alem-i halk; 1. kattan 7. kata kadar sema ve arz. Alem-i kürsi, alem-i arş. Bunların hepsine birden alem-i halk deniyor. İnsanoğlunun uğraşıp durduğu, araştırdığı ama ulaşamadığı, bazılarına göre hudutsuz sanılan bu yerler daha 1. kat semadır. Kitapta geçen "Bu dünya, birinci kat semanın yanında bir yüzüğün Arabistan yarımadasında işgal ettiği yer kadar mekan tutar." cümlesi bu dünya diye başlıyor dikkat ederseniz. Dünya birinci kat semanın yanında çöle atılan bir yüzük kadar bile yer tutmazken, birinci kat sema ve dünyanın toplamı da ikinci kat semanın yanında bir yüzük kadar. Ve bütün alemler katlanarak bu şekilde giderken biz de düşünelim Allah'ın kudretini. Bu alemlerin dışında bir de alem-i emir vardır. Bu da zamandan, mekandan ve maddeden bağımsızdır. Madde aleminde yaşayan bizler için bunu tasavvur etmek çok güçtür. Sadece inanmak bize yeterli olacaktır ve acziyetimizi kabul etmek.

Dünya birinci kat semanın yanında çöle atılan bir yüzük kadar bile yer tutmazken.....

aciziz..
vesselam...
varolunuz kardeşim....
Rabbim huzurunda yer bulanlardan eylesin...


Özel Yazılar

MollaCami.Com