Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Osmanlı Askeri Bandosu Tarihi

Bütün Islam devletlerinde hükümdarlik alametlerinden biri olan tablhane ( mehterhane ), Osmanli Devleti'ne Türkiye Selçuklu Devleti'nden geçmistir. Selçuklu Sultan'i III. Alaeddin Keykubat, Osman Gazi'ye 1299'da beylik alameti olarak sancak ile beraber davul v.s de göndermisti.
Osmanli Devleti'nin istiklalinin baslangici da kabul edilen bu tarihten itibaren nevbet vurulurken ( çalinirken ) Fatih Sultan Mehmet Han'a kadar bütün padisah'lar, Selçuklu hükümdarina hürmeten ayaga kalkarlardi. Fatih Sultan Mehmed Han; “ Iki yüzyil evvel vefat etmis bir padisaha ayaga kalkmak lüzumsuzdur.” diyerek, mehter çalinirken ayaga kalkma adetini kaldirmistir.



Yüzyillar boyunca Osmanli askerini costurup, düsmana korku veren mehterhane, 15 Haziran 1826'da yeniçeri ve diger kapikulu ocaklariyla beraber ikinci Mahmud Han tarafindan feshedildi.

Mehterin giysileri renk ve biçim bakımından ayrı bir güzellik arz eder.Giysilerinde tüm renkleri görmek mümkündür. Kullandığı enstrümanlar kaba zurna,boru, kös, davul, nakkare, zil ve cevgendir. Askeri müzik tarihinin başlangıcı ve dünya askeri bandolarının temel taşı olarak kabul edilen Mehter, bugün Genel kurmay Başkanlığı’na bağlı İstanbul askeri Müze ve Kültür sitesi bünyesinde faaliyetlerini sürdürmektedir. Yurt içinde yurt dışında verdiği konserlerle tüm dünyanın ilgisini üzerine çeken Mehter, varlığını ve etkili gücünü asırlar sonra bugün de sürdürmekte, Türk toplumunun gönlünde sıcak yerini korumaktadır.


Osmanlı Tarihi

MollaCami.Com