Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Pshalive (Çerkez Mantısı)

Pshalive (Çerkez Mantısı)

Hamur için:
1 yumurta,
1 fincan sıvı yağ,
su,
un,
tuz.
İç Malzemesi:
5-6 adet orta boy, patates,
1 adet orta boy soğan,
Reyhan,
biber,
tuz

Hamuru tüm malzemesiyle birlikte yoğurup dinlenmeye bırakıyoruz.
Patatesleri haşlıyoruz ve çatal yardımıyla pütürsüz olacak şekilde eziyoruz.
İçine sıvı yağda pembeleştirdiğimiz soğan, reyhan, biber ve tuzu ekleyip patatese iyice yediriyoruz.
Dinlendirdiğimiz hamurdan yumruk büyüklüğünde parçalar kopartarak kalınlığı 1 cm olacak şekilde açıyoruz.
Kareler halinde kesiyoruz. Kestiğiniz parçaların içine iç malzemesi koyarak üçgen olarak katlayıp kenarlarını yapıştırıyoruz.
Daha önceden kaynattığınız 1 suyun içine atarak haşlıyoruz ve büyükçe bir tepsiye döküyoruz, üzerine kızdırılmış yağ döküp servis yapabilirsiniz veya sarımsaklı yoğurt ve sıcak suyla açılmış karabiberli salçayı üzerine dökerek de servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun...

birde biliyorsaniz halujun tarifini yazarmisiniz.tsekkurler

güzel bir tarif denemek lazım...tşkkrlr...

mımmm patatesi kim sevmez ..
elinize emeğinize sağlık denemeye değer sanıırm..

İyi ki Türkçe ismini yazmışsınız yoksa ben bunun ismini söyleyene kadar millet aç kalırdı... ;D
Arkadaşlar gelecek Firdevs ne yemek yapmıştın, "ne yapmıştım, ne yapmıştım durun bi düşüneyim, hımmmm şey...şey...şey işte...kem...küm..."vaziyette olurdum herhalde. :D

Et yemeyenler için çok uygun sanırım. ;)
Cidden ilginç bir tarif, denemeyi çok isterim... ::)
Paylaşım için teşekkürler... :)

halujda benden olsun,çerkez bir işçi ile çalışmıştım,bi haluj yesen der dururdu,

bigün getirdi bi baktık mantının kocamanı :D




haluj, bir çerkez yemeği. bu yemek hemen hemen tüm çerkez topluluklarında farklı adlarla da olsa (mantaz, psıhalve, vb.) pişirilmekte. aynı yemek anadolu'nun bazı bölgelerinde "hinkal" adıyla da geçiyor. ama asıl ilginç olan; polonya'da da aynı haluj'a benzeyen pierogi isimli bir yemeğin bulunması...
malzemeler:


hamur malzemeleri:
750 gr un
1,5 tatlı kaşığı tuz
ılık su
iç malzemeleri:
1 baş kuru soğan
yarım çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı pulbiber
1,5 kg patates, haşlanmış ve püre haline getirilmiş
sos malzemeleri:
3 yemek kaşığı tereyağı
3 tatlı kaşığı pulbiber
yoğurt

hazırlanması:
1. 750 gr unu ve 1,5 tatlı kaşığı tuzu karıştırın. ılık suyu azar azar ekleyerek poğaça hamurundan biraz daha sert (mantı hamuruna yakın) bir hamur yapın. hamuru 3 bezeye ayırın ve bezelerin üzerine nemli bez örterek 10 dakika dinlendirin.

2. 1 baş kuru soğanı yemeklik doğrayın, tavaya alıp yarım çay bardağı zeytinyağında soğanları öldürün. 1 yemek kaşığı pulbiberi ekleyip karıştırın. püre haline getrilmiş patateslerle pulbiberli soğanları karıştırın.

3. dinlendirilmiş hamur bezelerinin her birini 2 mm kalınlığında (mantıdan biraz daha kalın) 40 cm çapında açın. bunlardan daireler kesin. (daireler için en işe yarayanı nescafe kavanozlarının kapağı)

4. dairelerin içine 1 tatlı kaşığı patatesli içten koyun. dairelerin orijinal kapatma şekli alttaki resimdeki gibi saç örgüsü ama siz iki ucunu birleştirip sıkı sıkı bastırarak da kapatabilirsiniz. (hamurların tamamen yapıştığından emin olun, yoksa patatesler dökülebiliyor.) halujları kağıt havlu serilmiş bir tepsiye birbirlerine değmeyecek şekilde dizin.

5. derince bir tencereye 2-3 litre su koyarak kaynatın. su kaynayınca bir tatlı kaşığı tuz atın. her bezeden çıkan halujları arasıra tahta kaşıkla karıştırarak tek seferde haşlayın. (tencerenin ağzını kapatmayın.) pişen halujları kevgirle sudan alın.

6. sos için tereyağını eritip pulbiberle karıştırın. servis tabağındaki halujları bu sosla karıştırın ve yoğurtla servis yapın.

elinize emeğinize sağlık..

Gece gece bu yapılmaz :'( nereden bulacagız şimdi Pshalive :)

teşekkürler

yalnız pırpılçıkasız yapıldıysa haluja yemiş sayılmazsınız. :)

tesekkurler cepni haluj tarifi icin , babam bunun yagda kizarmisini yapar muthis olur. :)


Yöresel Yemekler

MollaCami.Com