Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Sermayedar garibanın üzerinde yük

Borsadaki "sıfır vergi" uygulaması, vergi adaletini zedeliyor. Asgari ücretli her mükellef geçen yıl toplam gelirinden yüzde 20 vergi öderken, İMKB'de portföy sahibi olan 1 milyon 92 bin 791 kişi, 103 milyar 93 milyon 116 bin liralık hisse senedi alım satımı için "sıfır" vergi ödedi.


İMKB'de işlem gören hisse senetlerinden 2010 yılından başlayarak "sıfır vergi" alınması, vergi adaletini olumsuz yönde etkiliyor. Akit'ten Furkan Altınok'un haberine göre, Maliye Bakanlığı da, bu olumsuzluğu itiraf ederek, "Asgari ücretliden yüzde 20 vergi alınırken, sermaye sahibinden 0 vergi adaletsizliktir" görüşünü dile getirdi.

Maliye Bakanlığı Dergisi'nin son sayısında, hisse senetleri işlemlerinden vergi alınmaması operasyonu masaya yatırıldı. Maliye Uzmanları Ufuk Selen ve Ercan Özen tarafından hazırlanan araştırmada, yerli 1milyon 85 bin 133, yabancı da 7 bin 658 olmak üzere 2011 yılında 1 milyon 92 bin 791 kişinin İMKB'de portföy sahibi olarak 103 milyar 93 milyon 116 bin TL'lik işlem yaptığı belirtildi.

KAMU ZARARI OLUŞUYOR
Veriler incelendiğinde; hisse senedi gelirlerine sağlanan vergi istisnalarının sermaye piyasasının gelişimine beklenen iyileşmeyi sağlamadığı, aksine oluşan vergi kayıplarıyla kamu zararına yol açtığı ifade edildi. Araştırmada, şöyle denildi: "2010 yılında yapılan değişiklikle fiili stopaj oranının sıfır olarak uygulanması hisse senedi sahipleri üzerindeki vergi yükünü ortadan kaldırmaktadır. Bu değişiklik sonrası portföy büyüklüğü daha yüksek olan yabancı yatırımcıdan uğranan gelir kaybı 9.347.485.892 TL olmuştur. Bu; kamu finansman sorunu yaşayan bir ülke açısından küçümsenemeyecek büyüklükte bir gelir kaybını ortaya çıkmaktadır."

HER 100TL'LİK GELİR VERGİAİNİN 8,3 TL'Sİ BORSA'YA GİDİYOR
İMKB'ye kayıtlı hisse senetleri üzerinden alınması gerekip de alınmayan verginin, toplam gelir vergisine oranlarına da değinilen araştırmada, "Alınmayan stopajın toplam ülkenin vergi gelirlerine oranı son beş yılda yıllık bazda sırasıyla yüzde0,21, yüzde 3,24, yüzde 0, yüzde 3,85 ve yüzde 1,52 düzeyinde gerçekleşmiştir. Dönem ortalaması ise yaklaşık yüzde 1,80 olmuştur. Benzer oranlama toplam gelir vergisi üzerinden de yapılmış olup, burada da dönemsel ortalama oranın yüzde 8,36 olduğu hesaplanmıştır. Bu oranlar dikkate alındığında vazgeçilen stopajın vergi adaletini zedelediği ve mükellefin vergi bilincini olumsuz etkilediği görülmektedir" denildi.

VERGİDEN KAÇINAMAYANLAR HAKSIZLIĞA UĞRUYOR
Araştırmada,bu uygulamanın menkul kıymet geliri elde etmeyen mükellef grupları açısından vergi adaletini olumsuz etkilediği kaydedilerek, şöyle denildi:

"Özellikle vergiden kaçınma imkanı sınırlı olan ücret geliri elde eden mükellefler açısından adaletsizlik daha net ortaya çıkmaktadır. Artan oranlı vergi uygulaması, menkul kıymet geliri dışında gelir elde eden mükelleflerin daha fazla vergi ödemelerine neden olmaktadır. Bu durumda mükellefler de vergiden kaçınma eğilimi ortaya çıkacaktır. Ayrım emek gelirleri lehine işletilmesi gerekirken tam tersi sermaye lehine işletildiği görülmektedir. Asgari ücretli bir mükellef yüzde15 oranında gelir vergisi yanında diğer mali yükümlülüklerle birlikte ortalama yüzde 20 oranında mali yüke katlanmaktadır. Buna karşılık hisse senedi alım satım geliri elde eden bir mükellefin bu gelirden dolayı katlandığı vergi yükü ise sıfırdır. Bu açıdan bakıldığında menkul sermeye gelirlerinin vergilendirmesinin vergi adaletini sağlamaktan uzak olduğu gözlenmektedir."

Bakalım bu adaletsizlik nereye kadar gidecek göreceğiz

neresini doğruydu ki neresini düzelteceksin ? 150 yıllık İttihat terakki ve chp ve haçlı işbirlikçileri zihniyeti Ülkeyi per ve perişan etti..
komünist ve faşist kafaların dizayn ettiği bi ülkeydi bu ülke..
Koskoca ordunun işileri güçleri başörtüsüyle ,müslümanın kılık kıyafetiyle müslümanla uğraşmaktı bu yüzden bu ülke 3.lü koalisyonunda İFLAS etti de memur maaşlarını ödemekte skıntıya düşüldü IMF ye Abd ye EL AÇILDI...
bu günümüze el-hamdulillah...güzel günler göreceğiz inşaallah


Ekonomi Haberleri

MollaCami.Com