Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Fatih Sultan Mehmed'in çocukluk defteri



FATİH SULTAN MEHMED'İN ÇOCUKLUK DEFTERİ



FATİH'İN ÇOCUKLUK DEFTERİ

Fatih'in çocukluk yıllarında, üzerine kendi elleriyle resimler yapıp, yazılar yazdığı bir defteri vardı. İstanbul Üniversitesi Tıp Tarihi Enstitüsü Müdürü Süheyl Ünver tarafından yayınlanan bu defter, bizlere Fatih'in çocukluğuna, tahsil ve terbiyesine, öğrendiği dillere, zevklerine, hocalarına dair mühim bilgiler verecek işaretler taşımaktadır.
20 yıllık bir araştırma sonucunda sunulan bu defterden, Türk Milleti'ne bir imparatorluk kazandıracak çocuğun çok keskin çizgilerle resim yaptığını, yani Fatih'in ressamlığını öğreniyoruz. Bu resimler bugünkü karakalem çalışmalarına benzeyen, kamış kalem ve mürekkeple çizilmiş kuvvetli çalışmalardır.
Fatih defterine hocalarının potrelerini çizmiş, hocalarına verdiği nur yüzlü çehrelerle onlara verdiği değeri göstermiştir. Babasının sarayında rehine olarak veya başka sebeplerle bulunan ve kendisine yabancı dilleri öğreten hristiyanları da çizmiştir. Çizdiği potrelerin o devirde yaşamış kişiler olması, mesela bir burunu çizerken dahi çok ince çalışması, onun keskin görüşünü ve sağlam ifadesini belirtmektedir.

Deftere çizilmiş olan at resimleri ve at başı resimleri, ömrünü at üzerinde geçirecek olan Fatih'in at sevgisini göstermektedir.
Diğer resimler Türk süsleme sanatında kullanılan çicek ve yaprak motifleriyle leylek, kartal, kuş resimleridir.
Defterde Fatih'in tuğrası da kendi eliyle birkaç defa çizilmiştir. "Muhammed bin Murad Han" adı sonraki tuğralarında da aynı şekilde yazılmıştır. Çocuk Fatih'in, daha o yaşta tuğrasına "el-Muzaffer Daima" ibaresini yerleştirmiş olması özellikle dikkat çekiyor.

Defterin bir yerinde Mehmed, Ali, Yusuf adları yazılmış, bir yerde İslami Türk alfabesi, bir başka yerde yunan alfabesi yazılmıştır.
Aynı defterdeki Farsça beyitler, çocuk Fatih'in zengin kültürünü bütünleyen işaretlerdendir.


Osmanlı Tarihi

MollaCami.Com