Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


" Kar Beyaz Esaret midir..? "

Kar, beyaz esaret midir?
İmanın sonsuz nimetlerine çok şükür. Her zaman, her anda Rabbimizin Celali ve Cemali isimlerine, isimlerinin cilvelerine şahit oluyoruz.


Her mevsimin kendisine göre güzellikleri ve binlerce bilinmeyen -çirkinlikleri altında- güzellikleri var. Islanan adamların haricinde şiddetli yağan bir yağmur, imanlı mü'minler nazarında rahmet olarak görülerek, dillerde “Rahmet yağıyor” diye ilân edilir. Şikâyet ve nefsî itirazı olan sadece kendisinin basit ve küçük menfaatiyle başbaşa kalır.
İmanî bir nazar karın bembeyaz rengini, şeklini, yağışını, yaratılışını ve yağdırılmasını tefekkürî bir nazarla hikmetli, maslahatlı güzellikleriyle ve güzel neticeleriyle anlatır. Ama kendini bilmez ve iman zaafiyeti içinde bulunan nazar sahipleri de “Beyaz esaret, her şeyi esir aldı...” diye anlatır. Hem de bütün millete hitap eden haber kanallarında...
Elhamdülillah, Rabbimiz ne kadar güzel bir renk ile yaratmış karları. Sübhanallah ne kadar çeşit çeşit şekillerde yaratmış ki; hiçbirisinin şekli bir diğerinin aynı değil. Maşaallah o kadar büyük bir rahmet, merhamet ve hikmet sahibi bir yaratıcının ikram ve ihsanıyla gökyüzünden gayet kolaylıkla, ayrı ayrı ve küçük küçük tanelerle indiriliyor, yağdırılıyor ki, bütün yaratılanlar semadan gelecek dağlar gibi kar tanelerini görmeyeceğine gayet emin; rahat ve huzur içinde o indirilişi, yağdırılışı seyrediyor... Tefekkür ediyor. İmanın, itikadının ve ubudiyetinin tezahürü olarak kar yağışını gördüğü anda dünyaya rahmet olarak indirilen kar taneleri adedince bir büyük Allahüekber’i söylüyor ve söylettiriyorlar...
Karın zahiri, dış görünüşündeki soğukluğa ve zorluklarına, zahmetlerine aldanıp kendini bilmezler gibi, kendi kendimize söylenmememiz lâzımdır.
Yüzlerce, bildiğimiz ve hikmetini bilmediğimiz faidelerini aklımıza getirebilmeliyiz. Bütün kaynak sularının ana kaynağı yağdırılan karlar; bütün nebatatın soğuklardan korunması, donmaması için semadan indirilen merhametli bir yorgan; hayvanata ve hususen bitkilere, normal gübrelere göre beş misli azot yüklü gübrecikler olarak verilen karlar ve sayılamayacak hikmetlerin kaynağı karlar...
Kâinatı güzellikler, hüsünler, cemaller Rabbimizin izniyle ihata etmiştir. O güzellerden bir güzel de semadan yağdırılan, bembeyaz gelinliklerle, bir bir ele alınmış beyaz güller, beyaz bir rahmet olan karlardır.
Rabbimizin nimetlerine muhatap olduğumuz zaman sadece bize bakan taraflarıyla, yön ve şekilleriyle değil de; her şeye bakan, neticeleri itibariyle güzel olan tarafları, yön ve şekilleriyle değerlendirmeliyiz. En önemlisi de Rabbimizin hikmetli yaratılış sırlarını tefekkür edebilmeliyiz. ( Rifat OKYAY )


Makale Köşemiz

MollaCami.Com