Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Sindirim Sorununuz mu Var?

İyi bir sindirim sistemi hem sağlıklı, hem de uzun bir yaşam için temel. Bu durum tabi ki zayıflama diyetleri için de geçerli. Sindirim sisteminiz sağlıklı işlemeli ki, beslenmeden ve size uygun olan zayıflama diyetinizden en iyi şekilde faydalanabilin.



Adım adım ilerleyerek yapacağınız ufak değişimlerle sindirim sorununuzdan kaçmanın ipuçlarını şu şekilde sıralayabiliriz.



¨ KOLAYCA SİNDİRİLEBİLEN BESİNLERE EVET!



Eğer iyi görünmeyi, daha sorunsuz ve keyifli bir hayata sahip olmayı, vücudunuzun harcayacağı enerjiyi (bazal metabolizma hızınızı) arttırmak istiyorsanız kolay sindirilebilecek besinleri tanımaya ihtiyacınız var demektir. Buna örnek verilebilecek besinlerin başında zeytinyağı geliyor. Zayıflama diyetindeyim diyerek, gün içinde aldığınız yağ miktarını kesinlikle sıfırlamayın. Öğünlerinize ekleyeceğiniz salatanıza hafifçe gezdirerek ekleyeceğiniz zeytinyağı bağırsak hareketlerinizi arttırmada etkili olacaktır. Ayrıca yoğurt da içindeki probiyotiklerle sindiriminize yardımcı olacaktır.

(Probiyotiklerle ilgili bilgiyi daha önce yazdığım ‘Nedir bu probiyotik, prebiyotik?’ yazısından ulaşabilirsiniz.)



¨ BESİNLERİNİZİ İYİ ÇİĞNEYİN!



En iyi sindirime hazırlık ağzınızda başlar. İyi çiğnenerek tüketilen besinler midenizin dolu olduğu sinyalini doyma merkezinize daha rahat ve zamanında iletir. Böylece yiyeceğiniz miktarlar kendiliğinden ayarlanabilecektir.



¨ DOYUNCAYA DEK YİYİN, DAHA FAZLASI DEĞİL!



Fazladan yediğiniz her lokma bağırsaklarınız için yüktür. Fazla gelen besin sindirilemez. Sindirilemeyen besin sindirim sisteminizin en büyük düşmanıdır.



¨ SU İÇİN!



Gün içinde içeceğiniz en az 8 bardak su, sindirim sisteminizi rahatlatmak için iyi bir yardımcı olabilir.



¨ HAREKETE DEVAM!



Hareketsiz bir yaşam, hareketsiz bağırsaklar demektir. Sadece hareketsiz bağırsaklar da değil, hareketsiz organlar anlamına gelir. Her gün yapacağınız yarım saatlik yürüyüşler hem vücudunuza iyi gelecek, hem de sindirim sisteminizin hareketini sağlayacaktır. Yürüyüş olmasa bile hareketli bir dansı tercih ederek spor yapma adına ufak da olsa yardımcı olacaktır.



¨ LİF, LİF, LİF!



En önemlisi de lif tüketiminizi aksatmamanız. Sebze ve meyveler, salatalar, kuru meyveler ve tam buğday unuyla yapılmış ekmek tercihiniz lif tüketiminizi yeteri kadar sağlayacaktır.


Pınar Akkuzu

teşekkürler çok faydalı bilgiler

Rica ederim, ben tesekkür ederim.


Dengeli Beslenme & Diyet

MollaCami.Com