Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Çocuklarımız Geleceğimiz dir

Değerli gönül dostlarım;
Çocuklar,insan soyunun devamı için, ilahi bir plan dahilinde yetişkinlere lütfedilen bir armağandır. Çocuklar,aile hayatının süsü ve mutluluk kaynağıdır. Bununla birlikte çocukların büyütülmesi ve çok yönlü olarak geliştirilmesi görevi, anne babalara verilmiştir. Çocuğun zihnini boş bir bilgisayara benzetirsek, onu programlamak ve yararlı hale getirmek anne babanın ve eğitimcilerin temel görevleri arasındadır. Bir Çin atasözü şöyledir:
“Bir yıl sonrasını düşünüyorsanız tohum ekiniz. On yıl sonrasını düşünüyorsanız ağaç dikiniz. Yüz yıl sonrasını düşünüyorsanız insan yetiştiriniz.” Buna göre nesil eğitimi istikbalin inşası için insan yetiştirmek gibi kutsal bir görev olmaktadır.
Şu önemli tespiti hiçbir zaman göz ardı etmeyelim: İnsan, eğitildikçe medenileşen, bozuldukça vahşileşen bir yapıdadır. Teknoloji bütün gelişmişliğine rağmen, İnanç sız gibi tehlikeli olacak kadar bir silah üretememiştir. Bu sebeple çocukların zararlı akım ve alışkanlıklardan korunması insani bir zorunluluktur. Bir ayet-i kerimede Allah Teala şöyle buyuruyor:
“Ey İman edenler! Kendinizi ve aile fertlerinizi yakıtı insanlar ve taşlar olan Cehennem azabından koruyunuz.” [1]

Çocukları zararlı alışkanlıklardan koruyayım derken yararlı kabiliyetlerini de körlememeye dikkat etmek,bu konuda pedagojinin ilmi verilerinden faydalanmak gerekir. Eğitimde, nasihat yerine güzel örnek olma, ceza yerine ödül verme ayıplama yerine doğru yöne kanalize etme metodu bir çoğu için daha etkilidir. Eğitim de tıpkı öğretim gibi bir ömür boyu devam eden bir süreçtir.

Nesil eğitimi esnasında anne babanın yerine getirmekle yükümlü olduğu görevler,Peygamberimiz(s.a.v) tarafından şöyle sıralanmıştır:
• Doğduğunda anlamlı bir isim koymak.
• İaşesini helalinden temin etmek.
• Allah’ın kitabını ve dinini öğretmek yada öğrenmelerini temin etmek.
• Hayatta kendine gerekli olacak becerileri kazandırmak,bir meslek edindirmek,
• Yaşı geldiğinde Allah’ın emri ile evlendirmek. Bu görevleri yapanlar, çocukları istedikleri gibi olmasa da vicdanen müsterih olabilirler. [2]

Çocukların eğitiminde bizim ne istediğimiz değil, çocukların neye muhtaç oldukları ve kabiliyetlerinin neye yatkın olduğu önemlidir. Eğitimde dinin,din bilginlerinin ve eğitimcilerin rehberliğinden mutlaka yararlanılmalı ve çocuklar her yönden bizden daha ileri olacak şekilde istikbale özenle hazırlanmalıdır. Her ebeveyn, çocuklarının başarısı ile iftihar etmek ister ve hiç kimse çocuklarının hataları sebebiyle mahcup olmak istemez. Unutmayalım ki aile ocağımızın tütmesi, milli ve dini kimliğimizin toplumumuzun manevi şahsında devamı iyi yetişmiş nesillerle mümkün olacaktır.
[1] 66/Tahrim, 6
[2] Buhari,Tecrid-i Sarih Terc. IV/592’nin haşiyesi

emeğinize sağlık paylaşımınız için
bu bir "alıntı"yazımı?

emeğinize sağlık paylaşımınız için
bu bir "alıntı"yazımı?.



Sizlere de sağlık ve selametler dilerim.
Bu yazı Alıntı deyil.


emeğinize sağlık paylaşımınız için
bu bir "alıntı"yazımı?.



Sizlere de sağlık ve selametler dilerim.
Bu yazı Alıntı deyil.benzeri paylaşım varsa Allah razıolsun

benzeri varmı bilmiyorum..
eğer yazı kendinize aitse altına imzanızı yazmanız çok daha güzel olucaktır.. ;)


benzeri varmı bilmiyorum..
eğer yazı kendinize aitse altına imzanızı yazmanız çok daha güzel olucaktır.. ;)


Anladım Tabiiki imzamı atarım.
Uyarılarınız için teşekkür ederim.
Saygılar sevgiler ve selamlarımı sunarım,
Allah a emanet

Emeginize saglik.
Tesekkür ederiz.

...Emeginize saglik tesekkür ederim...
Coçuk yapmasi o kadar kolayki, bir anne baba olarak görevlerimizi allah indinde tam yapan kullardan eylesin.

Teşekkürler;
Mevlam bizi ve çocuklarımızı , Ulemai amilin , Sulehai salihin , Eğniyai şakırın ,Peygamberimiz s a v in gurur duyduğu ve hasretle beklediği zümreden eylesin.


Aile ve Çocuk

MollaCami.Com