Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Hac'dan Neler Getirmemeliyiz

Kusurlar getirilmemeli

Hacdan da pek çok güzel haslet kazanmış olarak dönmeli ve bazı eksik ve kusurlarımızı geri getirmemeliyiz. Hacca giden bir mümin dönerken yanında aşağıda saydıklarımızı getirmemeye çalışmalıdır.

Günahlarımızı geri getirmemeliyiz

Hac bir arınma kurnasıdır. Tavafın her bir şartı kulluk adına derinleşme ve özümüze doğru seyahat etme vesilesidir. Sa’y yaparken atılan her adım bir günahımızı dökmektedir. Okuyacağımız evrad u ezkar ve yapacağımız ibadetler de kulluğun zirvelerine doğru yapılan bu yolculukta azığımız olacaktır. Bu imkânı en iyi şekilde değerlendirip tövbe ve istiğfarla günahlarımızdan arınmak ve dünyaya ilk geldiğimiz günkü gibi hayata yeniden tertemiz başlamak hacdan getireceğimiz en büyük kazanç olacaktır.

Nefsanî duygularımızı frenlemeliyiz

Hac menasikinin ifade ettiği anlamlar vardır. Üç gün boyunca şeytan taşlamak, bir türlü kurtulamadığımız bir kısım takıntılarımızı taşa tutmak demektir. Kin, nefret, hırs, su-i zan, haset ve bencillik gibi bizi içten içe kemiren duygularımızı ve gıybet gibi hastalıklarımızı taşlamalı ve onları kurban edip hayat hakkı tanımamalıyız.

Kul hakkına daha dikkat etmeliyiz

Hac, bedenen zor ve meşakkatli bir ibadettir. Bu sebeple istemeyerek de olsa bazı kul hakkı ihlallerinde bulunma ihtimalimiz vardır. Ayağına yanlışlıkla bastığımız, yanından sertçe geçtiğimiz ya da istemeyerek sesimizi yükselttiğimiz herkesten helallik dilemeli ve gönüllerini almalıyız.

Vaktimiz’i çarşıda pazarda geçirmemeliyiz

Hacca sadece ibadet niyetiyle ve Allah’ın rızasını kazanmak gayesiyle gidilir. Oradaki her saniye hazineler kıymetindedir. Giderken herkese hediyeler vaat edip sonra da vaktinin büyük kısmını çarşı pazarda tüketmek akıl kârı değildir. Bu durumdan, misafirleri olduğumuz Rabb’imiz ve Peygamber Efendimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem) hoşnut olmazlar. Hacca gidenler, kimseye maddi hediye getirmeme niyetiyle gitmeli, yakınları da hiçbir hediye beklentisi içinde olmamalıdır. Hurma ve zemzemin dışında bir hediyeye kapı açmamak bereketli bir hac için önemli bir vesiledir. Dostlarımıza en büyük hediyemiz onlara yapacağımız dualar olmalıdır.



teşekkürler...

çok teşekkürler...

rica ederim :)


çok teşekkürler...

ALLAH razı olsun..

amin deli_prof kardeşim, Rab'bim cümlemizden razı olsun.

Teşekkürler, Umut dikkat alınması gereken bir paylaşım olmuş...

Ebu'l Faruk Hazretleride Bir kimse Mekke Medineye giderde orada kötü fiiler işlerse Peygamberimiz çıkarda sen buraya kötü işler işlemeyemi geldin seni istemiyorum çık git benim memleketimden diye kovu verirse kulun hali ne olur diye buyurmuşlar.

Oraya gittiğimizde ve döndükten sonra kişi oralara layık yaşamalı kötülükleri orada işlemediği gibi buradada asla dönmemelidir...

yorumunuz için ben teşekkür ederim Tuna kardeşim.

Görüldüğü gibi burada ki paylaşımda da hac'dan yüzük, küpe, kolye, kıyafet getirilmesi gerektiği yazmıyor..Getirilmesine değil aslında itirazım onları almak için harcanan zamana :-\

RABBİM cümlemizi o servere
hem aynel yakın hemde hakkal yakın eylesin..


RABBİM cümlemizi o servere
hem aynel yakın hemde hakkal yakın eylesin..



aminnn..


RABBİM cümlemizi o servere
hem aynel yakın hemde hakkal yakın eylesin..


amin kardeşim,amin

:-X :-X :-X

Eğer bu soru yaptığım yoruma binaen sorulduysa, şöyle kısa bir cevap vereyim kadiri kardeşim ;)
İtidalli alış veriş yapana değil sözüm
Elbette ki hediyeleşmek Sünetttir ve ümmetin fesad zamanın da bir sünneti yerine getiren 100 şehid sevabı alır..
Sözüm; O mübarek beldeye gitme nimetine kavuşup, amacını unutan, futursuzca alışverişe dalanlara, zamanlarının çoğunu alışveriş yapmakla geçirenlere
Umarım yanlış anlaşılmamışımdır..
Selam ile..

:-X


Fıkıh - İlmihal

MollaCami.Com