Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Helalin fazileti- haramın rezaleti

Mide,bedenin havuzudur.Damarlar,bu havuza akmaktadır.Bu bakımdan mide sıhhatli olursa damarlar da oradan sıhhat alıp aktarırlar.Mide hasta olduğu zaman damarlar da hastalığı aktarırlar.(Sıhhattan gaye,helalden; hastalıktan gaye,haramdan yemektir.)TABERANİ

[COLOR="#008000"]Ey Rasuller! Helal şeylerden yeyiniz ve salih ameller işleyiniz!(mü'minun/51)
Eğer faiz(den vazgeçer de) tevbe ederseniz(anaparanız)sizindir ve böylece ne zulmetmiş vene de zulme uğramış olursunuz.(BAKARA/279)
[/COLOR]

Vüheyb bin Verd H.z.(K.s)
Haram ve şüpheli lokma yemezdi. Hattâ şüpheli korkusuyla pek çok mübahlardan vazgeçerdi. Bir gün Fudayl bin İyad, İbn-i Mübârek ve İbn-i Uyeyne, Mekke’de Vüheyb bin Verd'in yanına geldiler. Hurma üzerine konuşuluyordu. Vüheyb bin Verd; “Eskiden en çok sevdiğim yemeklerdendi. Fakat Mekke hurmalığı, Zübeyde ve diğerlerinin bostanları ile karıştığı için, hurma yemiyorum.” deyince, İbn-i Mübârek; “Çok incelersen ekmeği de yememen lazım gelir. Çünkü Mekke arâzisi, kimsesi kalmayan insanların tarlalarıyla karıştığı için ekmek de hurma gibi şüphelidir.” diye cevap verdi. Bunu işiten Vüheyb bin Verd bayılıp yere düştü. Süfyân-ı Sevrî; “Yâ İbn-i Mübârek! Vüheyb’i öldürdün!” dedi. İbn-i Mübârek; “Ona kolaylık olsun diye söyledim, bir kastım yoktu.” diye cevap verdi. Bir müddet sonra kendisine gelen Vüheyb bin Verd; “Bundan sonra ekmek yemeyeceğim.” dedi ve sadece süt içmek sûretiyle geçinmeye başladı. Bir gün annesi kendisine süt getirdi. Annesine; “Bu süt hangi koyundan sağıldı? Bu koyunun bedeli nereden ödendi? Bu koyun nerelerde otladı?” diye sorunca, annesi cevap veremedi. Çünkü koyunun otladığı yer şehrin ortak malıydı. Sütü içmedi. Annesi; “Oğlum! Allahü teâlâ, magfiret eder.” dediğinde, Vüheyb bin Verd; “Ben, böyle bilerek isyân edip, sonra magfiret olunmayı nasıl isterim?” dedi.


Fıkıh - İlmihal

MollaCami.Com