Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Sosyal sorumluluk projeleri üzerine

Pazartesi, 13 Şubat 2012 18:47
Sosyal sorumluluk projeleri üzerine

Çok şükür hayır severlik konusun da gayet güzel çalışan bir toplumuz.Her yerde 3. Dünya Ülkelerinden açlık evsizlik hastalık çeken toplumlar için kurulan dernek sayısını çoğaldığını görüyoruz.Çoğalmalıda çünkü dinimizin bu hayırların neticesinde çok büyük teşviklerde bulunmuş olduğu büyük bir gerçek.

Tarihe olan ilgimi yazılarımı takip edenler bilir peki Osmanlı ecdadımız nasıl hayır yapardı nasıl dernekler kurardı neler için çalışırdı biliyormuyuzacaba ?MekkeMedineye yapılan hayratu hasenat için Sürre alayları düzenlendiğini ve bunlara verilen önemi anlatan nice kitap var meraklıları için.

Osmanlı insanı sosyal sorumluluk denilince bizim dernek vevakıfçılığımız gibi çalışmamış tamda islamiyetin emrettiği gibi çalışmış her konuda olduğu gibi.

Leylekleri koruma derneği varmış mesela bu derneğin üyeleri her sene uzaklardan gelen leyleklerin yerlerini hazırlar yaralı olanlarını tedavi ettirirmiş..

Yırtıcı hayvanlar aç kalıp şehre inmesin diye karlı günlerde dağ ve ovalara et bırakmak için kurulmuş dernekler bile varmış daha fazlası için Osmanlı medeniyetler bahçesi adlı kitaba başvurabilir.

E düşününki mezarları bile kuş suluklarıyla donatan bir ecdadın torunlarıyız..yani her yerde her fırsatta her konumda sosyal sorumlu olduğunu unutmayan öldükten sonra bile işim bitmedi mezarımda ki suluk toprağımdaki yeşillik ile hayır severlik yapmaya devam ederim diyen bir neslin torunları çok şükür..

Sahabe i kiram hayrü hasenat yapmanın faziletini dinledikçe alemlerin sultanından zengin olanlar coşarda coşar hayır yapmakta yarışır fakirler ise iç geçirirdi efendimizde hemen imdada yetişir sizindeakşamleyin yatağınıza geldiğinizde 33 subhanallah 33 elhamdulillah 33 Allahuekber demeniz kızıl develer kurbanı yerine geçer buyurup onları sevindirmişti.

Yani neye gücün yetiyorsa o.. İslam da ki temel prensip. Nereden icap etti diye bilirsiniz bu Hadis i şerif i buraya yazmak .Sosyal sorumluluk la ilgisi nedir.





Ne ilgisi mi var; şimdi biz Osman bin Affan gibi bir kuyu bağışlayacak Somalıde çadırlar açacak Van da ki deprem zedelere milyon dolarlık yardımlar gönderecek bir maddi güce sahip değilsek

Bu karlı ve soğuk havada karınlarını doyuramayan kuşlar için; ekmek kırıntılarımızı veya bayat ekmeklerimizi ufalatıp cam kenarlarımıza serpelesek hayır severler sınıfına girmiş olmazmıyız sizce?

Ve ya artan pilav makarna gibi bazı yiyecek lerimizi bilinçli bir şekilde bahçemizin kapımızın önüne küçük birer tabak içinde bıraksak ; bir köpeği suladı diye affolunan kötü yol kadını nın affolunduğu gibi belki bizde affoluruz..

Attığımız ekmekleri hesaplayıp Afrika doyar diyorlarya hayvan barınaklarında aç susuz bekleyen nice canlIyı Afrikaya yollayamadığımız ekmeklerle doyuramazmıyız sizce

Yani diyorum ki hayırsever olmak için illa uzaklara gitmeye gerek yok hemen mutfağa gidip pişirdiğimiz bir tas çorbadan paylaşabileceğimiz birini bulup içirmekte hayır severliktir .Helede bu kişi hasta ,yaşlı, çocuklu çalışan, öğrenciyse hatta ben bile olabilirim ne güzel olur öyle değilmi?

2006 senesinde Umre de görmüştüm herkes bir tavaf daha fazla yapayım derken hangi milletten olduğunu bilmediğim bir çift tekerlekli sandalye tavaf yaptırılan bir yaşlı yı tavaf ettirmek için sahibinden izin istiyordu. İşte dedim işte kazandılar.

Sonraki sene yine umre ziyaretinde hastalanıpta ah biride gelse beni tavaf ettirse diye az beklemedim tekerlekli sandalyemin üzerinde harem i şerif inmedaf meydanında.

Hatta şöyle dua edicem böyle dua edicem diye hazırlık bile yaptım .Fakat olmadı kimse yanıma gelip yardım teklif etmedi bana sorarsanız siz sorun köşede garip garip birini bakarken görürseniz Beytullaha sandalyede İslami kaynaklara göre söylüyorum defalarca yaptığınız tavaftan hatta umreden bile daha çok kazanırsınız.Hulesa i kelam Hayrun nas Enfeunnas /insanların en hayırlısı insanlara en faydalı olanıdır.H.ş

Uzun konuşmayı sevmediğim gibi uzun yazmayı da sevmiyorum. Bu konu daha çok su götürür fakat anlamak isteyen anlamıştır meseleyi .Hepimiz dostça kardeşçe bol kitaplı günlerde olalım inşallah.

Nurcan Balım 13 Şub. 12


Makale Köşemiz

MollaCami.Com