Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Sözünüz Özünüze Uysun



Münafık, gerçek anlamda iman etmemiş olup Müslüman gibi görünüp Müslüman gibi yaşayan kimseye denir. Sözü özüne uymayan, olduğundan farklı görünen insan münafıktır.
İki türlü münafık vardır. Birincisi itikadî münafık, ikincisi amelî münafık. İtikadî münafık, kendisini Müslüman gibi gösterip İslam'a ve müminlere düşmanlığını gizleyen kimsedir. "İnsanlardan bazıları da vardır ki, inanmadıkları hâlde "Allah'a ve âhiret gününe inandık" derler." (Bakara, 2/8) ayeti kerimesi bu hakikati dile getirir.

Amelî münafık ise İslam'a ve onun esaslarına inandığı halde hal ve tavırlarında nifak alameti taşıyan kimsedir. Peygamber Efendimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem) bir hadislerinde, "Münafığın alâmeti üçtür: Konuştuğu zaman yalan söyler, vaat ettiğinde vaadinden döner, kendisine bir şey emanet edildiğinde emanete hıyanet eder." (Tirmîzî, Îman, 14) buyurarak her iki münafığın da en temel vasıflarını dile getirmiştir.

Hadiste de açıkça görüldüğü gibi yalan söylemek bir nifak alametidir. Hem de nifak alametlerinin birincisidir. Ancak Müslümanlar buna gereği kadar hassasiyet göstermiyor ve gün içinde değişik yalanlara başvurabiliyor. Mesela derse geç kalan öğrenci geç kalmasının gerçek sebebini gizleyerek ceza almamak adına değişik yalanların ardına sığınabiliyor. Bir arkadaşımız bizi telefonla arıyor, ancak o kişiyle görüşmek istemiyoruz. Telefonu yanımızda bulunan kişiye açtırıp "şu an burada yok.. toplantıda.." türünden yalanlar söylettirebiliyoruz. Herhangi bir meselede tamamen kendimiz haksız olduğumuz halde haklı görünmek için binbir türlü yalanlar uydurabiliyoruz.

Halbuki mesele çok ciddidir. Mümin, yalan konusunda alabildiğine hassas olmalıdır. "Ey insanlar, pervanenin ateşe atılması gibi sizi yalanın peşine düşmeye sevk eden şey nedir?" (Tirmizî, Birr, 26) buyuran Efendimiz, yalanın her türlüsü hakkında dikkatli olmamızı ikaz buyurur.

ALİ DEMİREL

Ne çok maskeleri var, Rabbim münafıktan, münafıklıktan korusun. ;)
Teşekkürler.

Amin kardesim, Allah razi olsun.
Ben tesekkür ederim.


Ne çok maskeleri var, Rabbim münafıktan, münafıklıktan korusun. ;)
Teşekkürler.

Allah'ım! Bizleri yalandan riyadan, iftiradan emanetini alıncaya kadar, bizi emanette emin kıl!

Teşekkür ederim kardeşim, Allah C.C. razı olsun...

Allah'ım! Bizleri yalandan riyadan, iftiradan emanetini alıncaya kadar, bizi emanette emin kıl!

Teşekkür ederim kardeşim, Allah C.C. razı olsun...


Amin. Cümlemizden insAllah. Ben tesekkür ederim.


Aile ve Çocuk

MollaCami.Com