Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Tatilimizi nasıl değerlendirmeliyiz




TATİLİMİZİ NASIL DEĞERLENDİRMELİYİZ?

Sevgili gençler uzun ve yorucu bir Eğitim -Öğretim döneminin son haftalarına girmiş bulunmaktayız. Bir yıl boyunca elinizden gelen her türlü çabayı gösterdiniz. Kiminiz çalışmasının bedelini Takdir-Teşekkür alarak kiminiz de sınıfını zayıfsız bir şekilde
bitirerek aldı. Ancak çeşitli nedenlerden dolayı iyi bir performans sergileyemeyip akademik olarak başarısız olan öğrencilerimiz de oldu. Bu aşamadan sonra artık geçmişe bakıp ah etmenin bir anlamı yok. Geçmiş geçmişte kaldı. Gün artık Üşenmeden, ertelemeden vazgeçmeden yola koyulma vaktidir. Her şeyden önce yaz tatilini boşa harcamamak adına iyi bir program yapılmalı, aksi halde tatil boşa geçmiş zaman anlamına gelir ki ne dinlenme ne eğlenme ne de gelişim yönünden bir katkı sağlamaz. Okulların tatile girmesiyle tüm yurtta, daha doğrusu çocukların olduğu her yerde tatlı bir telaş yaşanır. Bu telaş yurtlarımızda, kurslarımızda çocuklarımıza verilen yaz dönemi eğitimi programları çerçevesinde açılan kurslarda yaşanan tatlı bir telaştır.Bazen anne ve babalar;
Hocam, çocuklar bütün sene çalıştılar, yoruldular. Bunların dinlenmeye hakkı
yok mu?"diye sorarlar.
Hakkı var, herkesin her zaman dinlemeye hakkı var. Zaten bu oluyor. Dinlenmenin bir şekli, çalışmanın türünü değiştirmektir. Atalarımızın ifadesi ile “Ben çalışırken dinlenirim, dinlenirken çalışırım” anlayışı ile düşünmek gerekir. O da insanı dinlendirir. Yani bir insan, masanın başında sabahtan akşama çalıştıktan sonra, yorulsa; ikindi namazından sonra yaptığı işi değiştirip kitap okusa dinlenir. Neden? Çalışmanın şeklini değiştirdiği için. Demek ki faaliyet durmuyor. Faaliyetlerin çeşidi değişiyor. Biz bu çeşitlerin İslâmî yönden, dinî bakımdan sevaplı olmasına dikkat etmek zorundayız.


Yaz devresinde, bu değerlendirme için, Kurs ve yurtlarımızda görevli hocalarımız da üzerine düşen görevi yapıyor. Okullar tatil olur olmaz, kurslar düzenleniyor programlar yapılıyor.. Çocuklar dinini, Kur' an okumayı öğreniyorlar. Tabii bunu öğrenmeleri lâzım.
Hocam Tüm bu yapılan çalışmalar öğrencilerimize neler kazandırıyor?
Bu tür çalışmalar aynı zamanda sosyal bir birey olma duygusunu arttırıyor. Sosyalleşmelerini sağlıyor. Eğitim öğretim dönemi boyunca dersten başka bir şeyle uğraşmayan öğrenciler bu yaz programları sayesinde birbirlerini daha iyi tanıma şansını buluyorlar. Kişilerin birbirleriyle münasebetleri, kardeşlikleri, dostlukları pekişiyor.
Bunlar için, Avrupa da ve okullarda izcilik teşkilâtları gibi bazı teşkilâtlar da kurulmuş ve böylece bazı bilgiler verilmeye çalışıyor. Biz o bilgileri de, gençlerimize yaz programlarında veriyoruz.
Tatil sırtüstü, yan gelip yatmak değildir. Çalışmanın şeklini değiştirmektir. Yaz devresinde de kazanacağımız çok bilgiler var. Hele kazanmamız gerektiği halde, okul dolayısıyla kazanmadığımız dinî bilgileri mutlaka kazanmamız lâzım!


Dinî bilgiler yani kaçınılmaz, mutlaka herkesin bilmesi gereken bilgiler var. Kur'an'ı bileceğiz, namaz kılmayı bileceğiz, sureleri bileceğiz... İlmihal malumatına sahip olacağız, itikadımız sağlam olacak. Allah'a karşı kulluğumuzun nasıl olması gerektiğine dair bilgileri elde edeceğiz. Bunlar aslında bizim okulda öğrendiğimiz bilgilerden çok daha üstün, çok daha kıymetli konular. Aslında her şeyden önce bunları öğrenmemiz lâzımdı ama ilkokula gidiyoruz, ortaokula gidiyoruz, liseye gidiyoruz, üniversiteye gidiyoruz... Bir telâş içinde çeşitli bilgiler alıyoruz; fizikçi, kimyacı oluyoruz, mühendis, doktor oluyoruz, eczacı oluyoruz... Ama bu taraf olmadığı zaman, eksik kalıyor.
O halde yaz ayları bizim için bir büyük nimettir, bir büyük ganimettir, fırsattır. Biz bu yaz aylarında kendimize, dinî bilgileri kazandırmak için mutlaka çok güzel plânlar yaparak eğitim yapmalıyız, değerlendirmeliyiz. Ve bunların aynı zamanda güzel olması için, tatlı olması için, hoş olması için, tatlı hatıralar hâlinde yıllarca hafızamızda yaşayacak çalışmalar olması için, bu güzel yerlerde, güzel şekilde değerlendirelim.
Yaz tatili çocukların rahatlamasına, zorunluluklardan kurtulup biraz nefes almalarına tabii ki hizmet etmeli, ancak asla boş bir dönem olarak da algılanmamalı.


Yaz tatilinde yapabileceğiniz en sağlıklı aktivitelerden biri de okumak. Trende, otobüste, vapurda, evde, okuma yapabilirsek ve en önemlisi okuduklarımızı anne baba ve arkadaşlarımızla ne kadar paylaşabilirsek okuduğumuz bilgileri kalıcı hale getirmiş oluruz.
Zaman boşa harcanmayacak kadar değerli, bunu daha çocukluktan öğrenmeleri ve kendilerine mal edebilmeleri için anne-babalar çocuklarına yardımcı olabilirler.


YAZ TATİLİNDE ÖĞRENCİLERİMİZE DÜŞEN VAZİFELER NELER OLMALI?
1. Kur'an öğrenmenin Müslümanlığın bir gereği olduğunu bilmek
2. Hocalarını can kulağı ile dinlemek
3. Arkadaşlarına da bu güzel şeyleri anlatmak ve onları da yaz programlarına davet etmek derslere götürmek için çalışmalı.
4. Daha kısa sürede daha çok şey öğrenmek için gayret etmek ve hocalarıyla, anne-babasıyla istişarelerde bulunmak.
5. Öğrendiklerini evde uygulamaya çalışmak. (Yemek duası yapmak, namaz kılmak, anne ve babasına da uygun zamanlarda tekrar etmek gibi...)
6. Kendi arkadaşlarına ve özellikle de kendinden küçüklere öğretme çabası içinde olmak. En güzel öğrenme; öğretmekle mümkündür.
7. Kur'an ve dini eğitimi önemsemeyen arkadaş çevresiyle ilişkileri sınırlı tutmak. Onların etkisinde kalmamaya gayret etmek.
8. Sadece bu yaz kurslarda alınan bilgi ile yetinilmemeli dinimizi öğrenmek için daha çok okumaya ve araştırmaya yönelmeli.
9. Anne-baba, hoca ve diğer büyüklerinin Kur'an ve dinimizi öğrenmek hususunda dualarını almak.
10. Allah'a adanan bu yolda harcanan bir hayatın boşa gitmeyeceğini hiçbir zaman unutmamak.


Unutmayınız ki kendi planları olmayanlar başkalarının yaptığı plana
uymak zorunda kalırlar.
Hepinize sağlık,başarı ve mutluluk dolu tatiller dilerim.....

Sait ÖZDEMİR Psikolojik Danışman

( ihyaforum.com // İktibasdır // Müderris )

Tatilde Otel Caprise'e rezervasyon yapanlara duyurulur.

ah cocuklugum vah cocuklugum ziyanla gecti :(


Aile ve Çocuk

MollaCami.Com