Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Osman Gazinin Oğlu Orhan'a vasiyeti



Bu yazımızda Osman Gazinin çok önemli hususları ihtiva eden ve vasiyetname durumunda olan oğlu Orhan’a yaptığı nasihati okuyalım.
“ Oğul! Din işlerini her şeyden evvel ele alıp, yürütmek gayret ve esasını daima göz önünde bulundur ve bu esası sakın gevşekliğe uğratma. Çünkü bir farzın yerine getirilmesini sağlamak, din-ü devletin kuvvetlenmesine sebep olur.
Din gayretine sahip olmayan sefahate düşkün olan, tecrübe edilmemiş kimselere devlet işlerini verme! Zira Yaradanından korkmayan bir insan, yarattıklarından da çekinmez.
Zulümden ve hangisi olursa olsun bidatten, yani islamiyete aykırı şeylerden son derece uzak dur! Seni zulüm ve bid’ate sürükleyenleri devletinden uzaklaştır ki, bunlar seni yıkılışa sürüklemesinler.
Allahü Teâlâ’nın rızası için devlet hizmetinde ömrünü tüketen sadık devlet adamlarını daima gözet. Böyle kıymetli kimselerin vefatından sonra, aile efradını koru ve ihtiyacı olanlarında ihtiyacı olanların da ihtiyaçlarını karşıla. Tebaandan hiçbir kimsenin malına ve mülküne dokunma! Hak sahiplerine haklarını ver, laik alanlara inam ve ihsanlarda bulun ve ailelerinin de gözet. Özellikle devletin ruhu mesabesinde olan ve en büyük dayanağı bulunan asker taifesini güzelce idare edip rahatlarını temin eyle.


Devletin bedeninde kuvvet mesabesinde olan hakiki âlimler ive fazilet sahiplerini, edip ve yazarları, sanat erbabını gözetip koru. Onlara hürmet ve ihsanda bulun. Bir ülkede olgun bir ârifin bir velinin bulunduğunu duyarsan, uygun ve layık bir ifadeyle onu memleketine getir. Onlara her türlü imkânı sağlayarak ülkene yerleştir ki, hükümetin sürecinde âlim ve ârifler memleketinde çoğalsın. Din ve devlet işleri nizamına oturup ilerlesin.
Sakın orduya ve zenginliğine mağrur olma. Hakiki âlim ve âriflere hürmet edip sarayında onlara yer ver. Benim halimden ibret al ki, zayıf güçsüz bir karınca misali hiç layık olmadığım halde buraya geldim e Allahü Teâlanın nice nice ihsan ve inayetlerine kavuştum. Sen de benim uyduğum ve uyguladığım nizamı uygula. Muhammet Aleyhisselam’ın dinini ve bu yüce din mensuplarını ve itaat eden tebaanı himaye eyle! Allahü Tealanın hakkını ve kulların haklarını gözet. Dinimizin tayin ettiği beytülmaldeki gelirin ile kanaat eyle! Devletin zaruri ihtiyaçları dışında sarfiyatta bulunmaktan son derece sakın! Senden sonra geleceklere de aynı nasihatlarda bulun ve iyice tembih eyle. Daima adâlet ve insaf üzerine bulun. Zulme meydan verme. Herhangi bir işe başlayacağın zaman Allahın yardımına sığın. Tebeanı düşman ve zalimlerin saldırılarından koru. Haksız olarak hiçbir kimseye muamelede bulunma. Daima halkını hoşnut edecek şeyleri arayıp yapılmasını sağla. Onların gönlünü kazanmayı, bunun devamını ve artmasını büyük nimet bil! Tebeanın sana olan güveninin sarsılmamasına son derece dikkat eyle.”
(ihyaforum.com // Müderris )

çok güzel eyvallah kardeşim allah razi olsun


Osmanlı Tarihi

MollaCami.Com