Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Anadolu Hisârı (Güzelce Hisar)

Anadolu Hisârı (Güzelce Hisar)

Cennetmekân Sultan Yıldırım Bayezid Han (aleyhirrahmeti ve’l-ğufran) İstanbul’u ikinci muhâsarası esnasında Anadolu Hisarı tepelerine çıkıp bugünkü hisarın bulunduğu yeri işaret ederek şöyle ferman buyurmuştu:

“Şol mahalde güzelce bir hisar yapıla”
İşte bu yüzden hisarın ismi Güzelce Hisar oldu.

Rumeli sahillerinde tam karşısındaki Fatih Sultan Mehmed’in yaptırdığı Boğazkesen Hisarı (Rumeli Hisarı) Güzelce Hisardan (Anadolu Hisarından) 6 kat daha büyüktür. Karşı karşıya durmuş birbirini seyreden bu iki hisara yukarıdan baktığınızda, Anadolu Hisarında “Allah” lâfzını, Rumeli Hisarında ise “Muhammed” lâfzını görebilirsiniz.

Yıldırım Bayezid Han, ismiyle müsemma yıldırım gibi hızlı, azimli ve gayretli bir Sultan idi. İstanbul’u fethedip Peygamber Efendimiz’in methine mazhar olabilmek gayesiyle 4 defa muhasara etmiştir bu azametli şehri. Lakin birinde Ankara savaşı, diğerinde Niğbolu savaşı ve Timur belası yüzünden kuşatmayı kaldırmak zorunda kalmış, velhasıl bu kadar azme ve dirayete rağmen fetih O’na nasip olmamıştır. Maddi bütün esbaba tevessül etmenin yanında maneviyat ikliminin de sultanlarından olan Yıldırım Bayezid Han, yaptırmış olduğu kalenin dahi şeklini Allah lafzı olarak tasarlamış olmasına rağmen bir şey eksikti ki fetih gerçekleşmiyordu. İ’la-yı Kelimetullah aşkıyla bu inanılmaz mücadeleyi ve mücahedeyi gösteren Yıldırım Bayezid, yaptırdığı kaleyle dahi Allah lafzını İstanbul’un böğrüne bir mühür gibi basmıştı lakin, Muhammed lafzı eksikti. Karşı sahillere de Muhammed lafzının yazılması gerekiyordu ki Kelime-i Tevhid tamam olsun. Kader-i İlahi, bu da bu yüce ismi taşıyan zata, Fatih Sultan Mehmed’e nasip olacaktı. Ve Allah lafızlı Anadolu Hisarı ile Muhammed lafızlı Anadolu Hisarı arasından Fatih Sultan Mehmed’in gemileri kelime-i tevhid arasından akıp gittiler, coşup gittiler, koşup gittiler ve İstanbul’u fethettiler.



Mahmut Sami Şimşek


Osmanlı Tarihi

MollaCami.Com