Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Çamlıca’dan önce Taksim’e cami yapılsın!

Herkes bilir ki dinimiz İslâm, sadece kalplere hapsedilecek bir şey değil, aksine hayatın bütün safhalarını etkileyen, düzenleyen ve intizama sokan bir inanç sistemidir.

Bu inanç sistemini görünür kılanlardan biri de camilerimizdir. Her ne kadar yeryüzü bir mescid ise de, namaz kılmak için mekânlara da ihtiyaç vardır. Bütün dünyada İslâma teslim olanların sayısı arttıkça mescid ve camilerin de sayısı artar. Nitekim, ülkemizdeki camilerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2010 yılı tesbitlerine göre Türkiye’de 81 bin 984 cami bulunuyor. (timeturk.com, 29 Mayıs 2012)

Bazıları cami sayısının fazlalığından şikâyet etse de bu haklı bir şikâyet değildir. Fıkhî ölçülere uygun olmak şartıyla ihtiyaç duyulan her yere mescid ve cami yapılması doğrudur. Meselâ, her okula, her alış veriş merkezine, her stadyuma, her ‘dinlenme tesisine’ birer değil, erkek ve hanımlar olmak üzere ikişer mescid açılmalıdır.

Temelden yanlış olan bir propaganda da Türkiye’deki okul sayısı ile cami sayısını kıyaslamak ve “Bu kadar cami yeter, biraz da okul yapalım” anlamına gelen beyanlardır. Cami ile okulu birbirinin alternatifi gibi gören ve sunan bu anlayış, kökten ve temelden yanlıştır. İhtiyacı karşılayacak kadar cami ve elbette ihtiyaç nisbetinde okul lâzım ve elzemdir.

Cami tartışmalarının zaman zaman alevlendiği yerlerden biri de İstanbul’dur. “Cami yapılsın” ya da “Cami yapılmasın” diye hararetli tartışmaların yapıldığı yerlerin başında herkesin şahit olduğu üzere Taksim meydanı gelmektedir. Taksim’e cami yapılması meselesi, her halde yarım asrı geçen bir tartışmadır.

Zamanında bu camiyi yapabilmek için 1950’li yıllarda bir dernek bile kurulmuştur. (Eski bakanlardan İsmail Kahraman, 1956 yılında bir dernek kurulduğunu, [Taksim Camii’ni Yaptırma Derneği] kurucuları arasında İstanbul Valisi Fahrettin Kerim Gökay, Vehbi Koç, Sabancı Ailesi, Halk Partili ve Demokrat Partili ailelerin olduğunu ifade etmektedir. Cami için Taksim’de sular idaresinin arkasında bulunan arsa tahsis edilmiş, fakat projenin hayata geçmesi sürekli engellenmiş. Timeturk: Haber, Timeturk Haber, HABER, Günün haberleri, yorum, spor, ekonomi, politika, sanat, sinema, 24 Mayıs 2012)

İstanbul Çamlıca’ya yeni bir cami yapılması konusundaki açıklamalar, ‘Taksim Camii’ni hatırlattı. Elbette yeni bir cami yapılmasına itiraz edecek değiliz, ama önceliğin “Taksim Camii”ne verilmesi noktasında ısrarcıyız. Çünkü Taksim’e uygun bir cami yapılması temel bir ihtiyaçtır. Bu konuda, yarım asrı aşan bir talep vardır. Milletin istediği, arzuladığı “Taksim Camii”ni erteleyip, gündemde olmayan “Çamlıca Camii”ni tartışmak ne kadar doğrudur?

Başbakan, konu ile ilgili yaptığı konuşmada, “Ama çok daha önemlisi inşallah bir de Çamlıca’da başlayacağımız cami. Orada hedefimiz 15 bin metrekare üzerinde bir cami yapmak ve Çamlıca’da inşallah bu cami İstanbul’un her yanından görülecek şekilde dizayn edilecek” demiş. (Çamlıca Tepesine Dev Cami)

Geçen hafta “şiir festivali” için Kahramanmaraşâ€™taydık. Kahramanmaraşâ€™a hakim bir noktada, “Sultan Abdülhamid Han Camii” var. Kahramanmaraşâ€™da, başbakan’ın bu camiyi çok beğendiği ve benzerinin Çamlıca’da yapılmasını istediği konuşuluyordu. İşin doğrusu böyle bir niyetten başbakan konuşuncaya kadar haberimiz yoktu.

Hatta, gazeteci arkadaşlarla böyle bir caminin nerede yapılacağı hususunda tahminlerimiz oldu, hiç kimse bu projeden haberdar değildi. Bir kısmınız, “Yeniden yapılmak için yıkılan ‘İlahiyat Camii’nin yerine yapılacak olmasın?” diye sorduk. Ama “Hayır, o başka. Çamlıca’ya yeni bir cami yapılacak ve o cami Kahramanmaraşâ€™daki bu caminin benzeri olacak” dediler. Son gelişmelerle bu bilgi kısmen teyid edilmiş oldu. Israrla tekrarlıyoruz: Çamlıca’dan önce Taksim’e cami yapılsın!


Faruk ÇAKIR


Yazarlardan

MollaCami.Com