Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Ilk Denizaltı: “Tahtelbahir”

İLK DENİZALTI: “TAHTELBAHİR”

Osmanlılarda “Tahtelbahir” denilen denizaltı, ilk defa Sultan Üçüncü Ahmed Han devrinde, Tersane Baş Mimarı İbrahim Efendi tarafından yapıldı. Timsah suretindeki denizaltının deniz sathına çıkıp tekrar denize dalması Sultan Üçüncü Ahmed Han’ın çocuklarının sünnet merasimlerine tesadüf ettirilmiş ve bütün İstanbul halkı hayretle bu gösterileri seyretmişti.

Denizaltı ilerleyerek padışahın bulunduğu yönde durmuş ve selamlama merasiminden sonra tekrar denize dalmıştı. Bu merasim esnasında batıp çıktıktan sonra denizaltının baş kapısı tarafından beş asker çıkarak bu muhteşem icadın maharetlerini göstermeye muvaffak olmuşlardı.

Osmanlıdaki bilimsel alandaki çalışmalar gün yüzüne çıkartacak babayiğitler bekliyor

Ne yazıkki ülkemizdeki akademik çevrenin batı hayranlığının gölgesinde kalmakta :(

1700'lü yıllarda yapılmış bir çalışma..

Yedi Kita dergisinde yayinlanan bir yazida da ilk robotun Osmanli tarafindan icad edildigini ve dogu ülkelerinden birinin kralina hediye edildigini okumustum. Simdide bu deniz alti meselesi.

Hersey denecek kadar bir çok önemli icad ve bulus biz müslümanlara ait. Ama nedense bu konularla anilmiyoruz hiç. Nerde terör olayi, nerde kadina ihanet ve iskence varsa adimiz oralarda aniliyor. Çok yazik..

Bilgilendirme için tesekkurler kardesim. Güzel bir bilgi.

rica ederim (:


Osmanlı Tarihi

MollaCami.Com