Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Alış veriş ‘hasta’sı mısınız?




ALIŞ VERİŞ yapmadan duramıyorsanız, alış veriş merkezleri veya sanal alış veriş ortamında kendinizi alış veriş yapmaktan alıkoyamıyorsanız dikkat! Alış veriş bağımlısı olabilirsiniz.

ALIŞ VERİŞ bağımlısı mısınız?

ALIŞ VERİŞ yapmadan duramıyorsanız, alış veriş merkezleri veya sanal alış veriş ortamında kendinizi alış veriş yapmaktan alıkoyamıyorsanız dikkat! Alış veriş bağımlısı olabilirsiniz. Alış veriş davranışınızı sınırlamak için işte size bazı pratik tavsiyeler. Timaş yayınlarından çıkan Alış veriş kolik isimli kitabın yazarı Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Barış Önen Ünsalver alış veriş davranışını sınırlamak için bazı pratik tavsiyeler veriyor. Alış veriş sorununuz varsa, boyutlarını anlayabilmek için öncelikle bir uzmanla görüşüp tedaviye gerek olup olmadığını anlamanın faydalı olabileceğin dikkat çeken Ünsalver, alış veriş takıntısının tedavisiyle ilgili terapi programlarından yola çıkarak, kişilerin kendi kendilerine de bazı pratik tavsiyeleri hayatlarında uygulayabileceklerine vurgu yaptı. Bu tavsiyelerin denenmesiyle sorun tamamen ortadan kalkmasa da şiddetinin azalacağını ifade eden Dr. Ünsalver, alış verişin de kuralları olduğunu hatırlattı. Ünsalver alış verişin kurallarını şöyle belirtti:
Alış veriş kuralları:

Alış veriş öncesi ihtiyaç listesi hazırlayın.

Listede olmayan hiçbir şeyi almayın.

Bazı mağazalar için önceden bütçe hazırlayın. O mağazadan harcayabileceğiniz meblâğı önceden belirleyin.

Ödeme için sırada beklerken gözünüze takılan bir şeyi almayın.

Sırf indirimde olduğu için herhangi bir şeyi hemen satın almayın.

Market alış verişi dışında alış veriş sepeti kullanmayın.

Mağazaya girdiğinizde doğrudan, satın almak istediğiniz ürünün bulunduğu bölüme gidin.

Postayla ya da cep telefonuyla gelen alış veriş fırsatı mesajlarını hemen silin, okumayın.

Satın almanıza mantıklı ve akılcı sebepler bulmaya çalışmayın.
lKredi kartı sayınızı teke indirin, limitini aşağı çekin. Mümkünse nakit alış veriş yapın.



BU SORULARI KENDİNİZE SORUN

YRD. Doç. Dr. Barış Önen Ünsalver eğer bir ürünü ya da hizmeti satın almaya kalktığınızda şu soruları kişilerin kendilerine sormaları gerektiğini de sözlerine ekliyor.
İşte o sorular. "lNeden buradayım? lKendimi nasıl hissediyorum? lBuna ihtiyacım var mı? lBeklersem ne olur? lÖdemeyi nasıl yapacağım? lAldığımda nereye koyacağım?” Ünsalver bu soruların bir kâğıda yazılıp cüzdanda taşınmasının alış veriş anında çıkarılıp bakılmasının yararlı olacağını da hatırlatıyor.


Yeni Asya Gazetesi


Aile ve Çocuk

MollaCami.Com