Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Kocanızdaki saçma davranış!

Çocuklarda "Hiperaktivite Bozukluğu" diye bir rahatsızlık var biliyorsunuz değil mi? Hani şu çok enerjik, yerinde durmayan, dikkati dağınık çocuklardan bahsediyorum. Büyümeye başladığında dikkatini ayrıntılara veremez, ödevlerinde veya verdiğiniz işlerde dikkatsizce hatalar yapar. Dinlemiyormuş gibi görünerek sizi deli eder. Her sözünüz havada kayboluyormuş gibi hissettirir. Zihinsel çaba gerektiren herşeyden kaçındığı gibi, aldığı görevleri yerine getirmemek için bahaneleri hazırdır. Ay ne çektirirler annelerine, bir anneleri bilir bir de yine anneleri!

İşte tam aynısının yetişkin formu da var sevgili hanımlar! Hani eşlerinizin bazı davranışlarından rahatsız oluyorsunuz ya bazen; işte o bahsettiğiniz zorluklar kimi zaman yetişkinlerdeki hiperaktivite bozukluğuna dayanıyor olabilir.

Nasıl mı? Buyurun göz atalım birlikte, hiperaktif koca davranışları nasıl olurmuş...?

Yetişkinlik döneminin en belirgin hiperaktivite davranışı "huzursuzluk"tur. Kişinin kendisine özgü bir huzursuzluk tarzı vardır. Fevri davranışlar içeren, kıpır kıpır, garip bir huzursuzluk.

Sıkıcı ve monoton görünümlü işlere karşı ilgisizdir. Hatta ilgisizlikten öte, bu tip işlere adaptasyon sorunu yaşar. Günlük işlerini organize edemez. Çabuk sıkılır, çabuk unutur, bir yerde oturup bir işi uzun süre yapamaz. Sabırsızlık, duygudurumunda dengesizlik/dalgalanma görülür. Belirli düzende yaşamak zor geldiği için aile ve iş hayatında sorunlar yaşayabilir. Planlı olmak onun için çok güçtür.

Bebeklik ve çocukluk döneminin hiperaktivite bozukluğunda aşırı hareketlilik belirginken, yaş ilerledikçe, kişi yetişkin olmaya başladıkça ani çıkışlar/fevri hareketler öne geçer. Tepkiler sertleşir. Düzensizlik ve fevrilik nedeniyle uyum sorunları yaşar ve sık iş değiştirmek zorunda kalabilir. Genelde çok konuşur, başkalarını dinlerken sabırsız davranır, onun anlama hızını yetişmek zordur. Beklemeye sabrı olmadığı için herkesin işine karışır. Temelde niyeti karışmak değildir aslında, sadece tahammül edemiyordur başkalarını beklemeye. İşler hızlı ilerlesin diye ivme kazandırmaya çalışır. Bu arada her şeye karışan kişi görünümüne bürünür.

Hiperaktif yetişkin genelde çok düşünmeden davranır. Davranış sonrası düşünce gelişir. Fevri davranışları, öfke patlamalarına vesile olabilir. Gergin görünür. Kaygılı, hızlı, heyecanlı bir kişi olarak tanınır. Trafik ışıklarında beklemek bile onun için zordur. Hiç bir şeye erinmez gibidir, tez canlıdır. Alkol, sigara gibi maddelere yatkındır. Günlük işlerinde olduğu gibi, serbest zaman aktivitelerinde de heyecan ve hareket gerektiren işlere yönelir.

Elde tutulması zor, yaramaz çocuk gibidir. Ona karşı hep sakin, anlayışlı, temkinli davranmanızı bekler. Kendisinin göstermediği sabrı, sizden fazlasıyla almaya çalışır. Sert davranmaya kalkarsanız, o sizden daha sinirli olur. Alttan aldığınızda idare etmeniz kolaydır.

Aşırı hareketli, enerjik, her şeyi bilir görüntüsün altında gizli bir özgüven sorunu vardır. Tam da bu nedenle onu taltif etmenizden, yaptığı işleri övmenizden, başarılarını taktir etmenizden çok hoşlanır. Eleştirdiğinizde, hakaret ediyormuşsunuz gibi alınır, kırılır, sinirlenir. Ne zaman nasıl davranacağınızı şaşırırsınız. Bir davranışı, diğer davranışını tutmadığı için, dengesiz bir eşiniz olduğunu düşünmeye başlarsınız.

"Hii olamaz...! Benim kocam böyleee!" diyenleri görür gibi oluyorum. Hiç üzülmeyin, yalnız değilsiniz. Hiperaktif insanların sayısı azımsanmayacak kadar çok.

Bu kişiler, kendi fıtratlarına uygun eşlerle evlenirlerse, sevdikleri ve fıtratlarına uygun işlerde çalışırlarsa çok başarılı olurlar. Aşırı dikkat ve plan gerektirmeyen, yüksek tempo/enerji gerektiren mesleklerde inanılmaz başarılı olurlar.

Günümüzde pek çok uzman, çeşitli kaygı sorunları ve depresif şikayetlerle merkezlere gelen kişilere hiperaktivite teşhisiyle yardım ediyor.

Evlilik ve çift terapilerinde, çiftlerden birisinde hiperaktivite belirtileri varsa, evlilik ilişkisinin zora girdiğini görüyoruz. Birbirinin diğerine inat olsun diye yapmadığı, ancak "hiperaktivite" düzeyinde davranışlar sergilediği gözlemlenen çiftlere psikolojik destek veriliyor. Böylece kişideki agresif, aceleci, tahammülsüz, kaygılı yapı düzenlenmeye çalışılıyor. Ve kişinin kendisini tanıması, davranışlarını kontrol etmesi öğretiliyor. Böylece evliliklerin daha iyi bir işleyişle ilerlemesi sağlanıyor.

Sanırım bu gece herkes eşine şööyyle bir göz atacak! Yukarıdaki maddelerden kaç tanesinin eşinde olduğunu anlamaya çalışacak. Çok sayıda maddeyle örtüşüyorsa davranışları, yardım almayı unutmayın olur mu? Davranış eğitimi, duygu kontrol eğitimi, öfke eğitimi, zor insanlarla başetme eğitimi...vs. sayesinde işler yoluna giriyor merak etmeyin.

Sevgiler...

Mehtap Kayaoğlu (Psikolojik Danışman &Psikoterapist) - Haber 7


Aile ve Çocuk

MollaCami.Com