Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


OSMANLI’NIN AMERİKA’YI VERGİYE BAĞLAMASI

OSMANLI’NIN AMERİKA’YI VERGİYE BAĞLAMASI
Birleşik Amerika 1783′te denizlerde müstakil bayrak gezdirmeye başlamıştır. 25 Temmuz 1785′te Boston Limanı’na kayıtlı, kaptan Isaak Stevens’in idâresindeki Maria ismindeki ilk Birleşik Amerika gemisi Cezayir korsanları tarafından Cadiz açıklarında zapt edildi.
1793 Ekim ve Kasım aylarında Birleşik Amerika’nın 11 gemisi daha Türkler tarafından zaptedildi. Kongre 17 Mart 1794 celsesinde, Türk korsanlarına karşı koyacak güçte harp gemileri imal edilmesi veya satın alınması için başkan George Qashington’a yetki verdi. Türk korsanları sayesinde Birleşik Amerika donanmasının temelleri atılıyordu.
Fakat Birleşik Amerika, Cezâyir donanması ile başa çıkamayacağını çabuk anladı ve Cezâyir’le anlaşmayı tercih etti. 21 Safer 1210 (5 Eylül 1795) muahadesi ile Birleşik Amerika, Cezâyir’deki esirlerin idaresi ve gerek Atlantk’te, gerek Akdeniz’de Birleşik Devletler’in sancağı’nı taşıyan hiç bir gemiye dokunulmaması karşılığında 642.000 altın dolar ve yılda 12.000 Türk altını (216.000 dolar) ödeyecekti.
22 maddelik Türkçe muâhadeye, George Washington ve Beylerbeyi Hasan Dayı (Paşa) imzâ koydular. Böylece Birleşik Amerika yıllık vergiye bağlanmış oldu. Bu, 2 asırlık Birleşik Amerika tarihinde yabancı bir dille imzalanan tek anlaşma olduğu gibi, yabancı bir devlete vergi (muâhade metninde Türkçe seneviyye) ödemenin kabul edildiği tek Amerikan vesikasıdır.
Fazilet Takvimi 04/03/2008

SAĞ OLASIN BE KARDEŞİM
HERKES BU GÜNLERDE AMARİKANIN BİZİ ELİNDE OYNATTIĞINI SÖYLERKEN SİZİN GİBİ ARAŞTIRMACILARA TEŞEKKÜR EDRİM
BİRAZ DA BİZİM ŞANLI ECDADIMIZIN DÜNYAYA VERMİŞ OLDUĞU NAM VE ŞANDAN BAHSEDEREK BİZİ NEŞELENDİRDİNİZ.
İNŞAALLAH O GÜNLERE KAVUŞMAK DİLEĞİYLE

Teşekkürler...


Teşekkürler...

Teşekkürler...


Teşekkürler...

[code]Teşekkürler...[/code]


Osmanlı Tarihi

MollaCami.Com