Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Mekruh Olan Uyku Saatleri

İkindi vakti ile akşam ezanı arası uyumak saglık açısından ve dinen sakıncalımıdr? denilirse:
Evet bu saatlerde uyumak uygun degildr.bu vakitlerde uyanık olmak,güzel şeylerle meşgul olmak sünnettir ve sevabı vardr.Ancak kerahat vakitlerinde uyuyan kimse bu sevaptan ve bereketten mahrum kalsa bile günah işlemiş olamz.
gece dışında feylule,gaylule,kaylule olmak üzere 3 çeşit uyku vardr.
Feylule uykusundada aynı durum söz konusudur.ikindi namazından sonra güneş tamamen batıncaya kadar geçen zaman dilimi keza bir çok iş kolu için en verimli zaman dilimidr.Bu saatte uyumak,rızkı da,ömrüde,noksanlaştırır.Çünkü insanın günün verimini muhasebe edecegi,ölçüp tartacagı yarınki gün için yeni planlar yapacagı,hayat için yeni moral ve motivasyon bulacagı bu zaman diliminde uyumak insanın genellikle bütün neticelerden mahrum bırakır.
Buradaki uyku sakındrmasının da kerahat vaktine denk gelmesi ile ilgisi yoktur.
Zaman dilimi bakımından sakıncalı görülmüştr.
canabı hak gündüzü geçinmemiz için yani çalışıp çabalamak için,geceyide uyumamız ve dinlenmemiz için yaratmıştr.bilindigi gibi kuranı kerim bir teori kitabıdr.Pratigi ise Peygamber Efendimizdr.Kuran'ın hakikatlerini bizzat yaşayarak ümmetine ders vermiştr.Uyuma konusunda da uyumanın şekli ve zamanı konusunda bizlere tavsiyelerde bulunmuştr.
Örnegin yatsıdan sonra hemen yatmamızı,sabah uykusunun rızka engel oldugundan dolayı,sabah namazını kıldıktan sonra uyumadan rızk aramaya gitmemizi,tavsiye eder ve 'Ya Rabbi işine erken gidenin çalışmasını bereketli kıl.'diye dua eder.Yine günün evvelinde uyumanın aklı azalttıgını,ortasında uyumanın(kaylule yapmak)enbiya ve evliyanın ahlakından oldugunu,gündüzün sonunda (ikindiden sonra)tembellik oldugunu haber vermektedir.
Bir H.Ş.te 'sabah uykusu rızka manidir.'buyruluyor.sabah ne zaman uyumak uygun degildr?uyumak uygun olmayan başka hangi vakitler vardr? denilirse..
Güneş dogduktan 50dk yani işrak vaktine kadar olan vakitte uyumak mekruhtur.Bir kaç h.ş. meali şöyledr:
'sabah namazından sonra güneş dogana kadar uyumayın!(beyheki)
'sabahları uyuyan sırt ve bel agrılarına mübtela olur.'(i.şarani)
'sabah uykusu tembellik ve unutkanlıga sebeb olur.'(i.maverdi)
Hz'i Fatıma anlatr:sabah namazından sonra yatmıştım.Babam 'kızım kalk,gafillere benzeme!Allahu Teala rızıkları,sabah namazının vaktinde verir.'buyurdu.(beyheki)(rızıkların dagılması sabah namazından sonra olur.Manevi rızıkların dagılması ise ikindi namazından sonradır.Bu vakitte uyumamaya dikkat etmelidr.)
Kaylule (ögle üzeri uyumak ),faydalıdr.Akşamüstü uyumak,ahmaklıktr.
Rasulullah Efendimiz,yatsı namazından önce uyumayı uygun görmezdi.Yatsıdan önce uyumak ve yatsıyı kıldıktan sonra ihtiyaçsız konuşmak mekruhtur.İhtiyaç olursa ,mekruh degildr.Kuran okumak,zikretmek,evliya menkıbelerini anlatmak ,fıkıh okumak ve misafirle konuşmak da mekruh olmaz.(reddül muhtar)

inşllh bu sünneti ihya ederekten o mübareklerin şefeatlerine nail oluruz...

teşekkürler

;) ;)okudugunuz için ben teşekkür ederim... ;) ;)

inşaallah kardeşim.cenabı hak ihlastan ayırmasın..


;) ;)okudugunuz için ben teşekkür ederim... ;) ;)

inş. nefsimize yenilmeden uygulayanlardan oluruz. teşekkürler leyya..


;) ;)okudugunuz için ben teşekkür ederim... ;) ;)

Teşekkürler leyya.

İnş öğle uykusuile hem sünneti seniyeyi yerine getirip hemde kalp sağlığına dikkat etmiş olalım .....

Teşekkürler leyya kardeşim.Bir sohbette sabah namazından sonra hz ALLAH'ın cemal sıfatı,ikindi kerahat vaktinde celal sıfatı tecelli eder diye dinlemiştim.

P.E bir Hadisi şerif de;

''Gündüzün evvelinde (seher vaktinde) uyumak ahmaklıktır, ortasında (öğleden sonra kaylüle) uyumak fıtrattır, ahirinde (ikindiden sonra) uyumak akılsızlıktır.'' buyurmuşlar.. tenbiihülgafilin den alınmıştır..

teşekkürler leyya.. Hz Allah bu güzel sünnetide hayatımıza geçirebilmek nasip eylesin..

emeğine sağlık kardeşim


emeğine sağlık kardeşim

Rabbim razı olsun......

uyabilenlerden eylesin bizi,amin..


;) ;)okudugunuz için ben teşekkür ederim... ;) ;)

teşekkürler kardeş paylaşımın için eline emeğine sağlık


Fıkıh - İlmihal

MollaCami.Com