Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Fatih Sultan Mehmet Han Hazretleri Ve Tuğrasındaki Gerçek..




Alıntıdır..

:o ilk defa duydum.

kardesim sadece alintidir yazisindan baska bisey okuyamadim

Bende ilk defa duydum,bir sitede gördüm resim olarak paylaşılmış ama tam olarak kaynağıda yoktu;Fatih Sultan Mehmet Han Hazretlerinin karalama defterinden alınmış..Biraz araştırdım ve konu hakkında şu bilgileri buldum,kısa şekilde önemli yerleri derleme yaptım;

Osmanlı İmparatorluğu'nun en çok merak edilen portresi Fatih Sultan Mehmed'in halen Topkapı Sarayı'nda saklanan karalama defteri bilim adamlarının ilgisini bekliyor. Müze Müdürü Filiz Çağman'a göre defteri Sanat Tarihçisi Süheyl Ünver dışında hiçbir bilim adamı incelememiş. Prof. Dr. İskender Pala ise bu defterin incelenmesi halinde Fatih'e ilişkin ilginç bulgular elde edilebileceği görüşünde..


Defter 180 sayfa

Defterin Avrupa kağıtlardan oluştuğuna dikkat çeken Çelik '180 sayfalık defterin kimi yapraklarında filigran denilen mühürler bulunuyor. Ayrıca müsvette kağıtlarına çizimler yapılmış olması defterin karalama defteri olarak kullanıldığı ihtimalini güçlendiriyor. Eserin orijinal halinin tek tek kağıtlardan oluşmuş olabileceğini düşünüyoruz. Bu da kağıtların Abdülhamid döneminde ciltlenmiş olabileceğini gösteriyor' diyor.

Fatih'in defterinde çiçek, at, baykuş, leylek çizimleri, Arap ve Latin alfabesi harfleri, Farsça yazılar, Hıristiyan din adamlarına ait olduğu sanılan portreler yer alıyor.


Fatih Sultan Mehmed ile ilgili bir kitap yazmış olan Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İskender Pala ise 'Saray Hazinesi'nde yer alan bu defterin bilim adamları tarafından incelenmesi gerektiğini vurguluyor. 'Kriminoloji laboratuvarlarında bu çizimler incelenirse Fatih'in kişiliğindeki ayrıntılara varabiliriz' diyen Pala 'Karakter tahlili ile çok farklı yönleri ortaya çıkabilir. Portre çizimlerinde ne anlatmak istemiş. Bu önemli bir konu. Tarihsel anlamda da önemli sonuçlar elde edilebilir' diyor. Fatih Sultan Mehmed'in 'Ben bir dünya devleti kuracağım. Surlarını sanatla öreceğim' sözlerini de hatırlatan Pala, bu çağrı da onun gerçekten kültür sanat değerlerine çok önem verdiğinin bir göstergesi. Onun hayallerini yansıttığı bir eskiz çalışması olan bu defter de mutlaka incelenmeli' diyor. Topkapı Sarayı Müze Müdürü Filiz Çağman ise 'Fatih hem Doğu Roma ve hem de İslam geleneklerine bağlıydı.

Bu nedenle kendisini her iki tarafın da hükümdarı olarak görüyordu. Çizimlerde Müslüman ve Hıristiyan din adamlarına ait olduğu düşünülen portre çalışmaları bulunuyor. Ancak çizimlerde neyi anlatmak istediğini henüz bilmiyoruz' diyor.



Kardeşim sadece alıntıdır yazısından baska bişey okuyamadım


Niye acaba kardeşim? :-\ Bir resim var kardeşim;Fatih Sultan Mehmet Han Hazretleri'nin karalama defterinden alınmış bir resim..Bende gözüküyor şuan ama sen niye göremiyorsun bilemiyorum;ama inşaallah görürsün kardeşim.. ::)

İlk yazılarını daha önceden görmüştüm fakat aradaki benzerliği farkedememişiz ::)

Çocukluğunda kendini şartlandırarak çizmiş olduğu şekilleri sonradan tuğrasına işlemiş olabilir mi?

Çocukluğundan itibaren fethe şartlanmış bir beyin, İstanbul'u arzulayan bir yürek, 11 yaşında tahta geçen bir Mehmet. Eh artık bu kadarı da olsun yani :)

Fatih Sultan Mehmet'in çok güzel resim kabiliyeti olduğunu biliyorsunuz değil mi?

çok önmli ve çok güzel begenerek okudugum bir konu olmuş.emegine saglık kardeşim.

emeğine sağlık ilk defa gördüm.ecdadımıza layık evlat eylesin RABBİM.

Niye acaba kardeşim? Bir resim var kardeşim;Fatih Sultan Mehmet Han Hazretleri'nin karalama defterinden alınmış bir resim..Bende gözüküyor şuan ama sen niye göremiyorsun bilemiyorum;ama inşaallah görürsün kardeşim..

gördüm kardesim simdi ve cok begendim emegine saglik sonradan eklenen yazilarda ilgimi cekdi allah razi olsun sizler sayesinde ben baglandim bu siteye ayrilamiyorum ve insallah amel edenlerden oluruz duyduklarimizi.

mubareğin nederece ilersini gören biri olduğu çıkıyor bu durumda..

ellerine sağlık kardeşim..

Güzel dualarınıza amin.. :)
Mevlam sizlerden de razı olsun,gözlerinize sağlık hepinizin..


emeğine sağlık ilk defa gördüm.ecdadımıza layık evlat eylesin RABBİM.

Amin kardeşim,gözlerine sağlık seninde.. :)

Çocukluğundan itibaren fethe şartlanmış bir beyin, İstanbul'u arzulayan bir yürek, 11 yaşında tahta geçen bir Mehmet.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
oyle gorunuyorkı,
devlet adamlıgı
ne sadece okullu olmayla,
ne sadece alaylı olmayla
OLMAK üzre yaratılmıs olmalıkı
işte böyle cihan padısahı olabılesın
bu nasıl bır ırade hayretler ıcersındeyım.... ???

bizlere sadece onlara layık olmak dusuyor....
Vesselam....


emeğine sağlık ilk defa gördüm.ecdadımıza layık evlat eylesin RABBİM.

osmanli torunuyuz
iste bununla guru duymakta ne kadar hakliyiz
paylasim icin tesekürler


Osmanlı Tarihi

MollaCami.Com