Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Aileler, çocuklarını severken eşit davranmalı

Yozgat Rehberlik ve Araştırma Merkezi’nde görevli Psikolojik Danışman, Eğitimci Yazar Nevzat Özer, birden fazla çocukları olan ailelerin, çocuklarını öperken dahi eşit davranmaları gerektiğini söyledi.

İnsanların içinde bulunduğu çağda her şeyi hızlı bir şekilde yaşadığını belirten Psikolojik Danışman Özer, “Günümüzde her şey çok hızlı gelişiyor ve değişiyor.

Bu bakımdan bizler için en önemli kavram olan ailemize ve evimize isteyip de yapmadığımız zamanımızı ayıra biliyor muyuz? Ya da çocuklarımızla yeteri kadar ilgilenebiliyor muyuz? Bu bakımdan çocuklarımızla teması ve dokunmayı az yaşıyoruz.

Dokunmanın ve temas kurmanın insan yaşamında derin etkileri var. Bir bebeğin altını değiştiren ve ona bu sayede dokunan anne, farkına varmadan aslında bebeğin duygu dünyasına ve sinir organlarına sayısız pozitif katkı sağlıyor.” dedi. Dokunmanın, sarılmanın, kucaklaşmanın ve öpmenin en kestirme iletişim yolu olduğunu ifade eden Özer, “Bunu yaparken sizden kimse para pul istemiyor.

Bugün Avrupa’da birçok doktor, reçetelerine sabah ve öğle iki akşamda iki kez sevdiklerinizle kucaklaşın, onlara dokunun, sarılın diye reçetelere ilâç gibi yazıyor.

Çocuklar arasında eşit davranmak onlar arasında çıkacak çatışmaların sıkıntıların ve kıskançlıkların önlenmesinde önemli bir reçetedir. Efendimiz, çocuklarınızı öperken bile birinin az diğerinin çok öpülmemesine işaret ediyor. Bunları bilmek ve uygulayabilmek hem onların kendilerini farklı hissetmemelerine hem de adil olmanın ne kadar önemli bir kavram olduğuna işaret olacaktır.” diye konuştu.

ÇOCUKLARINIZA YAŞINA GÖRE YAKLAŞIN

İslam dini ve onun güzel kaideleri, birçok kuram ve teorisyenin söylediklerinden daha fazlasını ve etkilisini belirttiğini ifade eden Özer, açıklamasını şöyle tamamladı: “Zor olan ise günümüzde bu noktaları görebilmek. Aile içi ilişkilerde saygının, nezaketin ve ilginin önce büyükten gelmesi gerektiğini bizzat bizlere hareketleriyle gösteren Efendimiz’in (asm) kızı Fatıma evine geldiğinde ayağa kalkıp onu karşılar, sonra da elinden tutup oturduğu yere oturmasını sağlardı.

Aynı şekilde giderken de onu arkasından uğurlardı. ‘Ben onun babasıyım, benim ayağıma gelecek, elime gelecek demedi’ asla. Böyle yaparken de insan yaşamında onurlandırmanın, taltifin ne denli önemli olduğu gösterdi. Bunu yapan Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (asm)’dir. Bugün, gençlerin ve çocukların bizleri anlamadığından yakınıyoruz.

Bizlere saygılı ve içten davranmadığını dile getiriyoruz. Oysa onların kalplerine ve gönüllerine gidecek yolları bulmamız gerekiyor. Onları önce biz anlayacağız ve önce büyükler olarak bizler saygıyı öğreteceğiz, yani önce biz vereceğiz sonra onlardan bekleyeceğiz.

‘Kimin çocuğu varsa onunla çocuklaşsın’ diyen Efendimiz (asm), çocuğu anlamanın şifrelerini veriyor, yani gençse genç gibi, çocuksa çocuk gibi davranmak, bugün ortaya çıkan birçok problemin de ortadan kalkmasına vesile olacaktır.”


Yeni Asya


Aile ve Çocuk

MollaCami.Com